Romania Military

Iranul nu mai viseaza la Suhoi 35S

Si este de mirare atat timp cat ani la rand Teheranul a fost cu ochii pe supersonicul rusesc iar odata cu incalzirea dramatica a relatiilor dintre cele doua “mari democratii” – Iranul si Rusia, exportul avioanelor Su 35S catre Teheran a fost invocat si parea o afacere batuta-n cuie.

Astfel, in luna mai 2024 presa iraniana scria ca este o chestiune de timp (foarte scurt) pana cand cele 24 de Su 35S destinate initial Egiptului, ar trebui sa ajunga in Iran. Mai apoi stirea a fost retractata si ministerul apararii de la Teheran a explicat ca este interesat de avioane Yak-130 si elicoptere de atac Mi-28N. Atata tot.

Ba ca lucrurile sa fie si mai clare, surse oficiale iraniene au explicat cu rabdare ca au de gand sa sustina dezvoltarea locala a unui avion supersonic multirol si nu importul Su 35S din Rusia. Cu toate acestea, Teheranul pare a avea memoria scurta, pentru in noiembrie 2023, ministrul adjunct al apararii – Mehdi Farhi, declara exact opusul si anume ca tara sa va cumpara din Rusia Yak-130, Mi-28N si Su-35S.

Dar timpul a trecut si nu s-a auzit nimic. Intre timp rusii, ramasi pe cap cu avioanele Su 35S deja fabricate pentru egipteni le cauta o noua casa, lucru care pare destul de dificil de obtinut. Dar conform unor surse algeriene, tara lor ar fi foarte interesata de achizitia avioanelor rusesti.

S-a speculat ca Rusia nu ar mai fi dispusa sa le vanda tinand cont de razboiul din Ucraina, dar avioanele nu au ajuns in dotarea fortelor aeriene, iar pe de alta parte Su-35S nu a suferit pierderi mari in lupta, precum, sa spunem, “fratele” Su 34, macelarit de anti-aeriana ucraineana.

Iar daca ne uitam la ce avioane are Iranul in dotare este foarte clar ca exista o nevoie majora de modernizare. In acelasi timp, relatiile dintre Moscova si Teheran nu au fost niciodata atat de bune, iar exportul de arme iraniene catre rusi ar putea sa fie un lucru de ajutor pentru importul Su-35S, dar lucrurile par a fi un pic intunecate, in sensul ca Beijingul a intrat pe fir si ofera Iranului propriul sau multirol – J-10C, aceeasi oferta precum cea facuta si acceptata de Cairo.

Relatiile dintre China si Iran sunt foarte bune, cele doua tari semnand in 2021 un parteneriat strategic pe 25 de ani si privind lucrurile din aceasta perspectiva, oferta chinezasca ar putea sa ia fata celei rusesti. 24-36 de J-10C ar putea ajunge in Iran, dar trebuie sa avem rabdare, cert este ca rusii isi gasesc din ce in ce mai greu clienti pentru sistemele lor de arme, iar Iranul sta cu ochii pe ce se intampla in Liban si Fasa Gaza si pe bataia sora cu moartea pe care protejatii sai din Hamas si Hezbollah si-o iau cu stoicism de la israelieni.

Pentru ca ritmul infernal in care Israelul ii transforma in martiri pe liderii Hezbollah face sa existe deja o mare problema de cadre de conducere.

GeorgeGMT

Exit mobile version