Romania Military

Iranul a inceput sa sufere sub sanctiunile economice Occidentale

Desi sanctiunile europene in importul de petrol iranian, se aplica de doar doua sapttamani, Iranul simte deja efectele acestei gatuiri a principalei valute forte a tarii: petrolul.

Inainte de embargou, Iranul extragea zilnic 3 milioane de barili de titei, astazi productia a fost scazuta deja cu 150000 de barili, iar exporturile de petrol ale tarii au cazut cu 30% . Aici trebuie tinut cont ca Iranul detine capacitate de stocare a petrolului, iar o data cu trecerea timpului extractia se va duce si ea spre o scadere de peste 30%.

Problemele economice, deja importante, sunt deja acute. Cu o inflatie oficiala in crestere,  de +20%,  si cu una reala de peste 30%, guvernul de la Teheran tipareste bani, in incercarea de a ascunde dezastrul.

Singura sansa ar fi ca o parte din petrolul iranian sa fie vandut ilegal, insa in acest caz sumele incasate de stat scad dramatic, datorita intermediarilor, plus ca exista pericolul ca navele respective sa fie interceptate de americani.

Probelemel economice in Iran sunt, din pacate, abia la inceput. Trecand peste ideologia conflictului si neinteresandu-ne cine are dreptate, nu putem sa nu ne intrebam daca nu era mai bine ca o parte din banii bagati in armament ar fi fost directionati catre sectorul civil al economiei?

Astfel, desi Iranul este in top 5 producatori de petrol si top 3 rezerve de gaze naturale, tara nu isi poate acoperi nici 50% din necesarul de carburanti, benzina si motorina, pentru ca pur si simplu nu are suficiente rafinarii, importand astfel benzina, desi exporta petrolul. Iranul are o foarte slaba infrastructura pentru a comercializa, resursa viitorlui, adica gaz natural lichefiat, si astfel sta practic pe o sursa enorma de venituri, pentru ca nu au cu ce s-o extraga si s-o transporte/lichefieze.

De asemenea Iranul este dependent de importuri de prima necesitate, cum ar fi: laptele praf pentru copii, o gama foarte larga de produse medicale, alimente, produse chimice, etc.

Practic tara nu se poate sustine singura, in cazul in care comertul sau extern este lovit, in cazul in care nu mai poate vinde petrol. Iar Iranul nu este Omanul, cel plin doar de nisip. In Iran se poat practica agricultura, se pot construi fabrici si conducte de gaze, in linii mari se pot face multe. De ce nu se fac?!

Si intreb inca o data! La cu Dumnezeu le trebuie energie nucleara pasnica, daca ei sunt practic in primele trei tari ale lumi ca rezerve dovedite de gaze naturale, iar tehnologia de generare de electricitate in centrale cu gaze, este astazi considerata viitorul, in lumea energiei?! De ce sa bagi 10-20 de miliarde de dolari intr-o amarata de centrala nucleara, cand tu nu ai uraniu si oricum nu esti in stare sa-l prelucrezi, cand cu 5 miliarde de dolari, produci la curent electric de luminezi tot Golful Persic a la giorno?!

Bineinteles ca chinul acestei politici va cadea pe populatia civila, intr-o tara unde exista Politia Modei, care are dreptul si chiar o face sa bata femeile pe strada daca sunt imbracate, sau daca li se pare lor ca ar fi, descentat! Or intr-o asemenea tara, cati dintre noi am vrea sa traim?!

Si inca mai tin minte cum radeau, responasabili de la Teheran, de embargoul declarat de UE, impotriva lor! Spuneau ca EI vor declara embargou asupra vanzarilor de petrol catre Europa, si ca au clienti de nu au ce face cu ei. Sa vedem ce se va intampla cand si Coreea de Sud va opri importurile!

GeorgeGMT

Exit mobile version