Romania Military

Inzestrarea: 2023 fata de 2017…

Si pentru ca au trecut mai bine de 3 ani de cand scriam… „Inzestrarea – efect maxim cu sume minime” si aproape 2 ani de la articolul „Planuri de criza la Pontul Euxin„, sa tragem linie si sa vedem cum a progresat inzestrarea noastra.

Realizari care, intinse pe aproape 3 ani, seamana mai mult a programe implementate in pas de melc in perioada de pace, fara un razboi la granita:

Achizitiile pentru crearea unor capacitati moderne de baza, unele in asteptare de 5 pana la 10 ani:

 

In incheiere, unele obiective… putin mai generale dar importante in contextul unui razboi la granita noastra – toate bifate spre zero:

 

Dar poate ca raspunsul la acest avans in ritm de melc e si in statisticile publicate de NATO si de Agentia Europeana de aparare EDA: eda–defence-data-2021–web-–final.pdf (europa.eu)

… adica investitii de doar 22% din totalul bugetului iar in suma fixa in euro stagneaza (in 2021 chiar scade cu 100 mil. euro) si deci e inferior fata de 2018 si chiar 2017. Au fost alocate 1,3 mld. euro pentru investitii in 2018 si 1,1 mld. euro in 2017.
E de inteles ca au explodat tot felul de cheltuieli curente dupa decenii in care nu s-a facut mai nimic, au crescut si cheltuielile cu infrastructura si exercitiile, operarea, dar au crescut in ritm rapid si cheltuielile salariale, asa cum scriam si in articolul din 2021 despre raportul anual NATO.
Iata de ce nu mai reusim nici o achizitie majora pana nu terminam cele angajate in 2017: Patriot + Himars + Piranha V… si programul F-16, alaturi de ceva maruntisuri.
Asteptam cu deosebit interes raportul si despre maretele realizari din 2022…

Bineinteles, pentru 2023, lista e plina de promisiuni si interes: Pe ce cheltuie Ministerul Apărării 2,5% din PIB:  (cursdeguvernare.ro)

Din cresterea preconizata la 2,5% din PIB a bugetului de aparare minus cresterile cu salariile, pensiile si alte cheltuieli, cat va fi oare disponibil cu adevarat pentru achiziti in 2023?

Marius Zgureanu

 

P.S.

Sper sa nu asistam la un nou episod „dati bani pentru spitale”, reconvertit in „dati bani pentru armata”… Tot lipsa de transparenta ar fi de vina!

Exit mobile version