Programul Artemis continuă, NASA anunțând recent companiile care vor dezvolta modulele de aselenizare pentru misiunea din 2024: SpaceX, Blue Origin și Dynetics. Contractele în valoare totală de 967.000.000 dolari americani au fost atribuite în baza programului NASA Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP-2).
NASA a emis în septembrie 2019 o cerere pentru depunerea de propuneri, termenul final pentru depunerea acestora fiind în noiembrie 2019. S-ar părea că ar fi participat și Boeing dar nu s-a calificat mai departe, iertat fie-mi acest mic răutăcism.
Propunerea SpaceX se bazează pe cunoscuta Starship pe care compania o dezvoltă deja de mai multă vreme cu scopul declarat de a coloniza planeta Marte deși este clar că va putea executa o gamă mult mai largă de misiuni de explorare. Starship va fi lansată de pe Pământ cu ajutorul rachetei Super Heavy și este capabilă să aselenizeze de una singură, fără a necesita alte vehicule în acest scop. Deși la o primă vedere Starship pare a fi ceva mai simplu, același vehicul fiind folosit pentru toate etapele aselenizării, NASA vede acest proiect ca fiind unul cu risc ridicat de depășire a termenului de finalizare (2024) dar și cu un potențial pe măsură.
De fapt, am impresia că NASA caută o soluție elegantă de a introduce în serviciu un nou complex de lansare, o alternativă la mult hulitul SLS, care a depășit demult și bugetul alocat și termenul de finalizare. Adoptarea complexului Super Heavy / Starship ar deschide noi posibilități pentru NASA, atât de mărire a numărului de lansări (conform informațiilor publice, SLS poate fi lansat o singură dată pe an)/an, cât și de scădere a costurilor aferente, un element important dacă vor să mențină o prezență permanentă pe Lună.
Blue Origin va coordona o așa-numită echipă națională care îi include pe cei de la Lockheed Martin, Northrop Grumman și Draper. Ei plănuiesc să construiască un sistem în trei trepte care vor include un vehicul de coborâre, un vehicul de urcare și o treaptă pentru transfer.
Dynetics intenționează să construiască un sistem în două trepte constând dintr-un vehicul de coborâre și unul de urcare.
Cele trei companii vor lucra cu NASA pe parcursul a 10 luni urmând ca la finalul acestora agenția americană să aleagă unul sau mai multe proiecte.
With these contract awards, America is moving forward with the final step needed to land astronauts on the moon by 2024, including the incredible moment when we will see the first woman set foot on the lunar surface. This is the first time since the Apollo era that NASA has direct funding for a human landing system, and now we have companies on contract to do the work for the Artemis program, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine.
Însă americanii au planuri mult mai mari, așa cum ar fi dezvoltarea activităților de minerit pe Lună. Se pare că administrația Trump a elaborat un plan pentru reglementarea activităților de minerit pe Lună. Acordul Artemis, așa cum a fost denumit, urmărește să creeze cadrul legal pentru companiile care intenționează să efectueze activități de minerit pe Lună.
Și mai interesant, acest Act va permite înființarea unor zone de siguranță în jurul viitoarelor baze lunare pentru a împiedica țările rivale și companiile acestora să intervină în operațiunile SUA & partenerii. Cu privire la parteneri, se preconizează că oficialii americani vor deschide negocieri cu aliați precum Canada, Japonia, Emiratele Arabe Unite și diferite țări europene.
Pentru moment, nu este avută în vedere o colaborare cu Rusia în acest scop, deși Stația Spațială Internațională ar fi un bun precedent. Mai mult ca sigur, China va fi exclusă.
Inițiativa americană este interesantă dar pentru moment nu are obiectul muncii – și anume mineritul. Probabil este mai mult un semnal.
Încet – încet s-ar putea ca în vreo 20-30 de ani să vorbim despre geopolitica Lunii.
Nicolae
P.S. Îmi pare rău că trebuie să revin cu această rugăminte dar insist, sub sancțiunea ștergerii comentariilor fără avertisment, să păstrăm discuția ontopic, cu opinii argumentate și de bun simț, în înțelesul britanic al termenului (câteva explicații aici). De asemenea, dat fiind că în articol apare cuvântul cheie ”Rusia”, vă rog să evitați trollarea acestui articol dacă vreți să nu vă fie șterse comentariile. Pentru câteva detalii despre înțelesul termenului troll vă rog să accesați acest link. Mulțumesc!