Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibila vanzare catre Irak de munitii pentru tancurile M1A1 Abrams, piese de schimb si logistica, al caror prim furnizor va fi General Dynamics-Ordnance Tactical Systems din St Petersburg, cu un cost total de 600 mil.$.
Guvernul irakian a cerut un pachet care include:
- 10.000 proiectile antitanc M831 HEAT (high-explosive AT) cal.120mm;
- 10.000 proiectile antitanc M865 KEW (Kinetic Energy Warheads) cal. 120mm;
- 10.000 proiectile antitanc M865 KEW-A1 cal. 120mm;
- 16.000 proiectile tip M830 HEAT-MP-T;
- Servicii tehnice de mentenanta;
- Servicii de sprijin logistic si asigurare a programului de operare irakian;
Scopul achizitiei este motivat de necesitatea Irakului de a isi dezvolta o capacitate de aparare terestra credibila.
Tinand cont ca Irakul exploateaza sub 140 de tancuri M1A1M Abrams (dupa luptele cu Isis ramanand probabil cu putin peste 100 de tancuri, aproximativ 2 batalioane)… acesta ar fi probabil necesarul de munitii si mentenanta pe urmatorii aproape 10 ani pentru exploatarea corecta a parcului irakian, evident mai intensa in contextul actualului conflict (de unde si necesarul mare de proiectile). Costul operarii ar fi deci in medie de 6 mil.$/tanc la 10 ani sau 600.000$/an/tanc, in conditii de disponibilitate pentru lupta.
Diferenta majora intre operarea unui produs autohton macar partial sau integrarea in industria autohtona si operarea unui produs strain este insusi destinatia finala a banilor, care in primul caz s-ar intoarce in mare parte in economia nationala iar in al doilea caz ar fi destinati economiilor altor tari. Ca sa nu mai vorbim de simplitatea lantului logistic.
Fortele Terestre Romane ar avea cheltuieli similare in cazul operarii unor tancuri de ultima generatie de import, costuri care s-ar adauga la pretul in sine al achizitiei, care pentru un tanc la mana a doua ar putea costa 2,5-3,5mil.$/bucata sau peste 6 mil. Euro pentru un tanc nou. Daca punem datele cap la cap, 2 batalioane (108 bucati) de tancuri la mana a doua ne-ar costa la achizitie un minim de 200 mil. euro (250mil.$), la care ar trebui sa adaugam un pachet de munitii si mentenanta corespunzator pentru urmatorii 10 ani de aproximativ 400 mil.$ (exploatare pe timp de pace, deci munitie mai putina), deci un minim de 650 mil. $. Insa necesarul batalioanelor romanesti de tancuri este aproape triplu…
In fine, vorbim de costuri de achizitie si operare a unor tancuri moderne in timp ce armata noastra abia reuseste sa mentina operational 40% din parcul vechi existent, iar achizitiile de munitie se fac in loturi de cateva sute de proiectile valorand cam 1 mil.$, cu pauze de ani buni intre ele!
Dar e inca bine ca romanii nostri au cea mai mare incredere in Armata, dintre toate institutiile statului !
Marius Zgureanu
Sursa :
http://www.armyrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=9671
Citeste si:
http://www.rumaniamilitary.ro/ce-facem-cu-tancurile-noastre
http://www.rumaniamilitary.ro/modernizarea-tr-85-mai-este-viabila
http://www.rumaniamilitary.ro/programul-rabla-si-relansarea-industriei-autohtone
http://www.rumaniamilitary.ro/bugetul-de-achizitii-al-mapn-o-himera
http://www.rumaniamilitary.ro/cresterea-simbolica-anuala-a