Acest dialog a avut loc intre academicianul Dinu C. Giurescu si ministrul apararii, Corneliu Dobritoiu, gazda fiind ziaristul Radu Tudor, in emisiunea „Punctul de Intalnire”, difuzata de Antena 3 in urma cu cateva zile, mai exact pe data de 28 octombrie.
Problema ridicata de dl. academician Dinu C. Giurascu, incepand cu minutul 21 (ora 19:20):
RT – Radu Tudor
DCG – Dinu C. Giurescu
CD – Corneliu Dobritoiu
DCG “Vreau sa discutam despre armata Romaniei”
“Romania e o tara a formelor fara fond…”
…..
CD: Exista riscul unor miscari neconventionale la nivelul statelor care vor prabusi autoritatea statelor….
…
CD: Cercul se inchide la noi, cum s-a discutat si in ultimul congres al PPE la Bucuresti, despre o anumita independenta a tinutului secuiesc.
RT: Acel mesaj de federalism pe care Laszlo Tokes l-a transmis nu reprezinta vointa poporului roman si nici macar vointa clasei politice. E dureros sa constatam ca Laszlo Tokes este europarlamentar roman, si a fost trimis de T.B. la Bruxelles prin mecanisme numai de ei cunoscute. .
….
DCG: Poti sa ai mai multa Europa daca nu ai mai multa Romanie? Imposibil! Stiti, si ce e grav domnule ministru, este ca erau oficiali romani de rang foarte inalt, domnii populari europeni au apaludat si, oficialii romani, cred ca au aplaudat si ei ideea de federalizare. Poate spunem ca in Biblie “Doamne iarta-i ca ei nu stiu ce fac!”. Asta ar fi singura scuza… Asta ar insemna spargerea unitatii statului roman.
CD: Ajungem sa retraim unele momente delicate ale unor acorduri vechi si grele dintre Berlin si Moscova. Ori din aceasta cauza apartenenta noastra la NATO si parteneriatul strategic cu SUA capata valente primordiale de securitate. Altfel, va spun cu toata seriozitatea si in urma unui efort analitic: Romania tremura ca o piftie in granitele ei, cu institutii prabusite si subfinantate. Noi vrem sa negociem o apartenenta la statele unite ale Europei fara institutii?!
RT : Institutii pe hartie avem! Atunci ce lipseste armatei romane ca sa fie un garant al acestei integritati teritoriale si sa fie un aliat? Pentru ca ceea ce producem noi ca securitate nu se refera doar la Romania ci se refera la intreg teritoriul aliat de cand am intrat in NATO.
CD: In primul rand ii trebuie un buget decent, nu foarte mare, decent. Armata romana are capacitatea de a opera intr-un mediu ostil cum putine alte armate au dovedit-o in istoria conflagratiilor secolului trecut. Armata romana are nevoie de spirit de corp, de recunostiinta pentru sacrificiile pe care le face… sunt grele.
RT: Este cea mai populara institutie de stat. Recunostiinta din partea societatii romanesti armata romana cred ca are si va avea intotdeauna. Pentru ca fara armata romana astazi Romania nu ar fi fost o tara intreaga.
V-am auzit la cartierul general NATO, domnule ministru, facand o afirmatie care mie personal mi-a dat frisoane… eu ca un sustinator constant al armatei romane, si un sustinator fara nici un fel de rezerva al integrarii Romaniei in NATO, am auzit pe ministrul apararii acum cateva zile, la cartierul general spunand in felul urmator: “Armata romana a fost lasata in zdrente de regimul Basescu-Boc”. Recunosc, m-a durut lucrul acesta, mai ales ca a fost facuta la cartierul general. De ce o astfel de afirmatie a ministrului roman la cartierul general al NATO? De ce aceasta drama pentru armata romana?
…..
CD: Este o afirmatie dureroasa. Lucrul acesta s-a intamplat pentru ca altcineva a vrut sa se joace cu finantele tarii dupa bunul plac. Astfel din bugetul apararii au fost retrase an de an sume care se apropie de 1% din PIB, ca sa facem ce? … Nu e nimic intamplator, totul a fost facut cu buna masura si buna stiinta !
….
CD : Menirea acestei institutii (armata, nota red.) nu este sa defileze numai la Intai Decembrie, menirea ei este sa asigure descurajarea strategica, protectia intereselor nationale ale acestei tari, interese despre care marea majoritate a politicienilor romani vorbesc la singular. Daca ii intreaba cineva la care dintre interesele nationale ale Romaniei va referiti, atunci ii baga in ceata. Unii vorbesc despre binele general …
RT: De ce ati spus ca armata romana este in zdrente si ati facut aceasta afirmatie la cartierul general NATO? Stiti ca acolo atentia este un pic mai speciala pentru afirmatii de genul acesta…
CD: A fost o metafora. Pentru ca la momentul acela, de fapt pana la momentul in care noi nu vom achizitiona niste avioane de lupta moderne, noi am transformat cu buna stiinta, riscam sa transformam fortele aeriene intr-o companie de transport. La nivelul dotarii trupelor de uscat, acolo iarasi problemele sunt crancene. Am ajuns sa canibalizam tehnica, sa luam elemente de subansamble de pe alte categorii de tehnica sa mentinem macar o bruma de echipamente in functionare.
RT: Aceasta drama financiara si de inzestrare a armatei romane dureaza de 4 ani?
CD: S-a agravat in ultimii 4 ani. Daca va aduceti aminte, cu vreo 5 ani in urma a demarat o achizitie de transportoare blindate, care sa dea o alta capacitate operationala a fortelor intr-un teatru ostil. Lucrurile incepusera, in perspectiva unei finantari decente, sa aiba un orizont. In ultimii 4 ani dezamagirea a fost totala. Iar inzestrarea a fost uitata. Iertat sa fiu, dar cand cheltuielile cu personalul se cifreaza la peste 80-85%, cheltuielile cu instruirea la 10-12%, va dati ca inzestrarea e aproape zero.
DCG: Se stie si in opinia publica, in loc sa cumparam avioane de fabricatie europeana, bune, noi de tot, cu aceeasi bani se spune sa cumparam avioane vechi si sa le reutilam si alte lucruri de asemena natura!
RT: Aici va convinge domnul ministru pentru ca a pledat pentru aceasta solutie, sa existe avioane de lupta americane la mana a 2-a, care din punctul meu de vedere nu reprezinta o mare fericire pentru pilotii romani… cei care au facut sacrificii foarte multe, cei care au murit pe campurile patriei incercand sa faca antrenamente pe acele avioane..
CD: Realitatile financiare, fiscale, dicteaza…
DCG: E ce se spune in oras, n-am alte informatii…
RT: Intrebarea dumneavoastra este justificata. Sunt convins ca pilotii romani nu-si doresc avioane la mana a doua. Din pacate drama financiara a armatei romane obliga la o astfel de solutie care sa aiba drept criteriu principal cel financiar.
DCG : Sa ma iertati ca sunt un profan, decat sa cheltuiesc pe 16 avioane reutilate, de ce nu cheltuiesc pe 8 avioane noi, mai ales ca furnizorul se ofera sa le si intretina cum trebuie? 8!
CD: Cerintele operationale pentru asigurarea misiunilor pe intreg spatiul aerian al Romaniei, Romania nefiind o tara foarte mica, solicita ca sa fie angajate minim 12 aparate pentru a asigura ciclul de mentenanta.
DCG: Aicea nu ma convinge nimeni! M-as pune pe picioarele din-darat sa o spun foarte bine: minimum 12 vor fi numai 7! Eh, ce-or sa-mi faca?
RT: Pledati pentru o solutie de avioane noi cum ar veni?
DCG : Noi complet, nou-noute! Sa fie noi si fabricantul sa-mi garanteze si intretinerea lor in aceeasi bani, asa cum s-au si oferit. Cel putin asa a aparut in ziare… nu stiu cat e de adevarat.
RT: O sa facem un efort impreuna sa sprijinim armata romana sa-si primeasca bugetul necesar, pentru ca armata romana sa-si bine-merite o inzestrare noua. Eu imi doresc pentru armata romana si pentru militarii romani, macar pentru tinerii care au murit in ultimii 15 ani in misiuni in afara tarii, macar pentru memoria acelor oameni, sa pledam impreuna, dumneavoastra din Parlament si eu de la Antena3, pt. un buget decent al apararii. Noi ne-am angajat in fata NATO cand am intrat sa dam 2,38% din PIB pentru armata Romaniei! Stiti cat are armata acum? 1%!
CD: Sub! Contributia din bugetul de stat – 0,81% din PIB!
DCG: Sa stiti ca e cu buna stiinta toata treaba asta, daca aceasta sub-inzestrare a armatei o legi de desfiintarea judetelor, de regionalizare, de federalizare, de neglijarea completa a identitatii nationale. I-a lovit de 2 ori pe toti pensionarii militari!
Umilinte peste umilinte! Acesta este un plan deliberat, facut de cei care vor ca Romania sa ajunga un protectorat politic al UE, o colonie economica a marilor producatori si din punct de vedere cultural un port-stindard al globalismului cultural. Sa nu mai avem identitate nationala! Toate se leaga, nimic nu e intamplator! Iar ce se intampla cu armata pentru mine este o insulta personala.
CD:
http://inregistrari.antena3.
Citate…
Dinu C. Giurescu “se stie si in opinia publica, in loc sa cumparam avioane de fabricatie europeana, bune, noi de tot, cu aceeasi bani se spune sa cumparam avioane vechi si sa le reutilam si alte lucruri de asemena natura”;
“sa ma iertati ca sunt un profan, decat sa cheltuiesc pe 16 avioane reutilate, de ce nu cheltuiesc pe 8 avioane noi, mai ales ca furnizorul se ofera sa le si intretina cum trebuie?”
“aicea nu ma convinge nimeni, minimum 12 vor fi numai 7″ “sa fie noi si fabricantul sa-mi garanteze si intretinerea lor in aceeasi bani, asa cum s-a si oferit”.
Sursa: Antena 3, Punctul de intalnire
Dupa care s-a pus problema pledarii pentru inzestrare noua si un bugent decent pentru armata.
Nota 10 si toata stima pentru domnul academician Giurescu!
Asadar nu numai cei pasionati de armata si tehnica militara sunt de parere ca gioarsele portugheze sunt o cacialma, ci si oamenii care nu au a face cu fenomenul militar, dar in acelsi timp sunt oameni inteligenti, intelecuali de marca, oameni care si-au facut un obicei din a gandi liber si sanatos.
Domnul Dinu C. Giurescu este un nume care nu mai are nevoie ne nici un fel de prezentare, fiind una dintre cele mai remarcabile minti ale contemporaneitatii noastre si un om de o probietate morala nepatata.
Asa cum ati remarcat si voi, practic diferenta dintre un OM adevarat si un politruc sadea se poate observa la nivelul discursului celor doi. Dobritoiu neavand argumente cu care sa combata logica de bun simt a domnului Giurescu.
La final remarcabila idee a lui Radu Tudor de a pune fata in fata doua specii total diferite de oameni: academicianul logic, patriot si chibzuit versus politrucul de Dambovita!