Eroii neamului au fost pomeniţi în Munţii Bucegi, în apropierea crucii de pe vârful Caraiman (foto: Patriarhia Română). Pe platoul Bucegi se va construi o biserică în cinstea lor. Aici au fost oficiate o slujbă de parastas şi Acatistul Sfintei Cruci.
La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi numeroşi stareţi şi stareţe de la mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureştilor, primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin, directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu, precum şi un grup de tineri din Bucureşti şi judeţul Prahova. „Anul acesta cinstim pe toţi eroii care acum 100 de ani în contextul Primului Război Mondial au pus mai presus de vieţile lor idealul sacru al unităţii poporului român. Cu atât mai mult sporeşte în semnificaţii întâlnirea de astăzi, întrucât suntem chiar în ajunul sărbătorii Sfintei Cruci. Crucea străjuieşte la căpătâiul jertfelor iar această cruce imensă este un mesaj al tuturor românilor de recunoştinţă faţă de Dumnezeu. După 100 de ani arătăm că eroii nu mor niciodată, ci eroii sunt părinţii care apără neamul, iar prin Biserică Dumnezeu binecuvintează poporul şi neamul nostru românesc”, a spus Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, potrivit Radio TRINITAS, se arată pe site-ul Patriarhiei Române.
Pe 14 septembrie, la ora 14:00, de Ziua Crucii, Monumentul “Crucea Eroilor Neamului” de la Caraiman şi staţiunea Buşteni vor fi martorele unui eveniment unic în istoria muzicii de nai şi a muzicii în general. Artistul Nicolae Voiculeţ va susţine, alături de orchestra sa si invitati speciali, un concert omagial adus celor peste un milion de eroi ai neamului, căzuţi în cele două Războaie Mondiale, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la declanşarea primului Război Mondial.
Concertul va avea loc la Crucea de pe Caraiman, care conform Guinness World Record este «Cea mai mare cruce din lume », 39.30m, amplasata la o altitudine de peste 2291m. Va fi filmat şi difuzat de posturi de televiziune din România şi străinătate, mediatizat pe toate canalele de comunicare.
Evenimentul este organizat de către Asociaţia Culturală “Nicolae Voiculeţ”, Asociaţia Exploring Culture şi Innovation Travel, cu sprijinul Primăriei oraşului Buşteni, Autorităţii Naţionale pentru Turism, al Institutului Cultural Român şi al Jandarmeriei Române. De asemenea, la buna organizare a evenimentului şi-au adus sprijinul firma Eurolines Romania generalul Olimpiodor Antonescu si Fundatia Culturala Bartoc.
Spectacolul de la Crucea Caraiman face parte din turneul “România, din inima ta” desfăşurat de-a lungul acestui an, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Mai multe detalii, inclusiv programul manifestarilor, la CruceaCaraiman.ro