Racheta EXTRA, varianta sol-sol
Pe noi ne intereseaza aceasta dezvoltare, pentru ca racheta Extra ar putea fi folosita si de Romania. Deja s-au facut trageri experimentale cu aceasta racheta de pe sisteme romanesti LAROM,insa deocamdata nu se stie daca rachetele de tip EXTRA chiar se afla in vederile Fortelor Terstre. EXTRA are o raza de actiune de 150km, un diametru de 300mm si o greutate de 430kg (din care 150kg este incarcatura de lupta).Ghidarea se face printr-un sistem inertial asistat de GPS.
Sistemul de navigatie al rachetei are acum o capacitate de lovire a tintei de sub -+10 metri, iar versiune EXTRA care va fi lansata din aer va putea primii cooordonatele in timpul zborului prin data link, sau acestea pot fi programate inainte de lansare. Datorita sistemului dual de navigatie, GPS si inertial(IMU), racheta este foarte rezistenta la bruiaj si contramasuri menite sa-i deranjeze traiectoria.
In varianta aer-sol, EXTRA va fi dotata cu un focos mai mic, de 100kg, de tip MPR 500. Varianta sol-sol are o raza de maximum 150km, dar deocamdata nu se cunoaste raza acestei variante.
Viitoarea EXTRA aer-sol va putea fi lansata si de F-16, F-5 si va putea folosi, ca si varianta mai terestra, o larga gama de munitie: bombleti AT/AP, munitie anti-pista, mine, etc.
Ciudat si incurajator as spune este faptul ca EXTRA ar fi efectuat deja trageri de proba de pe platforma LAROM si cum stim ca proiectul de racheta calibrul 273 mm s-a cam impotmolit, cum stim ca Armata vrea si rachete tactice cu raza de 150km, s-ar putea ca EXTRA sa fie pana la urma cea mai buna solutie.
Sistem LAROM folosind rachete EXTRA
Cu o raza de foc cuprinsa intre 20 si 150km, ar putea suplini si racheta de 273mm( raza de 80km) si pe cea viitoare cu raza de 150km, iar in plus am avea, pe aceeasi platforma, si o racheta de croaziera lansabila din aer, foarte precisa si usor de intretinut, datorita largii sale intrebuintarii atat in Fortele Tersestre, cat si de catre ROAF.
Citit si Viitorul LAROM
sursa: defense-update