Romania Military

Istoria artileriei romane: 4 K51 RUBEJ (Frontiera)

This entry is part 7 of 23 in the series Istoria Artileriei Romane

  Instalatia mobila de lansare a rachetelor de coasta 4 K51 RUBEJ (FRONTIERA) este, pana la aceasta data, singurul sistem terestru de acest gen, dedicat combaterii tintelor navale, folosind rachete antinava de tip P -21/22 (P-15 TERMIT, modernizat) achizitionat vreodata de catre Romania.

Desi sistemul a fost achizitionat din URSS in anul 1986 (4 instalatii mobile de lansare), aflandu-se si astazi in dotare, primele rachete nava-nava de tip P-15 TERMIT au sosit in tara la bordul vedetelor purtatoare de rachete de fabricatie sovietica, OSA-1, incepand cu anul 1964. Aceste nave, deosebit de moderne in acele timpuri, ce se afla inca in dotarea multor state, au fost cunoscute in cadrul Marinei Romane sub denumirea de VPR-uri (Vedete Purtatoare de Rachete, prima nava de acest fel avand numarul de bordaj, 154), aflandu-se in dotare pana in anul 2004. Marina noastra a avut sase asemenea nave, la care s-au adaugat cele construite la Mangalia, din anul 1981 (sistemul de lansare si rachetele se importau din URSS), dar nu si varianta “modernizata” OSA-2 (diferentele fata de OSA-1 erau minore).

Din anul 1992, Romania a achizitionat trei nave purtatoare de rachete, din Rusia, din clasa TARANTUL 1 (cunoscute in Marina Romana ca NPR-uri –Nave Purtatoare de Rachete): ZBORUL (188), PESCARUSUL(189) si LASTUNUL(190). Aceste nave sunt inca operationale, facand parte din Divizionul 150 Rachete Navale cu baza la Mangalia, fiind echipate tot cu instalatia de lansare rachete nava-nava, P-20M, capabila sa lanseze rachete P-21/22 (cunoscuta mai bine ca SS-N-2 C/D STYX), urmase directe a rachetei P-15 TERMIT. Aceasta instalatie se regaseste si pe fregata “MARASESTI”, care alaturi de cele trei NPR-uri sunt singure nave capabile sa lanseze rachete nava-nava din Marina Romana (NPR-urile dispun de cate 2 lansatoare a cate 2 rachete fiecare, iar MARASESTI4 lansatoare a cate 2 rachete fiecare).

 

Instalatia mobila de lansare rachete nava-nava de tip 4 K51 RUBEJ (FRONTIERA), este montata pe platforma auto MAZ -543, 8×8 (aceeasi ca si la SCUD-B -9 K72- ce a fost in dotarea Fortelor Terestre ca ROT, pana in 1995, si despre care am vorbit intr-un articol anterior), de 41 tone, ce are in componenta sa: cabina radar, o turbine cu gaz cu generator electric de putere, platforma de lansare cu doua lansatoare de tip rotativ CT-161. Intregul sistem mobil de lansare, mai are in componenta sa: sistemul de identificare amic-inamic, sistemul de stingere a incendiilor, sistemul de comunicatii (intern si extern), radarul pentru detectarea tintei care este retractabil (se ridica pana la inaltimea de 7,5 m).

Lansatorul mobil 4 K51 are urmatoarele caracteristici: vehicul MAZ-543; camp de tragere orizontal de la +/-110 grade; camp de tragere vertical de la 0/20 grade; lungime 14,2 m; latime 2,97 m; inaltime 4,05 m; tip motor: diesel kW, 385 CP; viteza maxima pe sosea 65 km/h; raza de actiune 635 km; numarul de rachete purtate 2; echipaj 6 militari; timp de parasire a pozitiei dupa lansare 2 minute; timp de trecere in pozitie de lupta 5 minute. Lansatorul este deservit de masina de reaprovizionare ce duce 4 rachete (sunt in dotare 4 asemenea masini, cu 16 rachete).

Racheta P-22 (identica cu cele de pe NPR-uri si MARASESTI) are un sistem inertial care lucreaza incepand cu portiunea de mijloc a traiectoriei, impreuna cu un radar active (ARV GOS) si un radar in infrarosu (IR GOS), pe portiunea finala. Inaltimea de croaziera a zborului este cuprinsa intre 25/50/250 m, iar in cazul lovirii unei tinte sub bataia maxima, combustibilul ramas in racheta se transforma in incarcatura incendiara, marind distrugerile provocate tintei.

Incarcatura de lupta a rachetei este de 513 kg, fiind de tip cumulativ. Racheta are in partea din spate ampenajul in forma de Y cu carme (in vederea ghidarii) si motorul de start destinat lansarii (acesta se largheaza automat dupa lansare, intrand in functiune motorul de mars), iar in partea din fata are doua aripi destinate planarii.

Racheta P-21/22 are urmatoarele caracteristici: diametrul maxim 0,78 m; greutatea la lansare 2523 kg; lungimea rachetei 6,55/7,5 m; anvergura aripilor 2,5 m; viteza 1100 km/h; combustibil lichid: TG-2 + acid azotic; bataia radarului propriu 27 km; bataia radarului in infrarosu 10-20 km; combustibil de lansare –solid; bataia maxima a rachetei cuprinsa intre 8-80 km.

Aceste rachete astazi sunt depasite si usor de bruiat. Ele, dupa unele surse, incep sa devina nesigure in exploatare datorita vechimii si a invechirii combustibilului. Chiar si vehiculele purtatoare MAZ au probleme de ordin tehnic! Nu se stie inca ce ne v-a aduce viitorul, dar in mod sigur noile rachete vor fi identice cu cele ce vor echipa fregatele si noile corvete. Pana atunci insa, asteptati 1 Decembrie, cand din nou, le vom vedea la parada, unde dealtfel au devenit o prezenta constanta. Dar asta avem si cu asta defilam!

 

 

WW

Series Navigation<< ISTORIA ARTILERIEI ROMANE: AUTOTUNURILEISTORIA ARTILERIEI ROMANE: TUNURILE ANTITANC (1) >>
Exit mobile version