Alertă în Ucraina: Cazacii de pe Don trec la ofensivă în estul și sudul țării
Reprezentanţii mai multor unităţi ale Marii Armate a cazacilor de pe Don şi-au făcut apariţia în câteva regiuni din Sudul şi Estul Ucrainei. Aceştia declară, potrivit presei ucrainene, că au venit să apere puterea de la Kiev de “extremiştii” de pe Euromaidan. Cazacii au fost văzuţi în Lugansk, Doneţk şi Zaporoje, iar la Lugansk chiar au participat la suprimarea unei acţiuni pro-europene, transmite 24h.md.
La Donetk se formeaza grupari din care fac parte cazaci si fosti combatanti din razboiul din Afganistan, cu scopul de a mentine ordinea in oras. ”Acum centrul Donetkului este patrulat de echipe de voluntari cazaci si de veterani din Afganistan”, se arata intr-un comunicat al administratiei regionale, citat de presa ucraineana.
Cazacii au revenit în Republica Moldova
Informatiile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in primavara anului 2013, in Republica Moldova, in Gagauzia, s-a instalat asa-numitul Batalion Cazac al Bugeacului, iar la scurt timp autoritatile gagauze au anuntat ca vor organiza un referendum pentru independenta. Cazacii au inceput sa faca un stat in stat nu departe de Galati…
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, le-a cerut astăzi reprezentanţilor administraţiilor locale, în cadrul unei şedinţe speciale la Comitetul Executiv, să creeze „gărzi populare”, care să păzească secţiile de votare la referendumul din 2 februarie. „Trebuie să creaţi gărzi populare, acre vor asigura paza secţiilor de votare şi vor patrula localităţile în ziua plebiscitului”, a declarat Formuzal. Situatia artificial creata in Republica Moldova incepe sa semene tot mai mult cu scenariul din Ucraina, semn ca totul face parte dintr-o strategie mai ampla a Rusiei.
Premisele unui război civil
Asadar, flacara protestelor a cuprins aproape toate regiunile din vestul Ucrainei (Ivano-Frakivsk, Liov, Luțk, Cernauti, Ternopil, Rivne, Vinișa, Jitomir, Poltava). In Liov protestatari anti-guvernamentali au pus mana pe cladirile administratiei si si-au creat institutii paralele care au interzis partidul presedintelui Ianukovici si Partidul Comunist, iar nationalistii din partidul Svoboda si alte grupari de extrema-dreapta incep sa creeze propriile militii si sa organizeze un stat in stat.
Pe de alta parte, in regiunile estice Donețk, Lugansk, Harkov, Odessa, Republica Autonoma Crimeea, cazacii de pe Don se pregatesc sa riposteze, afirmand ca doresc sa apere pacea si integritatea statului.
Crearea a tot mai multeor militii rivale (ale nationalistilor ce imbratiseaza ideologia de extrema-dreapta a lui Stepan Bandera – colaborator al regimului nazist in vestul Ucrainei si ale cazacilor din estul tarii, adepti ai unui nationalism de sorginte medievala) este parte a unui scenariu ce conduce catre razboiul civil. Contraspionajul ucrainean (SBU) a raportat deja ca au fost primite amenintari cu privire la sabotarea facilitatilor hidrocentralelor si centralelor nucleare din tara.
Tara pare rupta intre est si vest, pana si veteranii razboiului din Afganistan fiind scindati. La Kiev, acestia s-au organizat in grupuri care incerca sa-i protejeze pe manifestantii anti-Ianukovici in fata trupelor speciale Berkut, pe cand in estul tarii, veteranii se aliaza cu cazacii pentru a forma militii care sa sprijine autoritatile.
Preotii care ii binecuvanteaza pe protestatarii in Piata Independentei din Kiev reflecta acelasi clivaj, caci ei nu apartin Bisericii Ortodoxe supusa Patriarhiei Moscovei. In Ucraina exista trei Biserici ortodoxe: una supusa Patriarhiei Moscovei, alta supusa Patriarhiei Kievului (infiintata in 1992) si o alta autocefala.
Initiativa cazacilor de a se mobiliza a venit dupa mai multe informatii aparute in mediul online ca spre Donetk s-ar indrepta cateva sute de nationalisti din gruparea de extrema-dreapta ”Sectorul dreapta”, foarte activa in Kiev si in vestul Ucrainei. Mai mult, dupa ce in vestul tarii protestatarii au pus stapanire pe cladirile guvernului si si-au format propriile Consilii Populare, protestele s-au extins catre centru si Est, incepand sa se faca simtite sin in Zaporojie, patria cazacilor.
Donețk, Lugansk, Crimeea – bastioanele pro-ruse
Secretarul Consiliului Municipal din Donetk a anuntat ca incurajeaza formarea acestor militii si a facut apel populatiei sa le sprijine cu alimente, imbracaminte.
Se pare insa ca liderii cazacilor nu actioneaza de unii singuri. Partidul prezidential (Partidul Regiunilor) a anuntat intr-un comunicat ca in regiunea Donetk au fost create militii care sa-i combata pe provocatorii din vestul tarii. La fel, Consiliul Regional din Lugansk (dominat de acelasi Partid al Regiunilor) ii incurajeaza pe localnici sa formeze militii.
”Noi, deputatii Consiliului Regional Lugansk, incredintam cazacilor de pe Don, veteranilor din structurile de forta si ai armatei, grupurilor de muncitori si de tineret mandatul de a-i proteja pe locuitori in fata patrunderii extemistilor si de a proteja institutiile publice si ordinea publica”, se arata intr-un comunicat al deputatilor din aceasta regiune, care mai cer locuitorileor sa ”dea o lovitura decisiva provocatorilor” care le pun viata si siguranta in pericol.
In regiunea autonoma Crimeea, unde marea majoritate a populatiei vorbeste limba rusa, cazacii au gasit un teren si mai bun pentru a se afirma in aceste momente tulburi. ”Cazacii din Sevastopol cerpresedintelui Ucrainei ”sa readuca rapid ordinea constitutionala in orasul-martir Kiev, folosindu-se de toata autoritatea conferita presedintelui de catre poporul ucrainean.” Cazacii mai cer lui Ianukovici sa decreteze starea de urgemnta nu numai șla Kiev, ci si in toate regiunile vestice unde protestatarii au ocupat cladirile institutiilor statului. Liderii cazacilor din Crimeea mai arata ca sunt gata sa preia atributiile politiei, jandarmilor si trupelor speciale, daca acestea vor trebui sa se indrepte spre Kiev, pentru a ajutra la restabilirea ordinii.
In Crimeea, acolo unde isi are baza flota rusa de la Marea Neagra, opozitia fata de o posibila orientare europeana a Ucraimnei este totatala si a fost exprimata chiar de Parlamentul acestei regiuni autonome, cu argumente mai putin obisnuite.
Prezidiul Parlamentului din Crimeea a publicat un comunicat, pe data de 18 ianuarie, in care arata ca propusa integrare europeana ar incalca un acord dintre Rusia si cazacii din Zaporoje, tratatul de la Pereyaslav din 1654, prin care hatmanul cazac Bogdan Hmelnitki, cel care s-a ridicat impotriva stapanirii polono-lituaniene si socotit acum un erou national, a ales sa urmeze calea unei unificari cu Rusia.
”Reunificarea cu Rusia a protejat Ucraina de oprimarea nationala, economica, spirituala a uniunii catolice polono-lituaniene si a altora care ravneau la teritoriile ucrainene. Acest tip de ”europenizare” ar fi insemnat pierderea credintei ortodoxe si a identitatii cuilturale a poporului. Din pacate, jucatorii la ruleta politica care sustin azi o asemenea orientare uita ca alegerea a fost facuta deja de stramosii nostri si se bazeaza pe dorinta perena a popoareor slavilor de est. Care au aceleasi radacini, cultura si valori similare, de a se unifica. Alegerea nu poate fi modificata. Fie ca ziua de 18 ianuarie sa devina un simbol al pacii si prieteniei inseparabile dintre popoarele surori ale Ucrainei si Rusiei!”
O strategie pusă la punct la Moscova
Revoltele din Ucraina si aparitia cate unui stat in stat reprezinta un risc major cat priveste interesele Romaniei, in timp ce Vocea Rusiei vorbeste despre oportunitatile Romaniei de a redobandi Bucovina de Nord si Tinutul Herta…
Este suficient sa ne gandim la rolol trupelor de cazaci intimpul razboiul din Transnistria din 1992 si la faptul ca ei s-au instalat deja in Republica Moldova: in vara anului 2013, la Comrat, capitala Regiunii Autonome Găgăuze, şi-a făcut apariţia un detaşament de cazaci ruşi – Batalionul cazac al Bugeacului. Ei au cerut Chişinăului recunoaşterea ca asociaţie obştească, cu obiectivul a „apăra patria-mamă prin orice mijloace“. Nou sosiţii cazaci nu se sfiesc să vorbească despre Republica Găgăuzia, să-şi intituleze liderul drept preşedinte al acestei aşa-zise republici şi să-şi împartă medalii comemorative, primite chiar din mâna başcanului Mihail Formuzal, recunoscut de Chişinău. Or, asemenea organizaţii ale cazacilor au apărut în Osetia de Sud, Abhazia şi Transnistria înainte de iniţierea conflictelor armate secesioniste.
Sa mai mire faptul ca noiembrie 2013, Adunarea Populara a Unitatii Teritoriale Autonome Gagauzia a decis organizarea unui referendum pentru independenta, pe 2 februarie 2014? Justitia a decis ca acest referendum este neconstitutional, insa desfasurarea sa si rezultatul previzibil vor fi considerate motive pentru declararea independentei Gagauziei, daca Republica Moldova va semna acordul de asociere cu UE in acest an. La aceasta se adauga presiunile facute de separatistii transnistreni, care au cerut, in urma cu o saptamana retragerea personalului institutiilor Republicii Moldova din Tighina.
Sunt provocari atent orchestrate de la Moscova si favorizate de haosul din Ucraina, caci nu trebuie uitat de unde au pornit revolta din Ucraina si presiunile asupra Chisinaului: summitul Parteneriatului Estic al UE de la Vilnius, la finalul lunii noiembrie 2013. Atunci Ucraina a spus NU Uniunii Europene, iar Chisinaul a parafat acordul de asociere la UE.
Sursa: Cotidianul.ro
Călin Marchievici