Este clar ca armata rusa nu mai poate trai din aminitiri si aliatii lor, din promisiuni. Cercetarea trebuie finantata din greu si proiectele sa demareze ,,la foc automat”.
Venezuela este un stat bogat in petrol si gaz, de aceea multi bani se invart aici, in industria de armament. Cu licenta de la rusi isi construesc noua arma de asalt AK-104/105.
Embargoul impus de SUA pare sa fie antibiotic curat pentru vindecarea apararii nationale, de la Su-30, Mi-17, Mi-26, Mi-35 pana Il-76, Venezuela nu duce lipsa, si nu precupeteste nici un efort.
In mare masura echipamentul de la sol pare decupat din defilarile Pietei Rosii.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YHvF9thGZsk&w=420&h=315]
Rivalitatea dintre Est si Vest pare uitata, nu doar aliatii traditionali conteaza, ci si pietele noi, in special cele asiatice. Si incepem din vestul Asiei pana in est, unde rusii si italienii au inteles ca este nevoie de produse ieftine si competitive, pentru a se impune, asa ca tehnicienii europeni au inceput sa modeleze Rys, care de fapt este un Iveco LMV cu alta palarie, sau mai bine zis alta sigla.
Coboram putin si gasim alt potential client: Siria. Submarinul de atac Amur 1650 este dezvoltat in comun de Rubin Design Bureau din Rusia si Fincantieri din Italia. Pretul scazut de doar 100 milioane de dolari, probabil va face ca acest aparat sa devina un cosmar pentru flota evreiasca, macar ca numar, daca nu si ca tehnologie.
Pantsir-S1 este recunoscut drept ,,vanatorul de Tomahawk” si este raspandit din nordul Africi (Algeria) pana in zona Golfului: Iordania si Emiratele Unite.
Nici sauditii ,,nu se lasa…” acestia si-au exprimat interesul pentru S-400 Triumf.
Urcam putin pana in Azerbaijan si observam o cere masiva de armament. Instabilitatea din regiune, alimentata de trupele rusesti din Armenia si cu un Iran tot mai inflexibil, determina regimul de la Baku sa bage adanc mana in buget, cei drept observam o mare varietete de arme, dar predominante sunt cele rusesti, urmate indeaproape de cele israeliene.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=idUsfdxpaqI&w=420&h=315]
Ajungem in zona Marii de Sud a Chinei, acolo unde Vietnamul si-a stricat relatia de prietenie cu China, cei drept nici rusii nu prea ii mai tolereaza pe chinezi de cand au inceput sa le copieze armamentul la greu.
Doua fregate Gepard Class si patru corvete Svetlyak au fost deja livrate.
Nu doar exportul se afla in vizorul industriei de armament rusesti, ci si piata interna.
Sistemul 9K720 Iskander pare sa devina o solutie pentru elementele scutului antiracheta din Polonia si Romania. Rusia intentioneaza sa vanda Iskander Belarusului, iar guvernul de la Minsk, catre Iran, macar in parte.
Dupa razboiul din Irak s-a demonstrat insa un lucru: calitatea este mai buna decat cantitatea (tancul american castiga si in situatii de 1 contra 2) si la fel in Libia: sitemele Kub nu au reusit sa doboare nici o tinta.
Astfel, doua tari cu un bogat arsenal sovietic, Libia chiar a modernizat cu rusii in 2009-2011, s-au confruntat cu o catastrofa pe front.
Fapt ce aduce multe minusuri reputatiei armamentului rusesc.
Nero Flash