Romania Military

India se aliniaza, neoficial, sanctiunilor impuse Rusiei

Nu discutam inca de sanctiunile economice ci de mai putin vizibilul sector al achizitilor de tehnica militara, ori acest lucru este foarte dureros pentru o industrie militara si asa lovita rau de razboiul din Ucraina, cea ruseasca.

Cand spunem ca industria militara rusa este lovita rau de razboiul din Uraina, ne referim mai ales la prestatia sub-mediocra a tehnicii de lupta rusa. Pentru ca NATO si Armata Ucraineana au reusit impreuna sa tina piept diviziilor Moscovei cu cateva mii de rachete anti-tanc si ceva mai mult de-atat…

Timp de doua luni, Armata Rusa a suferit pierderi incredibil de mari pe absolut toate fronturile. A pierdut un numar neverosimil de mare de vehicule blindate (tancuri, transportoare, sisteme AA, artilerie reactiva) in fata rachetelor AT occidentale si a artileriei ucrainene. La nivel de forte aeriene, chiar daca injumatatim bilantul oferit de Kiev, tot vorbim de pierderi enorme in fata unei apararii anti-aeriene ucrainene care se bazeaza pe rachete cu raza foarte scurta Stinger si pe sisteme AA sovietice, batrane ca vai de ele.

O alta lovitura dura pentru industria de armament rusa vine de pe urma sanctiunilor dure impuse de occident, atat pentru eventuali clienti cat mai ales pentru furnizarea de dispozitive, semi-conductori, subansamble etc din Occident catre Rusia.

Si bomboana de pe coliva, India a anuntat ca renunta la cumpararea a 48 de elicoptere rusesti  Mi-17 V5. Motivul oficial este ca guvernul sustine achiztionarea de elicoptere din productia interna dar stim cu totii ca India nu are capacitatea de a produce ceva similar cu MiL Mi 17.

Mai rau de-atat, in urma cu o luna, guvernul de la New Delhi a anuntat ca o serie de produse militare sunt interzise la import, incepand cu luna decembrie 2022 pana in decembrie 2028. Pe lista care cuprinde 107 articole se regasesc si subansamble sau componente pentru tancuri T 72/T 90, rachete AT, BMP 2, nave de lupta, submarine etc. Din nou, motivatia oficiala este sustinerea producatorilor interni, nu putem insa sa nu remarcam sincronizarea cu evenimentele din Ucraina.

Cel mai probabil ca India se uita cu foarte multa atentie la AUKUS, pentru ca sa nu uitam atat AUKUS cat si India impartasesc de facto un potential inamic comun: China. China care este cel mai bun prieten al Moscovei in aceste zile iar de aici si pana la o colaborare mult mai stransa intre India, Statele Unite, Australia si Marea Britanie s-ar putea sa nu fie decat un pas.

Pentru ca in anii ce vin este foarte posibil ca relatia dintre Moscova si Beijing sa fie tot mai apropiata (tinand cont ca Rusia va fi prinsa in sanctiunile occidentale), ori in aceste conditii ce sa mai faca India cu relatia ei cu Moscova? Rusia va prioritiza in mod clar prietenia cu China, iar India chiar nu-si permite ca principalul sau furnizor de arme si tehnologie militara sa ramana tot Rusia, de aceasta data o Rusie remorcata de China ca sa nu-i spunem vasala…

GeorgeGMT

Exit mobile version