Romania Military

Igla S – Chinese style

 

Noul echipament este conceput pentru a putea fi controlat de la distanta. El este alcatuit din 2 sau 8 rachete. Sistemul mai pastreaza inca o caracteristica ce permite rachetei sa fie folosite ca un Stinger sau Mistral.

Gama de eficienta este intre 500-6.000m, greutatea 70kg.

Primul succes in lupta a avut loc pe data de 17.01.1991 cand Igla S a doborat un bombardier RAF de tip Tornado Panavia in timpul unei misiuni in Irak.

AC-130 Spectre a fost doborat in timpul confictului de o racheta MANPADS  irakiana, dar este mai probabil sa fi fost implicat un model mai vechi Strela 2.

Ultimul aparat doborat in timpul Razboiului din Golf de acesta racheta a fost un F-16 din USAF.

In timpul ,,Operation Deliberate Force” (1995) un Mirege 2000D a fost doborat deasupra Bosniei dupa ce Armata Republicii Srpska a tras cu Igla S.

Compania privata Sratfor afirma ca aceasta racheta a fost implicata si in asasinarea lui Juvenal Habyarimana și Ntaryamira Cyprien, ca urmare a acestei actiuni a urmat Genocidul din Rwanda (1994).

In 2005 Rusia decide sa vanda Siriei sisteme ce incorporeaza racheta Igla S pentru a facilita combaterea unor ,,posibile lovituri aeriene”.

Venezuela este un alt stat care a importat masiv acest tip de racheta.

 

 

In 2011 apar fotografii ce arata sistemul amplasat pe jeep-uri Toyota ce apartin Fortelor Armate Libiene.

 

 

China a inteles eficienta sistemului si a adoptat propiul stil.

 

Racheta este identica, dar s-au adus imbunatatiri semificative in ceea ce priveste radarul.

Radarul face parte din gama LPI (low-probability-of-intercept). LPI poate detecta un elicopter sau avion non-stealth pe o raza pana la 18km. In cazul rachetelor de croaziera eficienta scade la 8km.

Radarul este amplasat pe un sasiu WMZ-551cu tractiune 6×6.

Lansatorul detine 8 rachete si foloseste un sasiu 4×4.

 

Sursa Wikipedia.

 

NeroFlash

Exit mobile version