Romania Military

Indonezia a semnat pentru 36 de Rafale

Conform presei franceze, contractul mai avea nevoie doar de aprobarea presedintelui indonezian. Asa cum scriam si noi in februarie 2020, cele doua tari ar fi ajuns la un acord in privinta unor achizitii importante ale statului asiatic din Franta, aparatele multirol Rafale fiind doar o parte din total.

In acest moment este vorba despre 36 de Rafale, asta dupa ce Indonezia a abandonat pe rand pista F 16, F 35 (americanii au refuzat sa le vanda) sau Suhoi 35S si s-au orientat spre multirolul francez.

La momentul inceperii discutiilor, se vorbea despre 48 de aparate Rafale, patru submarine Scorpene si doua corvete din clasa Gowind, adica un contract de foarte mare anvergura pentru ambele tari.

Contractul a fost semnat pe 7 iunie si va intra in vigoare in decembrie 2021, conform airspace-review.com.

Cat de bun va fi Rafale in fata clonelor chinezesti dupa avioane rusesti?! Probabil net superior, atat timp cat in 2015 un pilot chinezesc de J 11A (Suhoi 27SK),  colonelul Li Chunghua Hua a declarat ca aparatul sau n-a avut absolut nici o sansa in fata Gripen C/D thailandeze, in timpul unor exercitii comune.

Ofiterul chinez a remarcat, cu tristete, ca Suhoi 27SK/J 11A n-are nici o sansa in lupta dincolo de raza vizuala (bazata pe radar si IRST) in fata Gripen, aparatul suedez fiind net superior la nivel de avionica si senzori, singura sansa pentru aparatele chinezesti fiind lupta la vedere, acolo unde supermanevrabilitatea cunoscuta a aparatelor rusesti face intr-adevar diferenta.

Mai exact, in lupta la vedere (WVR), Suhoi – Gripen=25-1, aici a contat supermanevrabilitatea mai buna a Suhoi, motorizarea mai puternica si faptul ca thailandezii aveau pe atunci in dotare rachete aer-aer Sidewinder 9L, fata de IRIS T acum.

Lucrurile s-au schimbat dramatic cand s-a trecut la lupta dincolo de campul vizual al pilotului (BVR) si scorul a devenit 41-9 in favoarea Gripen C/D, desi aparatele chinezesti aveau la bord o varianta modernizata a radarului NIIP N001 si puteau folosi rachete Vympel RVV-AE. Raza radarului a fost cea hotaratoare, 120km in cazul radarului rusesc vs 160km (Ericsson PS-05/A) in cazul aparatului suedez. Thailandezii  vedeau primii, angajau primii si cu cu asta basta, plus raza rachetelor: 80km pentru AMRAAM-ul thailandez vs 50km pentru RVV AE rusesc;

Si amprenta radar a jucat un rol important, conform ofiterului chinez, Gripen are o RCS de 1,5-2m, in timp ce Suhoi 27/J 11A “se vede” mai bine si mai de departe.

De asemenea capacitatea radarului Ericsson de a dirija simultan patru rachete AMRAAM fata de radarul rusesc cu o singura racheta.

Gripen a  avut o rata de succes de 88% la distanta de 19 mile sau mai mare, Suhoi 27 doar 14%, in timp ce la distante de peste 31 de mile, Gripen a inregistrat 10 lovituri, Suhoi absolut niciuna.

Abia cand chinezii au trimis J 10A/C cu radar AESA si racheta aer-aer PL-15 s-a reusit o oarecare echilibrare a situatiei.

Astfel inca daca Gripen C/D poate zdrobi o foarte buna parte din aviatia chinezeasca, ce sa mai spunem de Rafale cu radar AESA, rachete ca MICA sau Meteor? Cu atat mai mult cu cat este posibil ca Indonezia sa primeasca direct Rafale F 4. Despre ce inseamna Rafale F 4 puteti citi AICI, direct de la sursa.

Asadar, Indonezia, o tara aflata in nu foarte bune relatii cu China expansionista, este dispusa sa cheltuiasca sume enorme de bani pentru a-si intari apararea si cel mai probabil ca si experienta Indiei cu Rafale a avut un rol, indienii achizitionad Rafale mai ales impotriva Chinei si in secundar spre “beneficiul” pakistanezilor.

Ramane doar sa vedem daca Indonezia se va tine si de restul planurilor sale: submarine si corvete cu Franta, asta dupa ce a comandat si opt nave din Italia – de la Fincantieri: sase fregate FREMM si doua nave si doua nave anti-submarin din clasa „Maestrale” la mana a doua.

Presa franceza sustine ca Parisul va sustine achizitia prin garantarea credintelor necesare printr-un consortiu de banci din Hexagon. Nu cunoastem inca suma pusa la bataie.

GeorgeGMT

Exit mobile version