Astazi, 7 martie 2020, a fost lansata cu succes misiunea SXCRS20 (servicii de aprovizionare in spatiu pentru Statia Spatiala Internationala) cu o combinatie Falcon 9+Dragon1. Este a cincea misiuniune SX de anul asta. Daca vreti sa le vedeti pe Jessica si Kate, sau pur si simplu lansarea :
Trebuie notat ca:
– este a cincizecea aterizare/apuntare si recuperare cu succes a primei trepte Falcon 9; acest booster eare la a doua utilizare;
– este ultima misiune a Dragon 1. La revedere! – este a treia oara cand un Dragon 1 ajunge la a treia lansare;
– Dragon1 va ajunge la SSI luni cu apx. 2t de marfa si va petrece o luna alaturi de statie.
Misiunea marcheaza si sfarsitul programului de aprovizionare CRS1 pentru SpaceX. Contractul CRS1 de aprovizionare a SSI cu nave private a acordat initial 12 lansari catre SpaceX, in 2008, cu prima lansare in 2012 (1.6 mld $) si apoi a fost prelungit cu inca 8 lansarri (ajungand la 3.2 mld $). Aceasta a fost ultima.
Alaturi de SpaceX, parte a CRS1 au fost si 11 lansari pentru Cygnus al celor de la Orbital (devenit Orbital ATK, apoi Northrop Grumman).
Acum se trece la CRS2:
– cu 6 lansari pentru Space X (prima in august 2020 – CRS21) care va folosi Falcon 9 si Dragon 2;
– 4 lansari pentru Northrop Grumman cu Antares (au renuntal la Atlas V ULA) si Enhanced Cygnus (prima lansare in noiembrie 2019, a doua in februarie 2020);
– si mai ales o misiune in 2021 pentru Sierra Nevada cu noul Vulcan al ULA si Dream Chaser (abia astept!).
Separat avem si programul CC (commercial crew) destinat transportului echipajelor, unde au ramas doar Space X (cu Dragon 2/Crew Dragon) si Boeing (cu CST100 Starliner) dupa ce au iesit din joc Sierra Nevada, Blue Origin, ULA.
Asadar de aici inainte vom avea Dragon 2 in doua versiuni: cu echipaj (prentru CC) care va fi folosit o singura data, pentru ca apoi sa fie transformat in cargo (pentru CRS2) unde va fi folosit de 5 ori (Dragon 1 putea fi folosit de 3 ori). Dragon 2 este o transformare a Red Dragon (linia principala a Space X, pentru calatorii spre Marte – dar s-a renuntat la el) conform dorintelor NASA (adica fara picioare, fara aterizare Draco – dar cu parasute, amerizare in loc de aterizare samd).
MariusB