Despre aparitia carului de lupta greu, cu un echipaj de 3 militari (in timp ce egiptenii aveau doar 2), capabil sa loveasca nu doar de la distanta, cu sageti si sulite, ci si in contact, zdrobind inamicul sau lovindu-l de pe ambele parti ale nacelei carului:
la hititi, bineinteles, cei care le-au creat mari probleme chiar si egiptenilor, nu doar sirienilor. De fapt primele mentiuni despre folosirea carului de lupta provin de pe teritoriul Siriei de astazi, fiind datate pe la 1800 i.Hr. Ultimii utilizatori ai carului de lupta au fost probabil celtii, prin secolul 4, era noastra.
Au fost mentionati si in Biblie, in Vechiul Testament…
Si o mica harta cu regatul lor :
Si aici la maxima expansiune – invecinandu-se la sud cu Egiptul, transformat intr-un mic imperiu, multumita atat mestesugului fierului (printre primii capabili sa-l prelucreze), carului de lupta cat si unei infanterii bine dotate si capabile de marsuri lungi si rapide, deci extrem de mobila, capabila sa tina cta de cat ritmul cu carele:
De retinut ca nici unii dintre utilizatorii carului de lupta nu se asteptau sa fie o arma invincibila si indestructibila, asa cum se asteapta unii de la tancul modern.
Incheiem cu imaginea unui car greu de lupta asirian, din sec. VIII i.Hr.:
Marius Zgureanu