Romania Military

În spațiu – săptămânile 2019/01-02

Am revenit în 2019, în continuare cu vechiul format de articol. Despărțirile sunt grele.

În ediția 2018.50 am vorbit despre Chang’e 4 și New Horizons. Iată că evenimentele așteptate au avut loc.

Chang’e 4

În primul rând, CNSA (China National Space Administration) a publicat fotografii de pe fața nevăzută a Lunii.

Ele sunt realizate de Chang’e 4 în craterul von Karman si sunt primele fotografii panoramice realizate de landerul chinezesc, după ce acesta a fost pornit din stand-by – starea în care se afla după aselenizare, ca protecție împotriva temperaturilor ridicate (peste 200C). Ca fapt divers, roverul va intra în stand-by și pe timpul nopții (12 ianuarie de exemplu) drept protecție împotriva frigului. Au fost publicate și fotografii realizate de roverul aferent (Yutu 2) landerului, dar acestea nu sunt panoramice, deși ambele au camere panoramice (TCAM la lander și PCAM la rover). Recunosc că discern cu greu între cele 2 surse (lander/rover); sper că sunt sortate corect.

Chang’e 4 și Yutu 2 (sursa CLEP)

Vis-à-vis de o discuție anterioară, fotografiile panoramice (una ca proiecție cilindrică și una ca proiecție azimut) sunt prelucrate pentru a reda o imagine mai apropiată de ceea ce ar vedea ochiul uman dacă ar fi acolo (bunăoară a dispărut culoarea roșiatică a peisajului, culoare omniprezentă în primele fotografii apărute, ea fiind acum înlocuită de griul ‘corect’.

Fotografii panoramice (sursa CLEP)

Pe lângă aceste fotografii a fost publicat și un film al aselenizării.

Aselenizare Chang’e 4

Chang’e 4 este primul obiect care a aselenizat pe fața nevăzută a lunii. Misiunea are 3 componenți: landerul Chang’e (zeița lunii), roverul Yutu 2 (iepurele de jad), microsateliții Longjiang și satelitul de comunicații Queqiao. Ar trebui să începem să ne obișnuim cu denumiri de genul acesta. Pentru a pune situația în context, pană acum avem 18 aselenizări – 10 americane, 7 sovietice și una chinezească – și alte 3 planificate.

Ce vor sa obțină chinezii in mod specific?

Vor sa cerceteze fața nevăzută și implicit misterioasă a Lunii, în special geologia ei. Până acum știm deja că este mai ‘bombardată’ decât fața vizibilă (fața nevăzută fiind tot timpul expusă/în exteriorul elipsei descrisă în jurul Terrei), iar această crustă e mai puțin deranjată de activități geologice/seismice (fiind in partea opusa Terrei) și automat are mai puține contaminări cu lave bazaltice. Mai precis, landerul a aselenizat în craterul von Karman (180 km diametru) care e situat la rândul său în bazinul Aitken (de fapt un alt crater de 2500 km diametru și 13 km adâncime format de impactul cu un asteroid uriaș – 500 km diametru estimat), în speranța că va avea astfel acces la manta (crusta fiind decopertată de cele două impacturi menționate). Am putea astfel afla informații despre istoria și structura internă a Lunii. Instrumentele de lucru sunt camerele (3 bucăți – LCAM,TCAM,PCAM), spectrometru (VNIS – gama vizibil până aproape de infraroșu), radar (LPR – penetrare 100 m).

În afară de instrumentele geologice, misiunea mai are și instrumente germane și suedeze pentru radiații, experimente biologice și analiză atomică (în mare se vorbește despre viața in afara Terrei și reacția la radiații în afara magnetosferei).

Dacă Dinu a avut curiozitatea și răbdarea să citească până aici, este momentul în care presupun că poate lua o gură de cafea sau poate chiar un mic ristretto. 🙂

Altceva? Păi fața nevăzută (cât pe ce să scriu întunecata 🙂 ) e interesantă și din punct de vedere radio (gama de frecvențe joase), pentru că e protejată de interferența Terrei. Drept urmare avem și un analizor de frecvențe joase (LFS – engl Low Frequency Spectrometer) care va ‘asculta’ spațiul pentru cartografiere și Soarele pentru a … afla lucruri. Se va acoperi astfel o gaură in harta radio a spațiului (frecvența de 10 MHz – pentru care nu există până acum informații).

Ce vor sa obțină chinezii în general cu aceste misiuni? În primul rând nu vorbim de o misiune izolată, chinezii având în plan o stație spațială, o bază pe Lună și misiuni către Marte. Toate astea sunt parte din reîntinerirea națională (demers care e vast și poate face obiectul unei discuții separate). Așadar ce e in spatele misiunii?
– demonstrare politică a puterii Chinei (show-off sau PR sau galvanizarea publicului propriu în spatele unei mândrii specifice);
– plasarea alături de și compararea cu SUA, Europa și URSS; chiar – de ce nu – o nouă provocare și o nouă cursă/competiție spatială;
– mici încercări de cooperare în domeniul spațial cu apusenii (europenii in cazul acesta); știm că ISS nu are nimic chinezesc.

Yutu 2 (sursa CLEP)

Guest section de Marius B.
 

Veni, Vidi, Ușchi

În dimineața zilei de 1 ianuarie 2018 New Horizons a trecut prin vidul și frigul interplanetar apropiindu-se de 2014 MU69, zis și Ultima Thule.

Scopul survolului Ultima Thule este obținerea de informații legate de formarea planetelor. Se estimează că va dura 20 de luni pentru a descărca toate datele colectate în urma survolului Ultima Thule – imagini, informații colectate de spectrometre și alte date. Din 4 ianuarie comunicațiile s-au întrerupt deoarece New Horizons este de partea cealaltă a Soarelui iar activitatea sa interferează cu datele transmise.

Apropiere de Ultima Thule (sursa NASA)

Din primele imagini transmise după survol a rezultat că are aspectul unui om de zăpadă, fiind format din două obiecte – unul dintre ele de trei ori mai mare decât celălalt. Conform oamenilor de știință singurul mod în care s-ar fi putut forma este doar dacă viteza relativă a obiectelor era de sub 1 km/h. Forma acestui obiect confirmă una din teoriile de formare a sistemului solar – prin aglomerare (engl pebble accretion) – propusă în 2012 de doi suedezi, modificată apoi în 2015. Teoria se referă la aglomerarea bucăților de material cu mărime de un centimetru în corpuri din ce în ce mai mari, sub influența forței gravitaționale.

Ultima Thule (sursa NASA)

Din datele primite până în acest moment nu se cunoaște dacă există sau nu un satelit al său.

Istoria New Horizons este prezentată mai jos.

Momente New Horizons (sursa NASA)

A ajuns, a văzut, a plecat.
 

ISS

Configurația ISS dupa 19 decembrie 2018 este cea din imaginile de mai jos.

Configurație ISS (sursa 1 – NASA; 2 – Orbital Velocity)

Urmează ca pe 19 ianuarie capsula Dragon să se desprindă și să reintre în atmosferă.
 

NASA și Marte 2020

NASA a pregătit șasiul roverului care va fi lansat spre Marte în 2020 … dacă va ieși guvernul federal din shutdown până atunci.

Șasiul are zone care nu trebuiesc vopsite; acestea sunt acoperite cu hârtie asemănătoare cu cea din orice magazin de bricolaj; diferența este dată de faptul că cea folosită de NASA este tăiată cu precizie de un cutter. Urmează sablarea, spălarea, grunduirea și vopsirea; pentru a preveni coroziunea și oxidarea, roate aceste operații trebuie să se desfășoare într-un timp de maximum 6 ore.

Vopseaua folosită pentru rover este specială. De la ea se așteaptă să adere la aluminiu, să nu elibereze substanțe chimice care ar putea influența experimentele, să reziste la temperaturile de pe Marte, să reziste la vibrații, să reziste la UV, să reziste la șocuri.

NASA Mars 2020 (sursa NASA)

Doar sablarea și spălarea au durat două ore. Aplicarea fiecărui strat de vopsea a durat câte 10 minute și au fost aplicate trei straturi. Tot procesul s-a încheiat în mai puțin de 5 ore.

După vopsire, șasiul a fost copt într-o incintă specială la temperatura de 110 C, în vid.
 

SpaceX

Au lansat ultima tranșă de sateliți Iridium Next pentru Iridium. A fost recuperată prima treaptă a Falcon 9.

Falcon 5 cu Crew Dragon pentru zborul Demo-1 este pe rampa de lansare, gata de lansare. Trebuia să se întâmple săptămâna viitoare (17 ianuarie 2018) dar a fost amânată pentru februarie. Elon Musk a ciripit pe 5 ianuarie About a month away from the first orbital test flight of crew Dragon. Guvernul federal este în shutdown. Sigur-sigur NASA va trimite cosmonauți americani din Florida în spațiu înaintea indienilor. Sigur-sigur… probabil.

Falcon 9/Crew Dragon Demo-1

Așa cum am mai spus, SpaceX dezvoltă și o rachetă mai mare decât Falcon 9, aceasta fiind racheta care ar trebui să ne ducă pe Marte. Poate transporta 100 de oameni. Este racheta cu care va zbura în jurul lunii Yusaku Maezawa. Ansamblul a fost cunoscut ca BFS/BFR și a fost redenumit în Starship (treapta a doua) și Super Heavy (prima treaptă). Ambele trepte ar trebui să aibă același motor – Raptor.

La Boca Chica se pare că a început construcția unui Starship în vederea testelor. Dacă la început părea o machetă sau un vehicul pentru teste structurale, acum – de când au apărut și motoarele – pare foarte reală. Elon Musk pare a fi entuziasmat de construcție – a ciripit o mulțime de imagini. Cel mai probabil este vorba despre Starship Hopper – un vehicul pentru teste de zbor, asemănător cu Falcon Hopper.

Starship Hopper (sursa SpaceX)

Și o galerie de imagini cu construcția sa. Click pe imagine pentru a o vedea la o dimensiune mai mare.

Filmul următor prezintă Falcon Hopper/Grasshopper.

Falcon Hopper/Grasshopper

SpaceX au publicat și un film în care arată un test de recuperare a uneia din cele două secțiuni de protecție a sateliților (engl payload fairings) lansați cu Falcon 9. Nu a reușit.

Test recuperare

SpaceX au avut o perioadă plină.

Înainte de a încheia, mai vede cineva asemănarea între Starship și benzile desenate?

Starship și benzile desenate

 

Virgin

Virgin Galactic vinde locul la zborul suborbital cu 250000 USD de zece ani. Vorbind despre prețuri, Branson a declarat că What will happen in the short term is that the price will go up a bit. And then, in the next most likely three years, it will start coming down. Nu se știe cât vor merge în sus și în jos.
Se pare că deja au depus avansuri pentru zbor un număr de celebrități – Ashton Kutcher, Angelina Jolie, Tom Hanks, Brad Pitt, Katy Perry. Problemele din 2014 au determinat retragerea unor doritori.
Virgin Orbit este o companie desprinsă în 2017 din Virgin Galactic, misiunea sa fiind lansarea de microsateliți. Pentru acest scop a dezvoltat un vehicul de lansare – LauncherOne – cu lungimea de 21 metri și masa de 25800 kilograme. LauncherOne este dus la altitudinea de lansare de 10600 metri de prima treaptă (booster dacă vreți), care este un Boeing 747 botezat Cosmic Girl.
 

ARCA și RoSA

În celelalte știri, la ARCA și la RoSA, nimic.
 

Mărunțiș

 

Avionul Stratolaunch (sursa Stratolaunch)

Blue Origin New Shepard (sursa Blue Origin)

 

Evenimente

Evenimente din perioada următoare:

 

Fotografia săptămânii

Fotografia săptămânii sunt de fapt două fotografii. Prima aselenizare și ultima aselenizare.

Buzz Aldrin, Apollo 11 (sursa NASA)

Chang’e 4 (sursa CLEP)

 

Iulian

Notă: Există o evaluare înglobată în acest articol, te rog vizitează acest articol pentru a-l evalua.  

Surse:
1. Site European Space Agency – ESA ( http://www.esa.int/ESA )
2. Site German Space Agency – DLR ( https://www.dlr.de/ )
3. Site Centre National d’Etudes Spatiales – CNES ( https://cnes.fr/en )
4. Site Agenzia Spaziale Italiana – ASI ( https://www.asi.it/en )
5. Site Canadian Space Agency – CSA ( http://www.asc-csa.gc.ca )
6. Site UK Space Agency – UKSA ( https://www.gov.uk/government/organisations/uk-space-agency )
7. Site Romanian Space Agency – RoSA ( http://www.rosa.ro/ )
8. Site NASA ( https://www.nasa.gov/ )
9. Site Kennedy Space Center ( https://www.kennedyspacecenter.com/launches-and-events )
10. Site Indian Space Research Organisation – ISRO ( https://www.isro.gov.in/ )
11. Site Roscosmos ( http://en.roscosmos.ru/ )
12. Site JAXA ( http://global.jaxa.jp/ )
13. Mohammed bin Rashid Space Centre ( https://mbrsc.ae/en )
14. Site SpaceX ( http://www.spacex.com/ )
15. Site Ariane Space ( http://www.arianespace.com/ )
16. Site ULA ( https://www.ulalaunch.com )
17. Progress Rocket Space Centre ( http://samspace.ru/ )
18. Site RocketLab ( https://www.rocketlabusa.com/ )
19. Site Stratolaunch ( https://www.stratolaunch.com/ )
20. Site Virgin Orbit ( https://virginorbit.com/ )
21. Site Virgin Galactic ( https://www.virgingalactic.com/ )
22. Site Blue Origin ( https://www.blueorigin.com/ )
23. Site Northrop Grumman ( http://www.northropgrumman.com/MediaResources/MediaKits/Space/Home.aspx )
24. Site Spaceflight Industries ( http://spaceflight.com/ )
25. Pagina Facebook ARCA ( https://www.facebook.com/pg/arcaspace )
26. Site ARCA ( http://arcaspace.com/ )
27. Site Astrobotic Technology ( https://www.astrobotic.com/ )
28. Site Deep Space Systems ( http://www.deepspacesystems.com/ )
29. Site Draper Labs ( https://www.draper.com/ )
30. Site Firefly Aerospace ( https://fireflyspace.com/ )
31. Site Intuitive Machines ( https://www.intuitivemachines.com/ )
32. Site Lockheed Martin Space ( https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/space.html )
33. Site Masten Space Systems ( https://www.masten.aero/ )
34. Site Moon Express ( http://www.moonexpress.com/ )
35. Site Orbit Beyond ( https://www.orbitbeyond.com/ )
36. Site Orbit Fab ( https://www.orbitfab.space/ )
37. Site Sierra Nevada Corporation ( https://www.sncorp.com/ )

38. Twitter Paul Rincon / @rincon_p ( https://twitter.com/rincon_p )
39. 嫦娥四号着陆器月午工作正常 地形地貌相机顺利完成360度环拍 ( http://www.cnsa.gov.cn/n6758824/n6759009/n6759040/n6759287/c6805143/content.html , )
40. China’s Chang’e-4 probe makes historic landing on moon’s far side ( http://www.cnsa.gov.cn/english/n6465652/n6465653/c6805049/content.html , )
41. Chang’e-4: China Moon probes take snaps of each other ( https://www.bbc.com/news/science-environment-46836047 , )
42. What does China want to do on the Moon’s far side? ( https://www.bbc.com/news/science-environment-46748602 , )
43. China Moon mission lands Chang’e-4 spacecraft on far side ( https://www.bbc.com/news/science-environment-46724727 , )
44. China’s lunar rover enters standby mode for ‘noon nap’ as Chang’e-4 tests continue ( https://spacenews.com/chinas-lunar-rover-enters-standby-mode-for-noon-nap-as-change-4-tests-continue/ , )

Exit mobile version