Iron Dome si racheta sa, Tamir
Unul din motivele pentru care Israelul ar fi fost de acord cu incetarea focului in Fisia Gaza ar putea fi…Iron Dome! Desi cel mai nou sistem anti-racheta israelian si-a facut debutul precum o mare vedeta, avand rezultate foarte bune, are o problema: Poate functiona eficient doar atata timp cat are racheta Tamir la dispozitie!
Ori se pare, dupa o saptamana de schimburi de focuri, perioada in care Hamsaul a lansat in jur de 1000 de rachete spre Israel, nu se stie sigur cate rachete cu raza de peste 20 de kilometri mai are Hamasul. Drept este ca aviatia israeliana a executat si ea cam tot o mie de lovituri in interiorul Fasiei, tinta fiind depozitele si lansatoarele de rachete, cu focusare pe rachetele cu raza mai lunga.
Numai ca, in urma lungii experiente pe care o are in conflictele cu israelienii, Hamasul nu-si tine toate ouale intr-un cos, cu alte cuvinte, rachetele, mai ales cele cu raza de peste 20 kilometri, sunt depozitate in numar foarte mic, in foarte multe locatii, astfel misiune aviatiei israeliene se poate sa fi reusit, dar la fel de bine se poate sa fi reusit doar partial. Pana la urma totul tine de o matematica foarte simpla: cate rachete cu raza +20km, mai are Hamasul si cate rachete Tamir mai are Israelul?!
Fajr-5, „prietena” Iropn Dome-ului
Pana acum partea israeliana nu a dorit sa dea publicitatii un bilant al rachetelor Hamas prezumtiv distruse in raidurile aeriene, insa se pare ca pagubele au fost sub 12000 de rachete, cate se presupune ca ar fi avut Hamasul la inceputul conflictului. Iar acest lucru putea insemna ca Isarelul ar fi riscat sa ramana fara rachete Tamir, inainta ca Hamasul sa-si epuizeze stocurile lor de rachete.
Ori fara protectia Iron Dome, zeci, poate sute de rachete ar fi lovit centrele urbane, iar numarul victimelor israeliene ar fi urcat dramatic. Intradevar ca de la un punct incolo, in Fisia Gaza ar fi putut intra trupe israeliene terestre, dar acest lucru ar fi accentuat conflictul militar si de asemenea ar fi creat probleme externe, basca ca armata terestra israeliana ar fi inregistrat si ea un anumit numar de victime. Ori stim cu totii ca in Isarel vor fi alegeri destul de curand.
Iar daca ne referim la Iron Dome in termeni de numar de rachete Tamir folosite, putem observa ca acesta este destul de hulpav. O singura baterie consta dintr-un radar si o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu cate 20 de rachete.
Si ca o comparatie privind numarul de rachete folosite, daca in ultimii doi ani Isarelul a folosit 200 de rachete Tamir, pentru interceptia unor rachete palestiniene, in cele sapte zile ale conflictului din Fasia Gaza, s-au tras 400 de rachete. Statul evreu nu a comunicat stocul de rachete aflat in depozite, insa fabricantul Tamir a recunoscut in noiembrie ca linia de asamblare a lucrat non-stop.
In lumina conflictului din Gaza este foarte probabil ca Israelul sa-si faca un stoc semnificativ de rachete Tamir, numai ca si in acest caz apare problema costurilor stocarii unui numar mare de rachete. Ori o racheta nu se poate tine in orice conditii. Motorul este constituit din substante chimice volatile, partea electronic are si ea nevoie de anumite conditii, iar din timp in timp, anumite componente trebuie inlocuite, iar altele testate. Rachetele AA au nevoie de facilitati de stocare cu clima controlata, iar la o anumita perioda stocul de rachete trebuie upgrad-at.
Iar cum costul unei singure rachete Tamir este de 90000 $(destul de ieftina de altfel), ne putem inchipui cam ce sume ar fi necesare pentru fabricarea si stocarea a cateva mii de rachete.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT