… in loc sa cheltuie banii pe un al treilea portavion.
Ne mai aducem aminte ca planurile marinei indiene aveau in vedere ca cel de-al treilea portavion sa fie unul clasic de tip CATOBAR, cu catapulte, dupa ce au cumparat din Rusia unul de tip STOBAR si au mai construit unul din aceasi clasa, ambele doate cu sisteme rusesti si avioane MiG-29K.
Insa comanda marinei insista pe langa guvernul federal ca banii alocati sa fie folosti pentru dezvoltarea si constructia locala – santierele navale din Vizag – a sase submarine de atac cu propulsie nucleara.
INS Arighat
Se estimeaza ca pretul unei astfel de nave n-ar fi sa fie mai mare de Rs 15000 crore, aproximativ 2,2 miliarde de dolari, iar proiectul ar fi la indemana industriei locale, asta dupa ce au fost deja construite si lansate la apa doua submarine lansatoare de rachete (SSBN) – INS Arihant si INS Arighat in 2021.
Desi rachetele balistice indiene cu incarcatura nucleara au o raza foarte mica (K-15 doar 750 km) se asteapta intrarea in dotare a mult mai puternicei K-4 cu 3500 km raza de actiune.
Astfel, ca ceva experienta ar fi, fonduri sunt, iar constructia de submarine nucleare pare mai ieftina decat inchirierea lor din Rusia (INS Chakra), unde India plateste pentru un contract pe zece ani peste trei miliarde de dolari.
Pentru ca daca stiu sa construiasca SSBN-uri de ce nu le-ar iesi si submarine de atac nucleare (SSN)?
In acest moment flota indiana de submarine nu sta foarte bine – fata de asteptarile si planurile lor – si detine cam 12 submarine diesel-electrice destul de batraioare rusesti, trei submarine noi Scorpene si inca trei in constructie, doua submarine SSBN nucleare si un singur SSN care este insa inchiriat de la rusi.
Ideea de a construi submarine de atac nucleare nu este deloc noua, planul de dotare cu nave noi, aprobat in 1999, prevede construirea a 18 nave clasice, diesel-electrice si a sase submarine de atac nucleare.
Constructia de submarine nucleare lansatoare de rachete este un program separat si are in vedere, pe langa cele doua nave deja lansate la apa (6000 de tone deplasament), constructia a inca doua (deplasament – 7000 to) dotate cu aceeasi racheta K-15 cu raza de pana in 750 km.
Dar exista si planuri pentru o clasa de nave mult mai mari (15 mii de tone deplasament) care sa fie dotate cu racheta balistica K-4 cu raza de 3500 km, dar deocamadata inca se lucreaza la racheta, pentru ca in cazul submarinelor lansatoare de rachete este oarecum similar cu dezvoltarea unui nou avion de lupta: la avion mai intai faci rost de motor si avionul il proiectezi apoi, la submarine, mai intai trebuie sa ai racheta si abia apoi te apuci de nave.
Si desi am tot ras de ei, le doresc sincer foarte mult succes cu atat mai mult cu cat dusmanii naturali ai Indiei sunt Pakistanul si mai ales China, tari carora speram ca India va putea sa le tina piept in viitor.
GeorgeGMT