Deocamdata nu-i mare lucru dar semnalele contureaza cine cu cine.
Astfel, in Creta sunt deja aparate Rafale franceze, F 16 Block 60 din Emiratele Arabe Unite. Aparatele franceze sunt dotate cu rachete anti-nava si vor participa alaturi de greci la exercitii militare, aero-navale, in zona insulei Creta.
Rafale si MM 39 Exocet
Saptamana viitoare sunt programte exercitiile militare, in acelasi timp o fregata FREMM franceza navigheaza spre Cipru pentru a se alatura unei escadre navale din Hexagon ce pare a se permanentiza in in zona.
Egiptul in schimb are un discurs foarte agresiv la adresa Turciei, presa egipteana numindu-i pe turci “pirati” in estul Mediteranei si “invadatori” in Siria si Libia.
Franta, Grecia, Cipru, Emiratele Arabe Unite sunt deja cu arma-n mana in fata Turciei, iar in spatele lor se arata Egiptul, o tara care in mod sigur nu va lasa sa-i scape o astfel de oportunitate.
Israelienii, pe de alta parte, sunt tot alaturi de greci si francezi.
F 16 Block 60 – Emiratele Arabe Unite
Daca privim confruntarea din punctul de vedere al navelor de lupta, Turcia este mult mai bine reprezentata decat Grecia (nu discutam de Franta sau Italia), iar elenii, desi fac eforturi, nu prea mai au timp sa echilibreze balanta, dar ei detin o aviatie destul de bine pusa la punct si sustinuti de ceilalti aliati ar putea sa puna mari probleme marinei turce.
Pentru dotarea cu noi nave de lupta Atena are de ales intre parteneri traditionali deja: francezii care ofera fregate Belharra si germanii – de la care grecii au cumparat in trecut submarine U 214 si nave de suprafata, dar un nou ofertant si-a facut aparitia.
Israelienii au venit cu Sa’ar 72 pe turnanta, sprijiniti se pare de americani. Se are in vedere programul “Themistocles” de constructie a unei noi clase de corvete anti-submarin (undeva pe la 800 de tone). Israelienii ofera Sa’ar 72 ca proiect de inspiratie.
Deocamdata grecii nu au renuntat complet nici la ideea de a cumpara rapid doua fregate FREMM si sunt parteneri in programul de dezvoltare a unei noi corvete alaturi de Italia, Franta si Spania.
Revenind la situatia din estul Mediteranei, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost foarte clar declarand ca Israelul sta langa Grecia in confruntarea dintre Atena si Ankara. Declaratia a fost facuta la jumatatea lunii august cu ocazia vizitei ministrului grec de externe, Nikos Dendias, in Israel.
Egiptul pe de alta parte este chiar mai putin tolerant, Cairo a tras deja o linie rosie in Libia anuntand ca daca Turcia o trece iese cu bataie, asta in conditiile in care statul arab si Grecia tocmai au semnat un acord de demarcatie a zonelor lor maritime exclusive pe 6 august.
Iar in ultimii ani Grecia, Ciprul si Egiptul si-au dezvoltat relatiile intr-o foarte stransa armonie, impreuna impotriva Turciei. Egiptul tace si face, isi intareste flota si fortele aeriene de chiar crezi ca au in vedere o confruntare cu o alta putere navala. Si cu care alta putere navala ar putea avea Egiptul ceva de impartit? Cu Israelul se intelege bine, cu Franta sau Italia nici nu se poate pune problema, cele trei tari coopereaza pentru dotarea militara a Egiptului.
Franta a vandut patru corvete Gowind, o fregata FREMM, 24 de Rafale, iar Italia ne-a uimit pe toti cu un contract enorm pentru doua fregate FREMM, 24 de Eurofighter T3, 36 de aparate de antrenament avansat M 346, plus alte nave mai mici.
Egiptul dispune de o forta aeriana de speriat (ramane de vazut cat de eficienta) formata din aparate Mirage V, Mirage 2000, Rafale, F 16 si urmeaza sa primeasca MiG 35 si Suhoi Su 35S.
La nivel de nave de lupta au o fregata FREMM (plus inca doua de primit din Italia), doua port-elicoptere Mistral (nu stim cat de operationale sunt astazi), patru Gowind, plus alte nave lansatoare de rachete, dar baza probabil ca va fi aviatia.
Privita din aceste puncte de vedere, Grecia cred ca poate sa fie ceva mai linistita, nu va fi singura in fata Turciei, problema este ca odata cu prima racheta AN lansata de oricare dintre parti nu se stie unde se poate ajunge si cu toata pandemia, criza economica, numai un razboi in Mediterana ne mai trebuie ca sa fie treaba oabla.
Egiptul este, asa cum stim deja, sustinut masiv de sauditi si de americani.
GeorgeGMT
editat* ↓ Va rog sa cititi din nou articolul (dar si comentariile) de aici: