Se pare că cei de la MAPN, spre deosebire de omologii lor elvețieni, lucrează și sâmbăta. Este una dintre explicațiile posibile pentru drona – sistem țintă ULTRA-20 V2 – găsită în apele Mării Negre de cei de la ARSVOM(Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare) la circa 41 Mm (aproximativ 76 km) de coastă după cum ne relatează Adevărul de Constanța preluînd postarea lui Marian Cosma de pe Facebook.
Nu știu ce făcea sistemul țintă ULTRA-20 V2 acolo… Poate îl căuta pe Vasilică (pentru cine nu-și amintește, Vasilică este o dronă subacvatică în valoare de niște sute bune de mii de dolari americani, pierdută pentru totdeauna pe fundul Mării Negre după cum scriam mai demult aici).
Potrivit Direcției Generale pentru Armamente din cadrul MAPN, sistemul ţintă ULTRA-20 V2 este destinat diversificării posibilităţilor de antrenament în cadrul exerciţiilor de trageri reale sau simulate cu sistemele de rachete HAWK din dotarea SMFA şi KUB din dotarea SMFT.
Platforma aeriană ULTRA-20 V2 este produsul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) și a fost dezvoltată la cererea SMFA, beneficiarul final fiind poligonul Capu Midia.
Principalele caracteristici ale platformei aeriene ULTRA-20 V2 sunt:
- masa platformei aeriene: 27 Kg;
- rază de acţiune faţă de punctul de comandă: 50 Km;
- autonomie: 60 minute;
- altitudinea maximă atinsă în teste: 3.000 m;
- suprafaţa efectivă de reflexie: aproximativ 1.5 mp;
- viteza maximă în palier atinsă în teste: 245 Km/h;
- decolare: prin rulare (se va dezvolta si un sistem de lansare cu rampă);
- recuperare: pe roți;
- funcţionează pe timp de zi sau pe timp de noapte;
- pilot automat cu funcţii ce permit operarea complet automată a platformei aeriene.
La o scurtă trecere în revistă a performanțelor declarate ale dronei-țintă vedem că era cam departe de locul de unde putea fi lansată, o posibilă explicație fiind că a fost pierdută chiar mai demult și a plutit în derivă.
O altă posibilă explicație poate avea legătură cu exercițiile multinaționale conectate seriilor de pregătire DEFENDER-Europe 21 și DACIA 21 LIVEX ce se vor desfășura începând cu 9 iunie 2021 la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia, judeţul Constanța. Evenimentul va cuprinde exerciții cu trageri reale executate de unități americane (10th Air and Missile Defense Command) și românești (Brigada 1 Rachete Sol-Aer și Regimentele 50 și 53 Rachete Antiaeriene) de rachete antiaeriene, și are ca scop creșterea nivelului acțional al capabilităților tactice în context întrunit și multinațional.
Oricum, nu pot să nu remarc excelenta flotabilitate de care ULTRA-20 V2 dă dovadă. În fața solicitărilor de clarificări, cei de la ARSVOM și de la Garda de Coastă au îndreptat reprezentanții presei către MAPN.
Defecțiuni se întâmplă și la case mai mari, dar măcar ăia comunică atunci când sunt prinși cu mâța-n sac. Să sperăm că vom avea un răspuns de la MAPN. Așa ar fi normal.
Nicolae
Actualizat, 8 iunie 2021, preluare focuspress.ro:
Potrivit colonelului Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, este vorba despre un avion folosit la aplicații pe mare.
”Dronele sunt de multe tipuri, însă acesta nu este chiar o dronă. Este un avion <<țintă>> radioghidat. Este de producție românească, noi le construim și le folosim ca ținte. Vineri (4 iunie -n.r.) s-a întâmplat totul. Acesta a ieșit din raza de acțiune și s-a prăbușit în mare. A fost recuperat, a ajuns din nou în posesia noastră și urmează să-l folosim din nou, la alte exerciții. Deci este doar un avion de țintă radioghidat”, a declarat, pentru Focus Press, colonel Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al MApN.