H-6K galerie foto
Pai la transportul si lansare de rachete nucleare cu raza medie CJ-10A, cu o raza de 2000km, care adunata la raza de 3500 de km a bombardierului, ofera Beijingului capacitatea de as proiecta forta destul de departe in largul oceanului. Nimeni nu crede ca aceste avioane ar fi fost modernizate sa atace altceva decat navele de lupta americane si bazele acestora din Pacific.
Bineinteles ca in locul rachetelor cu focos nuclear se pot folosi foarte bine si rachete de croaziera sau antinava. Insa rolul acestor avioane este unul strategic in primul rand.
Actuala varinata a batranului H-6, adica versiunea “K” se afla in lucru de doi ani, 15 astfel de avioane intrand in doatre de atunci. Fata de avioanele mai vechi, noul “K” dispune de multe modernizari, printre care amintim: sisteme de razboi electronic modern, tunul GH-23 din coada avionului fiind inlocuit cu astfel de sisteme, fuzelajul a fost intarit cu materiale compozite mult mai usoare si in acelasi timp mai rezistente, s-a modernizat intraga avionica, aparatul dispunand acum de un radar mult mai performant.
Astfel noul aparat poate transporta intr-un singur zbor pana la sase rachete CJ-10A (2 tone/bucata), pe o raza de 3500km. CJ-10A este la randul ei o rachete foarte rapida, supersonica, care poate atinge 2500km/h, fiind propulsata de un motor pe combustibil solid.
In acest moment China detine o flota de aproximativ 100 de avioane de bombardament strategic H-6 in diverse versiuni . Avionul este o copie imbunatatita a Tupolevului 16, cantareste 78 de tone, bimotor, iar versiunile mai vechi pot transporta pana la 9 tone de bombe sau rachete, in timp ce H-6K poate incarca pana la 12 tone. Armele pe care acest aparat le transporta in general sunt rachete CJ-10 si C -201, in diverse configuratii: rachetele sunt acrosate pe pilonii exteriori, in timp ce bombele sunt transportate in cala interna.
In acest moment nu exista informatii despre dezvoltarea sau achizitionarea de catre China a unui nou tip de bombardier strategic, desi la inceputul anului au existat zvonuri care spuneau ca Rusia si China ar fi ajuns la un acord in privinta vanzarii de catre rusii a liniei de fabricatie a bombardierului strategic Tu-22M, insa aceasta informatie nu a mai fost amintita de atunci, asadar chinezii continua sa pastreze in dotare acest aparat si sa-l modernizeze atat cat se poate, in asteptarea construirii unui nou bombardier strategic.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT