Yahalom MIM-104D Patriot
Practic, israelienii vor renunta definitiv la sistemele anti-aeriene Patriot, conform ziarului “Times of Israel” care scrie ca fortele armate israeliene vor retrage din serviciul activ de lupta toate bateriile Patriot. Ziarul citeaza un articol publicat pe un site militar oficial pe 30 aprilie si in care se sustine ca toate sistemele Patriot ale IDF vor fi retrase in urmatoarele doua luni.
Deja operatiunea a fost demarata din luna februarie a acestui an, echipajele fiind deja trimise la scolarizare pe “Iron Dome”. “We are currently in the process of reducing the [number of] batteries until the entire system is closed. We realized that we need to move forward and improve our defense methods. The innovations in the [air defense] array bring a better operational and maintenance response,” a declarat comandantul batalionului 138 de aparare anti-aeriana, unitate care opera pana acum Patriot.
Stirea poate parea uimitoare in conditiile in care cererea pentru sisteme Patriot este in crestere, iar americanii fac fata cu greu comenzilor si din aceasta cauza o linie de fabricatie pentru rachete PAC 2 GEM T se va deschide in Germania.
In acelasi timp, performantele Patriot in Ucraina s-au dovedit a fi foarte bune, atat in lupta impotriva avioanelor si rachetelor de croaziera, cat mai ales (aici lucrurile au fost chiar surprinzatoare) impotriva rachetelor hipersonice rusesti Kinjal, rachete care teoretic nu faceau parte din meniul Patriot si conform rusilor sunt imposibil de interceptat de catre orice sistem anti-racheta de pe fata Pamantului.
Cu toate acestea, israelienii renunta la Patriot si o fac in favoarea unui sistem de aparare anti-aerian si anti-racheta stratificat bazat pe sisteme proprii sau dezvoltate in colaborare cu americanii de la Raytheon.
Astfel, vom avea:
- Sisteme anti-aeriene si anti-racheta:
- Raza scurta/medie – Iron Dome. Sistem care initial a fost proiectata ca C RAM, are si valente anti-aeriene dar principala lui sarcina ramane lupta impotriva rachetelor tactice, proiectilelor de artilerie si dronelor. Raza de interceptie este una foarte respectabila intre 4 si 70km. Sistemul foloseste racheta “Tamir”si radarul EL/M-2084. Racheta odata lansata este ghidata de radarul bateriei pana cand senzorii opto-electronici de la bord “prind” tinta. Eficienta Iron Dome este una exceptionala, peste 90% din tintele luate in vizor fiind distruse. Pretul unei rachete “Tamir” s-ar situa intre 100 si 150 de mii de dolari;
- In mijlocul apararii anti-aeriene se afla “David’s Sling”, un sistem anti-aerian si anti-racheta capabil sa angajeze tinte intre 40 si 300km, fiind proiectat impotriva avioanelor, rachetelor de croaziera si a rachetelor balistice tactice sau a dronelor. Racheta utilizata este “Stunner”, o racheta in doua trepte care foloseste pentru distrugerea tintei lovitura directa – “Hit-to-kill”. Radarul sistemului este un Elta EL/M-2084, similar celui folosit de “Iron Dome”. Israelienii au dezvoltat David’s Sling impreuna cu americanii de la Raytheon iar sistemul este desemnat pentru a inlocui in inventarul israelian sistemele americane MIM-23 Hawk si MIM-104 Patriot. De remarcat ca se ia in considerare ca racheta “Stunner” sa fie integrata in sistemul Patriot (asa-numitul Patriot PAAC-4), mai ales datorita pretului mult mai redus fata de GEM T sau PAC 3 MSE. “Stunner” s-ar vinde cu un milon de dolari bucata, fata de 4-5 milioane pentru rachetele americane. “Stunner” sau “Sky Ceptor” sunt una si acceasi racheta.
- Sisteme anti-balistice:
- Arrow 2. Sistem folosit impotriva rachetelor balistice, este destinat sa le intercepteze in atmosfera inalta, are o raza maxima de 90km si o altitudine maxima operationala de 50km. Sistemul foloseste o racheta cu incarcatura de lupta cu fragmentatie, interceptand tintele balistice in faza terminala a traiectoriei;
- Arrow 3, pe de alta parte, este un sistem anti-balistic proiectat sa intercepteze rachetele balistice in spatiu, inainte de reintrarea in atmosfera si foloseste un sistem “hit-to-kill” pentru distrugerea tintei. Raza Arrow 3 este de cel putin 2400km si poate fi folosit si ca arma anti-satelit.
Israelienii sustin ca ambele sisteme Arrow sunt eficiente si impotriva rachetelor balistice intercontinentale – ICBM.
Asadar, Patriotul va fi retras accelerat din dotare si aici sunt mai multe posibile motive. Pe de o parte “Iron Dome” si “David’s Sling” sunt deja sisteme mature care si-au dovedit eficienta, dar in acelasi timp nu trebuie uitat nici factorul costuri, atat timp cat rachetele “Tamir” si “Stunner” au preturi mult mai mici decat omoloagele lor Patriot.
Pe de alta parte, israelienii au sisteme Patriot cam batraioare (PAC 2/GEM+) achizitionate in anii ’90 si desi ele au fost modernizate de-a lungul timpului nu prea si-au gasit de lucru. De cand au devenit operationale au doborat o mana de tine aeriene, majoritatea drone, din care doua avioane siriene in 2014 si 2018. Ori sa tragi cu rachete de milioane de dolari dupa drone nu prea este rentabil, mai ales daca ai “Iron Dome” disponibil.
Si mai trebuie spus ca Patriotul israelian este in configuratie anti-aeriana, ori sansa ca Israelul sa fie atacat de catre forte aeriene inamice este probabil ultima grija a Ierusalimului, astfel incat mentinerea unui sistem destul de vechi, care poate dobora si drone dar la preturi astronomice efectiv nu mai renteaza.
Despre Stunner-SkyCeptor se discuta si pe la noi, Electromecanica Ploiesti avand semnat cu Raytheon un memorandum de intelegere privind productia rachetei in Romania. Nu stim care este stadiul implementarii productiei la noi, nu stim nici macar daca se face ceva in acest moment, cert este ca pretul foarte mare al unei rachete PAC 2 GEM T sau al PAC 3 MSE poate duce la cautarea de alternative.
Deocamdata sistemele israeliene nu au fost foarte exportate, “David’s Sling” fiind contractat de Finlanda, in timp ce “Iron Dome” a fost comandat de Azerbaidjan.
Acum, lucrurile par a fi in favoarea sistemelor israeliene si atunci de ce este coada la Lockheed Martin/Raytheon cu al lor Patriot si nu la poarta israelienilor de la Rafael?! Nu stim inca, dar putem specula si considera ca israelienii si-au proiectat sistemele pentru nevoile lor specifice, pentru habitatul lor natural, pentru potentialele amenintari asupra teritoriului lor (iar aceste amenintari nu justifica sa platesti 5 milioane de dolari pe o PAC 3+ MSE cand poti da 100k pe o Tamir), iar aceste cerinte s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor, sa nu se plieze neaparat pentru teatre de razboi clasic in care si adversarul are cu ce sa lupte dincolo de mortiere, drone si atentatori sinucigasi.
Israelul se afla intr-un ecosistem de securitate destul de unic si are in consecinta anumite nevoi operationale specifice, asta nu inseamna insa ca respectivele cerinte sunt similare cu situatia intalnita, de exemplu, pe frontul din Ucraina. Una este Hamas, Hezbollah & friends si alta s-ar putea sa fie situatia in fata unui adversar statal viguros cu capabilitati similare. Mai avem bineinteles si situatia politica, Israelul nu este membru NATO, nu are niciun fel de aliante cu cineva si de aici incolo nesiguranta lantului logistic ar putea sa aduca puncte in defavoarea achizitiei unui sistem anti-aerian israelian, desi lucrurile par sa se fi dezghetat un pic: Ungaria, Finlanda, Cehia si Slovacia fiind patru tari membre NATO care isi construiesc apararea anti-aeriana pe o arhitectura israeliana: Ungaria cu achizitia a 11 radare ELM-2084, Iron Dome – Finlanda, Cehia – radare ELM-2084 (acelasi radar folosit de Iron Dome si David’s Sling) si sistemul anti-aerian cu raza medie “Spyder” de la Rafael, in timp ce Slovacia a ales sistemul anti-aerian Barak MX de la IAI.
Ramane sa vedem doar ce vor face israelienii cu sistemele lor Patriot dar cel mai probabil ca le vor pastra in rezerva. Cate baterii detine Israelul? La momentul finalizarii modernizarii la standardul PAC 2 GEM T (aprilie 2010) se pare ca existau zece baterii.
GeorgeGMT