Romania Military

HEGM – proiectil de aruncator ghidat laser

US Army cauta sa conceapa un proiectil de aruncator ghidat semiactiv laser, in cadrul programului de aruncator ghidat inalt exploziv – HEGM, care va inlocui actualul sistem de precizie, APMI (accelerated precision mortar initiative/XM395 urmand a folosi cele doua solutii de ghidaj GPS sau SAL), ghidat GPS. Solutiile au fost cautate si in sectorul privat, pentru a se obtine un aruncator « destept ».

Loviturile de precizie sunt necesare atunci cand este dorita minimizarea pagubelor colaterale, neffinde permise mai multe lovituri de reglaj, si cand prima lovitura este cea care si distruge obiectivul. Inexistenta acestei optiuni in zone urbane poate insemna necesitatea ca o grupa de infanterie sa ia cu asalt obiectivul respectiv pentru a il neutraliza.

De asemenea, daca inamicul dispune de radare si artilerie antibaterie, este important ca imediat dupa tragerea unei lovituri sa parasesti pozitia, fiind insa sigur ca respectivul proiectil isi va indeplini misiunea si va lovi obiectivul cu precizie. Desi mai scumpa, lovitura ghidata simplifica logistica in teren, fiind necesare de cateva ori mai putine lovituri ghidate decat in cazul celor clasice, ceea ce reduce necesitatile de reaprovizionare ale trupei pe front. Se reduce si efortul trupei pentru a cara munitia iar in lupta se pot lovi rapid si precis mai multe obiective.

HEGM va fi folosibil pe orice vreme si orice teren si va fi compatibil cu aruncatoarele cal.120mm si cu sistemele de control a tragerii din dotarea SUA, inclusiv cu brigazile de lupta Stryker.

Daca actuala lovitura ghidata are o eroare circulara (CEP) de 10 metri (adica loveste in 50% din cazuri in interiorul unui cerc cu raza de 10m in jurul tintei), HEGM aspira la o eroare circulara de mai putin de 1m. Acestea sunt posibile datorita posibilitatii de a ghida cu un marcator LASER proiectilul, similar cu STAR-80L sau Hydra 70-Talon/DAGR/APKWS/CIRIT. Acest ghidaj va da posibilitatea proiectilului sa-si ajusteze traiectoria permanent in cazul in care tinta se misca sau sa schimbe tinta in cursul zborului. Programul refoloseste expertiza Centrului de Cercetare dezvoltare si Inginerie a Armamentului de la Arsenalul Picatinny, precum si project manager al senzorilor si laserilor soldatului de la PEO Solider.

Competitia se va finaliza in 2018 iar intrarea in productie este planificata pentru 2021 iar achizitia poate urca la un volum de 14.000 proiectile.

In sfarsit se introduce laserul semiactiv si in domeniul proiectilelor de aruncator, unde pana recent referintele erau Stryx-ul ghidat IR (care nu mai este atat de precis) si proiectilul ghidat GPS.
Cu putin noroc, vom putea sa va dam anul acesta o veste buna si despre STAR-80L…

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/proiectile-reactive-nedirijate-prnd

http://www.rumaniamilitary.ro/tohan-produce-lovituri-cal-122mm-imbunatatite

http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei

http://www.rumaniamilitary.ro/viitorul-larom

http://www.rumaniamilitary.ro/kituri-de-ghidaj-al-munitiei-de-artilerie

http://www.rumaniamilitary.ro/perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-romanesti-lansatoare-de-sateliti

http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe

http://www.rumaniamilitary.ro/iai-pregateste-extra-pentru-lansare-din-aer

http://www.rumaniamilitary.ro/legenda-bm-21-grad-si-versiunile-sale

http://www.rumaniamilitary.ro/saab-glsdb

http://www.rumaniamilitary.ro/consideratii-privind-utilizarea-rachetei-star-80l-la-bordul-elicopterelor

Exit mobile version