Statele Unite vor rambursa Iranului o datorie în valoare de 400 de milioane de dolari şi dobânzi în valoare de 1,3 miliarde de dolari, datând de la Revoluţia islamică, a anunţat duminică secretarul de Stat John Kerry, relatează AFP în pagina electronică.
Rambursarea, dispusă de un tribunal internaţional, este separată de zecile de miliarde de dolari blocate în conturi străine, la care Iranul va avea acces după ridicarea sancţiunilor în dosarul nuclear.
Acest anunţ, la o zi după intrarea în vigoare a acordului de anul trecut, indică o încheiere mai largă a socotelilor între cei doi vechi inamici.
Preşedintele Barack Obama a apărat această hotărâre, într-o declaraţie televizată la Casa Albă, afirmând că este vorba despre „mult mai puţin decât suma cerută de Iran”.
„Hotărârea ar putea salva Statele Unite de (la plata a) miliarde de dolari pe care Iranul le-ar fi putut cere. Statele Unite nu ar fi avut de beneficiat de pe urma tergiversării lucrurilor”, a declarat şeful statului american.
Kerry a precizat că este vorba despre 400 de milioane de dolari provenind dintr-un fond fiduciar pe care Iranul îl folosea pentru a achiziţiona echipament militar din Statele Unite înainte de întreruperea relaţiilor diplomatice, plus dobânzi aferente în valoare de 1,3 miliarde de dolari.
Statele Unite şi-au întrerupt relaţiile cu Iranul în 1979, după ce revoluţionari – furioşi din cauza susţinerii fostului monarh iranian înlăturat de la putere de către americani – au luat Ambasada americană din Teheran cu asalt şi au luat ostatici.
Un tribunal a fost creat în 1981, la Haga, pentru a soluţiona datoriile dintre cele două ţări, după ce Teheranul a depus o plângere prin care cerea să-i fie restituite plăţile efectuate în contul unor arme.
Kerry a catalogat rambursarea anunţată duminică a acestui fond fiduciar vechi de 35 de ani drept o „soluţie justă”.
Însă acordul cu privire la această datorie a provocat imediat furia criticilor de la Washington ai administraţiei Obama, care consideră că aceasta a făcut deja prea multe concesii pentru a obţine acordul în dosarul nuclear.
„Umplerea buzunarelor principalilor sponsori ai terorismului din lume nu este o strategie care să asigure securitatea Americii, iar Hillary Clinton ar trebui să condamne imediat această plată”, a declarat, citat într-un comunicat Reince Priebus, preşedintele Comitetului Naţional Republican.
„Este o uşurare să vedem americani deţinuţi pe nedrept întocându-se acasă la familiile lor”, a continuat Priebus, „dar acordul nuclear Clinton-Obama dă Iranului prea mult în schimbul a prea puţin”.
În apărarea acordului, Kerry a declarat că „rambursarea Iranului a fost stabilită la o dobândă rezonabilă, motiv pentru care Iranul nu ne poate solicita mai mult în instanţă, iar astfel contribuabilii americani nu vor fi obilgaţi să plătească o sumă de bani mai mare”.
El a adăugat că toate revendicările formulate de Statele Unite împotriva Iranului la tribunalul de la Haga au fost de mult soluţionate şi că au adus companiilor şi unor cetăţeni americani, în total, 2,5 miliarde de dolari net.
Şeful diplomaţiei americane a mai anunţat că există o serie de alte revendicări iraniene în aşteptare şi că Statele Unite va încerca să le soluţioneze.
Mediafax, Valentin Vidu