Romania Military

Inteligenta Romaneasca : Transmisiunile in Armata Romana

-articol republicat-

Comunicatiile transferul de date

Transmisiunile in Armata Romana, au o traditie indelungata. Aceasta Arma a aparut in Armata noastra in anul 1855 –fiind initial reprezentata de Telegrafie.

Dezvoltarea acestei Arme nu a fost deloc usoara, si a depins foarte mult de decidentii politici si militari, dar si de situatia economica si financiara, dea lungul timpului.

Cu toate acestea, preocupari pentru mentinerea la cel mai inalt nivel tehnologic al acestei arme, fara de care n-ar exista Razboiul Modern, au existat dintotdeauna, mentinandu-se si in prezent.

Armata Romana este in curs de implementare a unor tehnicii si tehnologii deosebite, in ceea ce priveste Comunicatiile si Informatiile, de nivel C4I, realizate in colaborare cu firme de renume mondial, dar si in conceptie proprie de catre firme autohtone.

In continuare va voi prezenta cateva dintre aceste sisteme etalon pentru directia pe care Armata noastra se indreapta. Mentionez ca acestea sunt de ultima generatie, cu nimic inferioare celor straine si total compatibile cu cele folosite de catre NATO si SUA. Aceste sisteme au fost apreciate pozitiv de catre partenerii nostrii din NATO si SUA, fiind in curs de introducere in inzestrarea diverselor forte (FOS,Marina, Aviatie, Trupe Terestre, SRI, SIE, Jandarmerie, etc), inca din anul 2008.

Definitoriu pentru Fortele Terestre este Sistemul Mobil de Comunicatii, montat pe vehicul Chevrolet Tahoe, extrem de modern si fiabil, facut de catre GM, fiind un vehicul 4×4. Acest vehicol face parte din gama Light Special Service Vehicle (LSSV), fiind echipat cu AC personalizat, sistem de distribuţie de putere DC, precum şi de sisteme de conversie pentru echipamentele de comunicaţii de sprijin. Un monitor de putere şi panoul de comandă oferă acces convenabil pentru operator pentru funcţiile sistemului de putere.

Vehiculul de comunicare FALCON reprezinta un sistem complet integrat si personalizat nevoilor si cerintelor Armatei Romane, fiind un  sistem tactic de comunicaţii vehicular. Sistemul este echipat cu radioul RF-5800 Falcon II seria HF / VHF. Sistemul radio RF-5800 H-V003 RF-FALCON II 400 W HF asigură capabilităţi avansate pentru transmisie si receptie date, in conditii de siguranta si la de mare viteză, atat voce cat si digital în ambele moduri, imobilizat si ECCM. În combinaţie cu hubul de reţea RF-6010 tactic, sistemul integrat oferă transfer de voce şi date printr-o singură reţea utilizând atât RF-5800 HF şi RF-5800 V, intre activele VHF radio.

Sistemul de putere de comunicaţii este independent de sistemul vehiculului care furnizează tranziţii fără legatură, printr-o baterie de mare putere.
Sistemul suportă transfer de voce şi a cerinţelor de comunicaţii de date în timp real, atat „In mers” cat si „Static”, la locul de amplasare. Compartimentul operatorului radio este confortabil, ergonomic si spatios si oferă acces usor şi funcţionare optima a activelor de comunicare. Operaţiunile pot fi desfăşurate folosind „Sistemul de control la distanţă” de tip RF-5800 R-RC001, de tip telecomanda ce asigura o gamă completă de funcţionalitate a sistemelor radio FALCON II, la distanţe de până la 3 km.
Sistemul radio RF-5800H-MP FALCON II este foarte avansat, usor de upgradat si usor de utilizat. El are performanţele inalte in ceea ce priveste fiabilitatea, siguranta gama si durata de viata, in ceea ce priveste comunicatiile. Aceste sisteme se afla pe toata gama de vehicule militare din dotarea Armatei si a tuturor categoriilor de forte. Este in curs de implementare FALCON III, ce se va regasi pe noile vehicole ce vor fi achizitionate, precum TBT 8×8/4×4, mult mai avansate. Conform specialistilor, aceste sisteme radio sunt printre cele mai bune si fiabile din lume, fiind asimilate in fabricatie, sub licenta, de industria de profil de la noi.

Falcon lll

Sistemul radio RF-5800H include o legătură automată (ALE), avand rata de transfer date de până la 9600 bps cu protocoale avansate in ceea ce priveste erorile, un receptor GPS încorporat, MELP digital de voce, unitate de criptare unica Armatei Romane, ECCM digitale, şi un built-in IP (Internet Protocol ) interfaţă. Aceste capacităţi sunt conforme cu standardele din SUA şi NATO.
Platformele radio FALCON II conţin facilitati de memorie şi putere de procesare de ultima generatie, fiind usor adaptabile noilor capabilităţi –precum standardul FALCON III. Acoperind spectrul de frecvenţe cuprins intre 1.6 – 60 MHz, în 10 etape Hz, aceste sisteme depăşeşc banda standard de HF, fiind un transceiver HF-SSB/VHF-FM extrem de versatil, furnizand mare transfer de date si voce, securizate digital, peste canalele cele mai provocatoare HF. Receptoarelor detectează automat şi procesele de unda primite, fie că este vorba de voce sau date.
Particularitatea „Multiple-ton excizie de filtrare” îmbunătăţeşte funcţionarea în continuare în conformitate cu traficul mare si conditiile de interferente din teren, avand repetare automată (ARQ), iar protocoale avansate sunt utilizate pentru detectarea si anularea erorilor de transmitere a datelor.
RF-5800H-MP include MIL-STD-188-141B, iar in viitorul apropiat (se afla in curs de implementare si dezvoltare), va include si noua generaţie-a treia, STANAG 4538. Astfel, aceste sisteme radio vor fi optimizate pentru noi performante in mediile tactice, oferind mai rapid şi mai robust legaturi în condiţii dificile de canal.
FALCON II HF radio, încorporează un stat-of-the-art digital ECCM, de undă. Bazat pe tehnologia de serie-ton modem, avansat operaţiunea ECCM oferă transmisie atât de voce cat şi de date sigure, în prezenţa bruiajului şi de trafic mare per canal. Rate de transfer de date de la 75 la 2400 bps sunt acceptate în modul ECCM, dispunand de criptare digitala in gama de comunicaţii. Sincronizarea transmisiilor se realizează automat, folosind standarde precise de timp de la receptor GPS încorporat. Mentionez faptul ca, sistemul Armatei Romane este UNIC, asigurand cel mai inalt nivel de securitate, criptare si legatura. Modurile securizate de date şi voce a sistemului RF-5800H sunt interoperabile cu VHF şi VHF / UHF Multiband, dotate cu radio FALCON II, care operează în banda de frecvenţă 30-60 MHz. În plus faţă de capacităţile de criptare şi ECCM, RF-5800H-MP include de asemenea, protecţie pentru legătură într-a doua generaţie (MIL-STD) ALE şi de generaţia a treia (STANAG 4538) ALE –acestea fiind in curs de implementare.

RF-5800V-HH este radio avansat VHF, portabil, uşor care maximizeaza mobilitatea militarilor, avand performanţe tactice redutabile –se afla in dotarea FOS, VM si a altor forte. RF-5800V-HH oferă încredere Line-of-sight (LOS) de comunicaţii. Suporta moduri de modulare si modulaţie de frecvenţă (FM) şi 16 kbps de bandă largă de frecvenţă, avand capabilitate Shift (WBFSK) de transfer de date, digitală sau voce clară, cu GPS incorporat. Aparatul de radio sprijină, de asemenea variabila continuua Sloe Delta (CVSD) de comunicaţii de voce. Comunicaţiile pot fi facute inclusiv cu manpack handheld, telefoane mobile, fixe şi posturi de radio. RF-5800V-HH opereaza in gama 30 MHz – 107.99999 MHz, cu trei nivele selectabile de putere de ieşire de 0.25,2, şi 5 waţi, avand posibilitatea de salt in frecventa. Aparatul de radio funcţionează de la o singură baterie, detasabila si usor reîncărcabila. Conceput pentru soldatul modern, radioul este dotat cu capacităţi avansate: de configurare a reţelei tactice cu RF-6010, suport de date 64 Kbps rata, raportarea automată a poziţiei folosind un receptor GPS intern, de date IP, integrarea cu calculatorul- sisteme bazate pe conştientizarea situaţiei, şi o tastatură detaşabilă. Dispune de Afişare Unitate de Control, total pe durata operaţiunilor de mişcare.

Despre unele dintre aceste sisteme, deosebit de performante, aflate in curs de dezvoltare si implementare, unele de conceptie romaneasca sau facute in cooperare cu firme de renume vom vorbi in continuare.

SISTEMUL INTEGRAT DE COMUNICATII SI INFORMATII DE NIVEL BATALION (BICIS) -acest proiect reprezintă a doua etapă în procesul de digitalizare in teren al Forţelor Terestre Romane, atat la nivel batalion, cat si la nivelurile inferioare si asigura furnizarea unei capacitati de comunicaţii, atât pentru voce cat şi pentru date, sigura. Acest sistem asigura servicii radio, de intercomunicatie si facilitati de telefonie, precum si alarmare audio. Caracteristicile cheie includ informatii si comunicaţii sigure la toate esaloanele, capacitatea de a lucra în timp ce platformele sunt în mişcare, independenţa fata de infrastructuri statice, de dimensiuni mici, greutate scazuta şi simplitate in operare. Este instalata în platformele existente, cum ar fi: BTR-79C, BTR-80, ARO, HMMWV, etc. Sistemul face posibila colectarea, transmisia/retransmisia şi diseminarea informaţiilor într-un mod coordonat şi în timp util, de la soldatul de pe linia frontului până la sediul batalionului. Sistemul este proiectat pentru funcţionare in mediul nesigur din campul tactic.

Sistemul se compune din:
-situaţia de sensibilizare (SA);
– gestionarea câmpului de luptă si a datelor de mesagerie (BMS) -oferind aproape în timp real cunoaşterea situaţiei din campul tactic, usurand funcţiile de comandă si decizie pentru corpul de comandă si decizional;
-se compune din statii de radio, audio-video de ultima generatie, precum: RF-5800 V MP (50 W), RF-5800 H (150 W), VEDS 1 / 2 (sisteme de afisaj video), Vud-T (sisteme audio-video), etc.
Sistemul oferă următoarele funcţionalităţi:

– serviciul Voice securizat;
-mesagerie securizată de date între terminale, folosind conexiuni la internet tactic;
-Comunicaţii de date în sprijinul sistemelor de informare;
-afisare loc de amplasare automată, precum si poziţia de navigare şi de raportare (APLNR), a vehiculelor.

Sistemul de comunicare, instalat la bordul navei Logistic Constanţa este proiectat pentru aplicaţii la bordul navei şi să asigure comunicaţii pe distanţe lungi de date şi voce peste HF subsistemului, precum şi de comunicaţii de voce gama de mediu şi de date prin subsistemului VHF / UHF.

   VEHICULUL PSYOPSTT URO, VAMTAC S3 -este echipat cu radio RF-5800 Falcon II şi sisteme audio TECHNOMAD, fiind dotat cu două difuzoare BERLIN 15 / H, un Rack de control, cabluri, trepied, microfon, CD / casetofon player. Difuzoarele sunt impermeabile si pot fi instalate in aer liber. Difuzoarele TECHNOMAD sunt dispozitive audio din gama completa, cu timpi de sosire bine-aliniati, între scăzut, mediu, ridicat şi inalta frecquenta a semnalului audio. Are o mare claritate a vorbirii, putand fi utilizat atat in mers cat si stationar. Vehiculul este echipat cu AC si unitate autonoma de putere DC, fiind complet autonom. Se afla in dotarea unitatilor PSYOPS din Armata Romana, avand sistemul de comanda/control, BC 2A CINETIC. Este un sistem tactic pentru echipamente audio, video, radio, imprimare şi aplicaţiile de transport. Funcţiile sistemului in campul tactic sunt :
–  procesare de materiale video şi scrise  ( procesare, editare şi imprimare), precum şi de depozitare a acestora;
– prelucrare materiale audio şi de transport a acestora ON AIR;
– programe de radiodifuziune FM.

VEHICUL EOD TT URO VAMTAC –destinat trupelor cu misiuni EOD din Armata Romana este echipat asemanator cu cel destinat PSYOPS, dar dispune de sisteme electronice de bruiaj si detectie a dispozitivelor explozive de diverse tipuri, roboti multifunctionali si echipamente specifice acestor misiuni. Este echipat cu sisteme radio FALCON II, identice cu cele aflate in dotarea altor mijloace de lupta.

   VEHICULUL TACTIC DE VIDEOCONFERINŢĂ, fac parte din sistemul MapN de criptare, furnizand comunicaţii de date, voce şi video, între doi sau mai multi abonaţi în câmpul de luptă.
Vehiculul este dotat cu echipament fără fir care furnizează un minim de 1 Mbps între două vehicule sau între un vehicul şi reţeaua de infrastructură a MApN (RMNC). Sistemul este echipat cu seria radio VHF, RF-5800Falcon II,  sistem ce prevede capabilitati avansate si sigure, de transmitere de date, de mare viteză şi funcţionarea in sistem voce digitala; în ambele moduri imobilizat si ECCM. Sistemul de date şi voce  suportă  cerinţele de comunicare în timp de „MARS”, sau în timp ce se desfăşoara într-un loc „STATIC” (locul de amplasare). Un confortabil,ergonomic si spatios compartiment operator radio oferă acces convenabil şi funcţionarea facila a tuturor activelor de comunicare. Din motive de inalta securitate, toate cablurile negru şi roşu şi echipamentele sunt separate, în conformitate cu standardele militare. O unitate TT URO, VAMTAC, cu tractiune integrala pe toate cele patru roţi, oferă platforma mobila pentru sistemul de comunicaţii. Vehiculul este echipat cu AC, modul personalizat de distribuţie si putere DC, precum şi sisteme de conversie pentru echipamentele de comunicaţii si sprijin. Un monitor de putere şi panoul de comandă oferă acces convenabil pentru operator, pentru funcţiile sistemului de putere. Sistemul de comunicaţii, de mare putere  este independent de sistemul vehiculului si furnizează tranziţii de comunicare comerciale atunci cand este cazul

  POSTUL DE COMANDA MOBIL-este un vehicul complet integrat si personalizat tactic, de comandă a sistemului de comunicaţii vehiculare, folosind ca platformă un vehicul VW Transporter. Sistemul este echipat cu RF-5800 Falcon II seria HF. RF-5800H-V002 RF-FALCON II, de 150W, si este un sistem radio HF ce asigură capabilităţi avansate pentru comunicatii sigure de date de mare viteză şi funcţionare voce digitala în ambele modurii: mobilizat si ECCM. În combinaţie cu reţeaua RF6010 tactica, sistemul integrat oferă transmisii de voce şi date printr-o singură reţea, utilizând RF-5800H radio HF activ.

O alta realizare romaneasca de exceptie, ce face parte din vastul sistem national de razboi radioelectronic AZUR, este si TERMINALUL DIGITAL DE VOCE SI DATE –DELTA.
DELTA 01-asigura: voce şi comunicaţii de

date (A, R); CN InterfataRadio (R); voce criptata şi comunicaţii de date. Este un terminal digital cu capacitatea de transfer de date; este pe deplin compatibil cu EUROCOM D / standard de 1; de înaltă calitate, de înaltă performanţă şi este un produs militar performant .
Caracteristici tehnice:
-2 / 4 fire, facilitand orice legătură între-Eurocom, comutator, multiplexor sau telefoane similare;
-alimentare de la baterie la distanţă sau local;
-16 Caractere pe două rânduri LCD;
-contrast reglabil si lumina de fundal pentru LCD;
-LED pentru semnalizarea optică cu intensitate reglabila;
-reglabil audio şi volumul soneriei;
-ceas intern pentru data / ora curentă; -PTT (Push to Talk), comutator avand capacitatea de funcţie de selectare;
-până la 10 numere de abonati pe ordinea de zi- locali;
-standard Eurocom D / 1 Servicii de reţea (apel aşteptare,transferul apelurilor, redirecţionarea apelurilor, conferinţe, difuzare,etc);
-V28, V24, ITU-T Interfaţă de date;
-pe deplin compatibil cu toate cele 4 clase Eurocom de date;
-auto-test şi capacitatea de testare (muscatura);
-linie de legătură într-2 / 4 fire, software-ul selectat;
– functie de auto-adaptare continua la rata de biţi, compusa din fibre optice de mare încredere si viteza;
-uşor de utilizat set-up operare, putand  derula până la 24 de cifre pentru numărul de apelare;
-criptare instantanee de voce şi de comunicaţii de date;
-NC-interfaţă radio.
De asemenea, au fost realizate interfetele radio si de comunicatii destinate SPITALULUI ROL 2. Proiectul a inclus realizarea sistemului informatic si de comunicatii necesar operatorilor spitalului mobil creat special pentru misiuni de sprijin de luptă. Sistemul de comunicaţii şi sistemul de informare este instalat în adăposturi UNITEAM pentru Spitalul Rol 2, interactiv, conceput şi instalat în mai multe tipuri de adăposturi specifice unui asemenea obiectiv (sala de operatii, anestezie, etc.), fiecare potrivit pentru rolul său specific în spital şi fiecare cu EMC său unic şi cerinţe COMSEC / EMSEC. Sistemul oferă următoarele funcţionalităţi:
-accesul la retele de date si voce folosind STANAG 4406, D1 EUROCOM, E1, liniile ISDN, HDSL, prin satelit, ETH şi HF / VHF radio;
-mai multe domenii de securitate: NATO SECRET, SECRET MISIUNE şi neclasificate (Internet);
-domeniu de securitate a serverelor proprii pentru serviciile de date: servere de email, de securitate certificat de autorizare (pentru domeniile clasificate), aplicaţii specifice medicale software, controlerele de domeniu, SAN, etc;
-serviciu de voce sigur, atât VHF/HF;
-comunicaţii de date în sprijinul sistemelor de informare;
-poziţia de navigare şi de raportare automată (APLNR), a locului de amplasare;
-sistem de urmărire a vehiculului purtator, cu ajutorul GPS, inclus capacităţile de radio VHF Harris FALCON II;
-Combat Radio Access Net (CNRA).

Capabilitatile medicale de tip ROL 2 sunt in curs de implementare in Armata Romana, fiind extrem de moderne.

  BC2A Mobil -este o aplicaţie de comandă şi control consolidarea capacităţii de infanterie demontat pentru a muta, găsi, angaja şi efectuează operaţiuni de luptă strânsă, îmbunătăţind astfel supravieţuire, letalitate, mobilitate, şi durabilitate. BC2A Mobil este o aplicaţie de comandă şi control cu rol in consolidarea capacităţii infanteristilor, VM, FOS, de a se muta, găsi, angaja, in timpul operaţiunilor de luptă, îmbunătăţind astfel supravieţuirea, letalitatea, mobilitata şi durabilitatea acestor luptatori. Se afla in inzestrarea FOS/GNFOS, dar si a unitatilor de elita operationalizate.

Sistemul asigura:

-securizarea comunicatiilor de voce si date intre membrii echipei de luptatori, dar si cu punctul de comanda;

-are capabilitati hand-free;

-transmisia de date si voce complet automatizata si sigura;

-GPS si afisarea automata a pozitiei luptatorilor in punctul de comanda;

-aria de emisie: in teren -2/3 km; urban -800 m; jungla -1000 m.

Se compune din statiile radio FALCON II: RF-5800 V-HH si RF-7800 Secure Personal Radio.

                                                                    AICS

Se afla in studiu sistemul AICS, care este un sistem modular de lupta integrat. Acesta va dota in viitor Forţele Terestre, fiind destinat soldatilor, asigurand luptatorul cu o serie de funcţii avansate tehnologic, fiecare perfect interconectate într-o singură platformă. Sistemul va face parte din campul de luptă digitizat ca un „sistem de arme”, fiecare om-platformă (soldat), va fi o secţiune care contribuie la capacitatea intregii reţele angajate in lupta. Acest sistem este destinat inclusiv Infanteriei, fiind denumit SLIA (Sistem Individual de Lupta Avansat), intentionandu-se a fi gata pana in anul 2015.

  BC2A CINETIC –este o linie de produse ce oferă o comandă complet scalabila şi soluţie de control, acoperind cerinţele câmpul de luptă de la nivel de secţiune până la comandamentul diviziei şi dincolo de aceasta, ce se regaseste pe vehiculele mentionate in acest articol. Acest sistem se va regasi si pe vehiculele ce vor fi achizitionate in viitor, inclusiv TBT 8×8/4×4. BMS Cinetic asigură integrarea platformelor luptatoare ale batalionului în C4 ISTAR, în scopul de a oferi comandanţilor următoarele capacităţi:
• afişarea şi actualizarea automată a situaţiei tactice;
• managementul hărţilor digitale;
• gestionarea comenzilor, rapoartelor, alarmelor, aplicaţiilor si cererilor;
• gestionarea circulaţiei vehiculelor, inclusiv de transport maritim;
• situaţia logistica (muniţie, combustibil, etc);
• monitorizarea sistemului de arme;
• monitorizarea funcţionării şi statutul parcului de vehicule.
Sistemului C4I pentru o platformă de vehicule include:
• sistemul de management al armamentului de bord;
• electronica si senzori de bord;
• sistemul de protecţie a fortei.

Sistemul de management al luptei, cuprinde:

-sistemul de comunicatii;

-unitatea centralaBMS;

-softwareBMS: BC2A CINETIC; TACTICAL C2 INTEGRATION FRAMEWORK (TC 2IF); instrumente de management a echipamentelor de comunicatii.

Sistemul de comunicatii este compus din statiile radio HARRIS HF, VHF, V/UHF (inclusiv TACSAT –comunicatii tactice via satelit), SPR si HCDR, operand in voce si date. Sistemul asigura comunicatiile in afara platformei pentru datele provenite de la Unitatea CentralaBMSsi pentru traficul de voce provenit de la telefonul de bord, precum si transmiterea alarmelor generate de interfata de senzori catre dispozitivele de pe platforma (castile membrilor echipajului, postul Comandantului), dar si la alte structuri militare.

Electronica ce se regaseste in acest sistem, cuprinde:

-INS/GPS, ce afiseaza datele pe monitorul mecanicului conductor si al comandantului;

-camera zi/noapte, termala, destinata navigatiei, montata inclusiv in spatele vehiculului;

-unitate de interfata si achizitie senzori (SAIB), ce colecteaza si converteste semnalele provenite de la urmatoarele surse: LRWS (sistemul de avertizare laser si radar), detector NBC (acesta da alarma si afiseaza tipul contaminarii externe), sistemul de stingere a incendiilor, indicatorul nivelului de combustibil.

Sistemul de armament dispune in cadrul BC2A CINETIC, de sistemul de Control al Focului TC 2IF. Datele consta in informatii cu privire la starea armamentului, munitia trasa si cea ramasa, alocarea tintelor, sectoare de tragere, etc.
Interoperabilitatea acestuia cu sisteme similare NATO/SUA, este asigurată prin punerea în aplicare a următoarelor standarde: STANAG 5525 (JC3IEDM), STANAG 5527 (NFFI), APP-6 (NATO Simboluri pentru sisteme militare terestre) şi AdatP-3 (NATO Formatare Text Message System). Aceste standarde asigura schimbul de informaţii exacte în timp real cu armatele partenere si conştientizarea situaţiei noastre/Aliatilor în rândul forţelor NATO.
De asemenea si Marina Militara dispune de aceste sisteme de comunicare integrate, instalate la bordul unora dintre navele sale (fregate, corvete, nava baza „Constanta”, NPR-uri, vanatoare de mine, etc.). Aceste sisteme sunt asemanatoare cu cele descrise in acest articol, dar sunt proiectate pentru aplicaţii de comunicaţii la bord  HF, VHF, precum si in mediul subacvatic. In mediul subacvatic, ofera scafandrului în imersie, capacitatea de a comunica direct cu centrele de comanda de la ţărm prin capacitatea navei de retransmisie radio. Acest sistem este operational inclusiv la GNFOS.
Navele Marinei dispun de sistemul APCOS 4000 (Sistem Integrat de Comunicatii), care este stat-of-the art, si proiectat pentru aplicaţii la bordul navelor, oferind toate link-urile necesare si vitale interne şi externe de comunicaţii pentru nava specificate. APCOS 4000 cuprinde urmatoarele subsisteme: RAID (Matrice Redundantă de Discuri), CMT (Terminal de Management al Comunicatiilor) destinat operatorului radio, ACP SAMMS 127 (Sistem Automat de Securizare al Mesajelor Militare) -2 statii, COSYMA (Sistem Manager de Comunicatii: audio, video, date, mesajerie, criptografie, etc.). Acest sistem este de fabricatie germana.

  SISTEMUL INFORMATIC PENTRU ASISTAREA DECIZIEI LA BRIGADĂ (SIAAB-C2 TRANSPORTABIL) -este destinat pentru asistarea activităţilor în punctele de comandă la eşaloanele brigadă/batalion, instruire şi antrenament de stat major şi interfaţarea cu sisteme similare.

În varianta finală, sistemul va fi implementat la nivelul comandamentelor de brigadă şi la unităţile subordinate acestora, de tip batalion şi va fi compus din:

– două reţele locale de calculatoare (pentru punctul

de comandă de bază şi de rezervă) interconectate

prin mijloace de comunicaţii multicanal;

– reţele locale la nivel punct de comandă de batalion (divizion);

– abonaţi îndepărtaţi;

– pachete de aplicaţii software pentru asistarea comenzii şi controlului;

– autoritatea de certificare pentru asigurarea infrastructurii de chei publice.

Din punctul de vedere al concepţiei, sistemul este adaptat conceptului NCW răspunzând în cea mai mare măsură cerinţelor specifice. Astfel, într-un mediu specific de securitate (arhitectură de tip infrastructură de chei publice cu autoritate de certificare la nivelul SMFT şi chei hardware pentru identificarea utilizatorilor), sistemul permite schimbul de informaţii formatate şi neformatate standard NATO, prin intermediul reţelei militare naţionale de comunicaţii(RTP/STAR). Sistemul informatic logistic este capabil de adaptare modulară rapidă, prin asigurarea unui flux informaţional coerent. Acest lucru va permite o abordare unitară, conectarea în reţeaua de informatizare a armatei, o execuţie centralizată şi specializată.

    REŢEAUA MILITARĂ NAŢIONALĂ DE COMUNICAŢII (RMNC) -asigură în prezent suportul de comunicaţie pentru voce, date şi video pentru componentele Ministerului Apărării Naţionale, forţele dislocate în teatrele de operaţii dinAfghanistan şi Irak, precum şi cu delegaţia permanentă a României la NATO.

In viitor se intentioneaza ca aceasta retea sa fie integrate in “NATO General Communication System” (NGCS), pentru a se putea asigura:

– servicii pentru forţele desemnate să acţioneze sub

comandă NATO;

– servicii de reţea pentru forţele desfăşurate sub comanda

NATO, prin dezvoltarea componentei mobile;

– realizarea reţelelor tactice de comunicaţii şi integrarea

acestora în reţeaua militară naţională de comunicaţii.

De asemeneaRomaniaparticipa sub egida NATO la programulAGS(Alliance Ground

Surveillance), destinat observării –urmăririi (electronice) a terenului prin mijloace aeropurtate, ceea ce deschide o perspectivă nouă privind accesul la tehnologii moderne, inclusiv prin implicarea industriei autohtone în proiect, fiind incheiat in acest sens un contract cu consorţiul TIPS (Transatlantic Industrial Proposed Solution). Noul sistemAGSreprezinta unul din proiectele prioritare ale NATO, fiind derulat pe baza unei platforme aeriană medie (cel mai probabil de tip Airbus).

De asemenea, platforma pilotată va putea fi completată cu sisteme de avioane fără pilot performante, probabil de tipul RQ-4B. Propunerea TIPS a fost acceptată pentru caracteristicile oferite, referitoare la: arhitectura de sistem deschis,

interoperabilitatea, utilizarea de tehnologii COTS, maximizarea punctelor comune între elementele aeriene, terestre şi de suport, tehnologia comună radar, legăturile de date tip Link 11, 16, 22, precum şi comunicaţiile UHF prin satelit.

   SOLDATUL VIITORULUI – Sistem integrat de acţiune în contextul interoperabilităţii NATO, este un proiect de cercetare-dezvoltare în derulare, finanţat în cadrul Programului Naţional RELANSIN, destinat să furnizeze capabilităţile necesare ducerii acţiunilor de luptă în comun cu trupele NATO şi asigurarea facilităţilor de comandă şi control pentru asigurarea exercitării comenzii. Sistemul integrat unitar cuprinde: cască integrată, computer, radio, armament, echipament individual de protecţie şi echipamente optoelectronice. A fost definitivat acest concept pe baza cerintelorSMFT, prototipul fiind deja in teste, cuprinzand: set audio/video; retea locala wireless; computer; legatura radio personala; arma multicalibru (o parte dintre aceste sisteme sunt de conceptie romaneasca), surse de alimentare cu greutate redusă –autonome; conectare sincronă senzor-trăgător pentru localizarea, identificarea şi atacarea ţintelor de mare însemnătate, critice din punct de vedere temporal; identificare şi interoperabilitate în condiţiile operaţiunilor de luptă commune cu alte forte amice şi achiziţia ţintelor; dispozitive uşoare, compacte, portabile pentru furnizarea imaginii operaţionale comune; interconectivitatea şi conceptul „Universal Plug and Play”.

Toate aceste sisteme, unele operationale, altele in curs de operationalizare sau dezvoltare, arata ca Armata Romana, in ceea ce priveste Comunicatiile, Informatiile si digitizarea campului de lupta se afla in plina dezvoltare. Conceptele dezvoltate, atat in viziune 100 % romaneasca cat si in colaborare cu parteneri externi de renume, arata ca, in viitor, Armata va dispune de sisteme performante, mentinandu-se in varf in acest domeniu. Sa speram ca preocuparile si rezultatele cercetarii romanesti, vor apare negresit in inzestrare, fiindca fara Informatii si Comunicatii nu se poate. Sa speram ca in cativa ani, Armata nu va mai dispune la unitati de calculatoare Pentium 2, anacronice si invechite. Sa speram ca inceputul promitator facut cu unitatile operationalizate va fi continuat la intregul organism militar. Doamne-ajuta!

WW

 

 

Exit mobile version