Potrivit Al Jazeera, premierul Israelian, Binyamin Netanyahu, consideră înţelegerea dintre şase principale puteri globale ( SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia, China) şi Iran drept „o greşeală istorică”.
Dacă în multe capitale ale lumii vestea a fost salutată, în Israel aceasta nu este privită cu ochi buni.
Binyamin Netanyahu a afirmat că retragerea sancţiunilor economice impuse Iranului nu face altceva decât să uşureze drumul Teheranului către dezvoltarea capabilităţilor nucleare. „Israelul are mulţi prieteni şi aliaţi, dar când aceştia greşesc, este de datoria mea să vorbesc…Pentru guvernul iranian a distruge statul israelian este o prioritate. Israelul are dreptul şi obligaţia de a se apăra de la sine faţă de orice duşman ori ameninţare.”
Ca răspuns la scepticismul Tel-Avivului, preşedintele Obama susţine că înţelegerea cu Iranul reprezintă o oportunitate importantă vizavi stopării înarmării nucleare a iranului. Obama cheamă Israelul să susţină pactul.
John Kerry, secretarul de stat al SUA, consideră că Israelul are de câştigat de pe urma înţelegerii dintre Iran şi cele şase puteri. „Cred că, cel puţin pentru următoarele şase luni, Israelul va fi mai sigur decât era până acum, deoarece acum avem un mecanism prin care vom încetini Teheranul în cursa pentru înarmarea nucleară. Vom avea perspective pentru programul lor, perspective pe care nu le-am mai avut înainte.”
În noaptea de sâmbătă spre duminică (23-24 noiembrie), între Iran şi principalele şase puteri ale lumii s-a semnat o înţelegere care prevede ridicare sancţiunilor economice impuse Teheranului de către Occident. În schimbul eliminării acestor sancţiuni, Iranul va stopa activităţile de îmbogăţire a uraniului, va opri operaţiunile de la reactorul de apă grea de la Arak şi va permite accesul inspectorilor internaţionali, pentru verificări.
Sursa: Al-Jazeera
1Moruzov