Pe 31 mai 2021, Comisia Europeana a selectat un consortiu de companii si institute de cercetare pentru a studia si dezvolta viitoare retea de comunicatii cuantice europeana [EuroQCI (quantum communication infrastructure)].
Acest program are in vedere dezvoltarea unei retele de comunicatii europeane ultra-securizate, in teorie impenetrabile, care sa fie folosita in zonele sensibile ale infrastructurii: energie, sanatate, comunicatii, institutii guvernamentale, controlul traficului aerian, sistemul bancar etc.
Din consortiu fac parte: Airbus (din postura de coordonator), Leonardo, Orange, PwC France si Maghreb, Telespazio (o companie detinuta de Leonardo si Thales 67/33), Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) si institutul Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica (INRiM).
EuroQCI va integra tehnologia cuantica cu infrastructura actuala de comunicatii, bazata pe fibra de sticla, si va folosi si platforme spatiale (sateliti de comunicatii) pentru a acoperi intreg teritoriul Uniunii Europene precum si alte continente.
Scopul este crearea unei retele de comunicatii criptate la nivelul intregii Uniuni.
In Iunie 2019, 26 de state membre au semnat Declaratia EuroQCI, fiind de acord sa conlucreze cu Comisia Europeana, sustinuta de ESA (European Space Agency) pentru dezvoltarea unei retele de comunicatii cuantice care sa acopere intreg teritoriul Uniunii.
Pe termen lung se are in vedere ca EuroQCI sa fie baza pentru dezvoltarea internetului cuantic european care sa lege intre ele o retea de calculatoare cuantice.
Primul capitol al acestui plan foarte ambitios este dezvoltarea sistemului de distribuire de chei de criptare cuantice (QKD). Acest serviciu va asigura transmiterea QKD atat prin sisteme de comunicatii terestre de fibra optica cat si cu ajutorul satelitilor prin fascicule laser. Sistemul va avea la baza fotoni.
Studiul actual are la dispozitie 15 luni pentru a oferi UE o idee despre ce o asteapta: costuri, tehnologii necesare a fi dezvoltate, timp pentru implementare etc. De asemenea tot in cadrul acestui studiu se vor putea trage concluzii despre dezvoltarea viitorului internet cuantic la nivel european.
In 2024 ar trebui sa existe deja un demonstrator al EuroQCI pentru ca in 2027 acest sistem sa fie operational la nivel de baza.
La baza studiului comandat de UE si condus de Airbus sta experienta vasta in domeniul comunicatiilor cuantice a italienilor de la Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) si institutul Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica (INRiM).
AIRBUS
Ce este interneul cuantic aflati AICI si chiar va recomand sa cititi despre aceasta tehnologie care foloseste o proprietate a particulelor elementare cu totul neinteleasa deocamdata. Nu stim cum interactioneaza intre ele “particulele inseparabile cuantic” dar putem sa folosim aceasta proprietate.