Romania Military

Iranul moare, dar nu se preda…

Moare insa incet, de foame si de…lipsa de carburanti, iar economia tarii se duce spre hiperinflatie si devalorizarea monedei. Ca de obicei, cand liderii fac ce-i taie capul, de suferit sufera marea masa a cetatenilor obisnuiti, oamenii pentru care ambitile nucleare si politica dusa de guvernul de la Teheran, nu au nici o relevanta.

Iranienii de rand, ca si europenii sau americanii de rand, nu au nici veleitati islamiste, nici proiecte megalomanice nucleare in cap, ci ca noi toti, au familii de intretinut, copii de trimis la scoala, slujbe, salarii, au exact acelasi tip de probleme ca restul lumii, si, bineinteles, cauta aceeasi rezolvare.

Vor sa fie pace si prosperitate in tara lor, vor sa aiba capacitatea de a-si face viata cat mai buna, prin munca lor. Dar, ca intotdeauna, cand politica statului nu are nici o treba cu propria populatie, guvernul de la Teheran, in frunte cu ayatollahul lor, sunt absolut convinsi ca sunt niste oamenii deosebiti, si au o…misiune!

In luna ianuarie a noului an, se asteapta noi sanctiuni economice, mult mai drastice, impotriva Iranului. Astfel se prefigureaza ca UE, SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, si multe alte tari sa inghete relatile economice cu Iranul. Aceasta ar insemna sa nu mai cumpere petrol Iranian, sa nu mai permita bancilor proprii sa faca afaceri cu companii si banci iraniene, si mai important poate, sa interzica vanzarea catre Republica Islamica a unor produse cheie, cum ar fi: echipamente petroliere, echipamente industrial, carburanti, produse medicale, bunuri de larg consum, etc, etc.

O astfel de abordare ar distruge fragila economie iraniana, care face fata cu greu si actualelor sanctinuni, mult mai blande decat ce se preconizeaza.

Dar sa le luam pe rand.

Iranul, ca orice tara bananiera exporta materie prima(petrol si gaze), si importa pana la 40% din necesarul de carburanti si mult mai mult, procentual vorbind, produse petroliere derivate.

Pana acum economia reala iraniana a suferit destul de mult, in primul rand printr-o devalorizare abrupta a monedei nationale. Astfel RYAL-ul a pierdut aproximativ 60% din putere de cumparare in fata valutelor forte intr-un singur an. De la 10000 ryali/dolar in 2010, acum rata de schimb a sarit de 16000/dolar, cu toata inflatia aferenta. Pe langa inflatia datorata devalorizarii monedei, se mai aduga si o componenta inflationista rezultata din raritatea marfurilor de pe piata, datorita sanctiunilor deja aflate in aplicare.

Si cum industria locala este profund subdezvoltate si nu poate oferi decat putine bunuri de larg consum, populatia simte deja serios sanctiunile economice impuse. Sa nu mai vorbim de agricultura, care in cei mai buni ani, face fata cu greu sustinerii necesarului intern.

Alta problema este contrabanda! Pentru a-si asigura anumite marfuri industriale, necesare in primul rand industriei militare si energetice, Iranul apeleaza la contrabanda, dar pe aceasta piata neagra preturile sunt mult mai mari decat in mod normal, si de aici rezulta o si mai mare presiune pe veniturile valutare, si asa in scadere, ale Iranului. Pentru ca in mod clar contrabanda se face pe dolari sau euro, si in nici un caz pe ryali.

Se preconizeaza ca noile sanctiuni sa lase Iranului un singur mare client, si anume China. Valoare tranzactilor cu petrol pentru China poate aduce in jur de 110 miliarde de dolari pe an, suma foarte mica, daca tinem cont de nevoile populatiei, numeroase de altfel, a Iranului, de faptul ca industria locala nu prea produce bunuri pentru consumul intern, si de faptul ca cea mai mare parte din venituri se vor indrepta spre armata, mai ales in aceste zile.

Cum raspunde Iranul noilor sanctiuni?! Ca de obicei doar prin vorbe goale si manevre militare care nu mai impresioneaza pe nimeni, de mult timp. Amenintarile cu blocarea Stramtorii Hormuz sunt doar vorbe goale ale unor saltinbanci, care cred ca cineva ii  si baga in seama. De altfel amenintarile iraniene nu sunt de ieri de azi. Lumea s-a obisnuit cu ele, nu prea le mai baga nimeni in seama, ca doar vorba aia: doar gura e de ei.

Cea mai recenta amenintare penibila a fost adresata navelor americane! Sa nu care cumva sa indrazneasca sa treaca prin Hormuz, ca va fi vai de ei! In urma cu cateva zile un intreg grup de lupta cu un portavion in frunte a trecut linistit…nu s-a intamplat nimic! Apoi paparudele au zis sa nu cumva sa se mai intoarca…se va intoarce si tot nimic nu se va intampla. Americanii isi pot plimba linistiti flota prin fata Iranului, pentru ca in afara unor ocari mai deocheate si agitarea pumnului in aer, nu au a se teme de absolut nimic.

Intrebarea care-mi rasare in minte de cate ori aud de Iran, este la ce dracu le-o trebui lor capacitate nucleara, civila sau militara, cand au cele mai mari rezerve de gaz natural din zona Golfului?! Adica pe cine incearca Iranul sa prosteasca cu argumentul ”industrie nucleara civila”?! De ce ar baga cineva miliarde de dolari in centrale atomice extrem de costisitoare, pentru care nu au nici tehnologie, nici combustibil, nici personal calificat, pentru producerea de curent electric, cand ai la dipozitie viitorul in materie de generare de electricitate! Acest viitor se numeste central pe gaz, si este la mare  cautare in SUA si Europa, datorita gradului de poluare redus, si al performatelor atinse?!

Adica de ce ar investi Iranul zeci de miliarde de dolari intr-o central nucleara cand are reserve dovedite de gaz pentru sute de ani?! De ce nu ar investi cateva sute de milioane de dolari in cateva  centrale moderne, pe gaz, devenind astfel independent energetic fata de exterior?!

Oricat ar incerca persani sa ne convinga ca nu vor decat aplicatia pasnica a industriei nucleara, mint cu un tupeu extraordinar, si cred ca americanii sunt fraieri, iar ei destepti.

Noile sanctiuni vor genera o saracire accentuata a populatiei, vor genera dispartia unui numar enorm de bunuri de larg consum de piata, sau scumpirea lor halucinanta, incepand cu samponul si terminand cu laptele praf! Pentru ca Mandra Republica Islamica nu este de fapt decat o alta tara araba(oricat nu le place lor sa se considere arabii, se poarta exact ca ceilalti), handicapata si jenanta, care nu are capacitatea de a-si asigura hrana propriei populatii si nici macar benzina consumata in tara. Si pe aia o importa.

Acum cat de prostanac sa fii, sa detii rezerve imense de petrol si sa nu fi in stare sa-ti asiguri nici macar piata interna de combustibil?! Sa nu ai macar un rudiment de industrie petroliera, care sa-ti produca ingrasaminte pentru agricultura, ceva medicamente, imbracaminte, adica cele necesare traiului de zi cu zi?!

Pentru ca adevarata fata a Iranului este aceea a unei tarii din lumea a treia, care vinde materie prima si importa in rest cam tot ce au nevoie, iar daca asta a reusit sa faca regimul islamist de la Teheran, te intrebi pentru ce Dumnezeu l-au mai dat jos pe Sah?…Aaaa ca sa preia ei puterea?! Si eu care credeam ca pentru binele populatiei! M-am inselat teribil!

Asadar amenintarile iranienilor sunt penibile, prostesti si fara consistenta. Chiar ma mir cum de nu li se face rusine sa tot dea din gura fara sa faca nimic. Oare nu si ei mandria lor?! Tipa, urla, da cum vad un catarg american la orizont baga capul la cutie si tac chitic. De mentionat ca amenintarile la adresa portavianelor americane, au fost facute publice dupa ce nava americana plecase din zona. Cat timp navele Unchiului Sam tranzitau Hormuzul, iranienii nu au zis nimic…

Si ca sa nu spuneti ca sunt subiectiv, in anul 2011 economia iraniana era mandra posesoare al calificativului de cea mai slaba a zecea economie a lumii!!! Si asta intr-una ditre cele mai bogate tari de pe Terra in petrol si gaze (10% din rezervele dovedite de petrol, si mai mlt din cele de gaze)! A ZECEA CEA MAI PROASTA!!! Cu un PIB per capita de aproximativ 5500$ si o inflatie de 15%.

surse: strategypage

Top Forbes al celor mai slabe economii ale lumii

Exit mobile version