S 200V inainte de razboi, intr-un muzeu ucrainean
Inca un A-50 AEW&C – airborne early warning and control – a fost doborat de ucraineni in zona Marii Azov. Acesta este cel de-al doilea A 50 distrus in lupta, dupa ce un alt aparat a fost doborat in luna ianuarie.
Beriev A 50 Mainstay, cel de-al doilea, ar fi cazut pe malul estic al Marii Azov, Rusia reusind nu numai sa mentina recordul mondial pentru prima tara care pierde in lupta un avion din aceasta familie, dar chiar sa-l imbunatateasca dramatic: a pierdut doua.
In imaginile care au surprins doborarea se vede cum aparatul rusesc lasa in urma o serie de lumini ce par a fi flare (desi greu de presupus ca racheta/racetele erau cu ghidaj in IR), iar la un moment dat, foarte ciudat, o racheta explodeaza in spatele avionului, lovind dara de la capcane termice.
Sau poate ca avionul rusesc folosea flares si chaff. Capcanele termice (flares) ard cu foarte mare intesitate incercand sa mascheze caldura generata de motoare, fiind sisteme de protectie impotriva rachetelor ghidate in IR. Chaff, pe de alta parte, este compus din bucati foarte mici de aluminiu, fibra de sticla sau plastic care inceraca sa deruteze sistemele radar care urmaresc avionul si sa protejeze aeronava in fata rachetelor ghidate radar.
Dupa putin timp o explozie puternica are loc in aer, iar mingea de foc se prabuseste la sol. Ucrainenii au anuntat ca ei au doborat aparatul rusesc, in timp ce surse rusesti neoficiale dau vina pe anti-aeriana rusa pentru isprava dar este de inteles, este oricand preferabil sa spui ca tu ti-ai rupt mana de unul singur decat sa recunosti ca ti-a rupt-o altul.
Chestia este ca distanta fata de linia frontului ar fi de + 260km ori in aceste conditii ce racheta sa fi folosit ucrainenii? In mod cert echipajul A 50 stia ca a este urmarit de rachete sol-aer altfel nu ar fi incercat sa scape folosind capcane termice si radar.
Primul A 50, cel doborat pe 14 ianuarie, a fost lovit la o distanta de 220km de linia frontului.
De precizat ca aceste aparate sunt exceptional de importante in razboiul modern si pierderea a doua dintre ele in doar doua luni inseamna o imensa gaura pentru fortele terestre ruse cat mai ales pentru fortele aeriene si cele care se ocupa cu apararea anti-aeriana a frontului.
Sigur ca Patriot PAC 2 nu bate 220km, cu atat mai putin peste 260km, dar ucrainenii s-ar putea sa mai detina in stocuri rachete sol-aer S 200. In cazul batranelor rachete sovietice, existau cel putin trei variante care ar fi putut, teoretic, sa atinga A 50-urile deasupra Marii Azov.
Astfel avem:
- S-200V “Vega”folosind rachete V 860 – 250km raza sau V 870 – 280km raza;
- S-200M „Vega-M cu rachete V 880/880N – raza 300km;
- S-200D „Dubna” cu rachete V 880m/880MN – raza 300km.
Acum nu stim ce s-a intamplat acolo, cert este ca au fost cel putin doua rachete, una care s-a dus dupa capcane si cea care a lovit avionul, mai stim ca pilotii au fost avertizati ca sunt iluminati de un radar, probabil ca au si identificat tipul de radar, poate ca radarul de la bordul avionului a detectat si rachetele care se apropiau si au facut tot ceea ce depindea de ei, dar ce poti sa faci cu un avion de transport in fata unei rachete?!
Rachetele S 200 sunt de tipul “semi-active radar homing”, ceea ce inseamna ca radarul bateriei ilumineaza tinta, iar racheta – in mod pasiv – receptioneaza semnalele reflectate de tinta si astfel isi corecteaza traiectoria. Aceste rachete nu au radar activ la bord si nu emit nimic.
Sistemele S 200 pot fi controlate de centrul de comanda S 300 si stim deja ca Ucraina are S 300 active, asadar daca ai un radar si un centru de comanda S 300, poti folosi rachetele S 200, tot asa cu Patriotul poate controla sistemul HAWK.
Ideea ca aparatul ar fi fost lovit de catre o unitate speciala a ucraineniilor folosind rachete AA portabile poate fi si ea luata in considerare, dar este mai putin plauzibila. Lovirea A 50 de antiaeriana rusa este insa cea mai putin de luat in considerare ipoteza, macar pentru ca rusii nu se asteptau ca acolo sa fie vreun avion ostil, posibil ca A 50 sa fi dispus de un sistem de identificare etc.
Una peste alta grea pierdere pentru Rusia. Pe de alta parte daca rusii vor dori sa scoata A 50-urile din bataia anti-aerienei ucrainiene, vor scoate frontul din raza A 50.
GeorgeGMT