Hanwha Aerospace a semnat pe data de 9 iulie un contract cu România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV). Semnat de Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România, contractul include atât muniție cât și vehicule de sprijin șenilate și pe roți. Valoarea contractului este de aproximativ 1 miliard de dolari.
România devine a 10-a țară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a șasea țară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. După Norvegia și Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie.
„Aceasta este o înțelegere remarcabilă care poate consolida și mai mult parteneriatul strategic dintre cele două țări”, a declarat dl Jaeil Son, președinte și CEO al Hanwha Aerospace. „Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci și vehicule de sprijin și muniție, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluții avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică și a capacității de producție ca lider mondial.”
Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.
„Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producția locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie și înființarea Centrului de Excelență pentru operațiunile MRO într-o nouă facilitate de tip „greenfield” în România”, a declarat domnul Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe. „Includerea industriei românești în lanțurile globale de aprovizionare ale Hanwha Aerospace este unul dintre beneficiile potențiale pe care România le-ar putea obține în urma acestei colaborări. Prin acest parteneriat, alături de alte proiecte viitoare, România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa”.
Ca parte a eforturilor de extindere a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace propune Mașina de Luptă a Infanteriei (MLI / termenul de referință în engleză IFV – Infantry Fighting Vechicle) Redback pentru programul de modernizare MLI al României.
În 2023, Redback a fost selectat pentru următoarea generație de MLI a Australiei în cadrul programului LAND 400 faza 3 pentru livrarea a 129 de vehicule, dintre care majoritatea urmează să fie fabricate la o unitate din Geelong, Victoria. Pentru a câștiga competiția din Australia, Redback a trecut cu succes prin cele mai dificile teste și evaluări MLI din lume, dovedindu-și manevrabilitatea și letalitatea impresionantă în comparație cu alte vehicule blindate de luptă.
Redback dispune de o serie de tehnologii inovatoare, inclusiv șenile din cauciuc compozit, un sistem de protecție activă hard-kill și un afișaj de tip „see-trough” de pe cască, precum și un sistem de foc stratificat.
Prin adaptabilitatea și potențialul său de evoluție, Redback va întregi nevoile operaționale ale Armatei României ca răspuns la amenințările emergente și la câmpul de luptă al viitorului. Un nivel ridicat de componente comune între K9 și Redback în ceea ce privește grupul motopropulsor (motor, transmisie, șenilă etc) împreună cu șasiul este de așteptat să crească eficiența operării, producției și întreținerii ambelor sisteme.
Despre obuzierul autopropulsat K9
Sistemul K9 SPH a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit „Tunetul”, sistemul de artilerie pe șenile K9 poate furniza efecte consistente, precise și rapide la distanțe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone și este optimizat pentru capacitatea „Shoot and Scoot” de a trage mai multe obuze și de a se deplasa imediat într-o altă locație pentru a evita contraatacul.
În urma modificărilor aduse versiunii K9A1, sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 cartușe pe minut, cu doar trei membri ai echipajului.
În 2022, a fost lansat Clubul utilizatorilor K9, pentru ca țările utilizatoare de K9 să facă schimb de experiență și de know-how în ceea ce privește operarea, întreținerea și instruirea sistemelor K9. Peste 1 800 de vehicule K9 sunt în serviciu în nouă țări (în curând 10 țări incluzând România), reprezentând aproximativ 50% din piața globală SPH.
Despre vehiculul de aprovizionare cu muniție K10 (K10 Ammunition Resupply Vehicle)
K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniției bazat pe șasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor și caracteristicilor pentru suportul logistic.
Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul și reaprovizionarea a 104 proiectile de muniție de artilerie de 155 mm și 504 unități de încărcături în condiții de luptă. Vehiculul transferă muniția la o viteză maximă de 12 obuze/min, având nevoie de 37 de minute pentru a o încărca complet. Sistemul complet automatizat de realimentare cu muniție îi garantează eficiența în ceea ce privește sprijinul logistic și mișcările tactice în orice condiții severe ale câmpului de luptă.
Despre Hanwha Aerospace
Fondată în 1977, Hanwha Aerospace este o companie aerospațială și de apărare globală care oferă un portofoliu larg de produse și servicii de clasă mondială. Acestea includ vehicule de luptă terestre, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, vehiculul de luptă pentru infanterie Redback și sistemul de lansatoare de rachete multiple Chunmoo K239. De asemenea, compania produce muniții ghidate cu precizie și motoare pentru platforme aeriene, spațiale și maritime.
În calitate de integrator de sisteme al vehiculelor de lansare spațială din Coreea de Sud, Hanwha Aerospace este liderul proiectelor spațiale ale țării.
CE CUPRINDE ACHIZITIA?
- 3 sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + munitie + suport logistic).
Fiecare sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion va avea următoarea compunere:
- 1. Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe șenile: 18 cpl;
- 2. Teavă cal. 155 mm, de rezervă: 9 buc;
- 3. Mașină specializată de transport și încărcat muniții: 12 cpl;
- 4. Post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl;
- 5. Autostație meteorologică: 1 cpl;
- 6. Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl;
- 7. Sistem de cercetare acustică: 3 cpl.
Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligația de a livra și următoarele tipuri de muniții, valoarea estimată a acestora fiind inclusă în valoarea estimată a procedurii de achiziție:
- – Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv
- – Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen
- – Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare
- – Lovitură 155 mn cu proiectil inert (pentru instruire).
Termene de livrare:
1. Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion- 3 sisteme:
- – Sistem nr. 1 – T0+30 luni;
- – Sistem nr. 2 – T0+40 luni;
- – Sistem nr. 3 – T0+60 luni.
2. Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv- 17.352 buc: T0+30 luni
3. Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen- 324 buc: T0+30 luni
4. Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare- 324 buc: T0+30 luni
5. Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire): 720 buc: T0+30 luni