Romania Military

Italia alege Kawasaki P-1

Kawasaki P-1

Conform celor de la Rivista Italiana Difesa, fortele aeriene si cele navale italiene ar fi ales ca viitor avion de patrulare maritima si lupta anti-submarin un “samurai” si anume Kawasaki P-1, in dauna Boeing Poseidon P-8A.

O miscare cu adevarat surprinzatoare…

Problema este ca italienii au o gaura in sistemul lor de supraveghere maritima si lupta anti-submarin odata cu retragerea in 2017 a aparatelor Breguet BR 1150 Atlantic. In acest moment, ca masura provizorie, “macaronarii” folosesc Leonardo P-72A, un avion care are la baza un ATR-72, modificat zdravan pentru misiuni de supraveghere maritima.

Dar cam atat poate face Leonardo P-72A, supraveghere, pentru ca lupta anti-sumbarin nu poate duce, avionul neavand capacitate de a lansa rachete anti-nava sau torpile, asa ca lucrurile trebuiau sa fie remediate cumva.

Kawasaki P-1 italian va fi dotat cu sisteme de lupta italiene, cum ar fi ATOS, torpile MU 90 si rachete anti-nava Marte ER B2+, permitand aparatului sa duca atat lupta anti-submarin cat si anti-nava. Dorinta italienilor ca avionul sa foloseasca torpile MU 90 si rachete anti-nava Marte ar putea fi de fapt motivul pentru care nu au mers pe mana americanilor.

Conducerea marinei italiene este ingrijorata nu numai de lipsa un avion dedicat si capabil sa lupte (in prezent sunt operationale patru aeronave P-72A) dar si de erodarea treptata a capacitatii personalului pentru astfel de misiuni, adica de pierderea fortei de munca inalt calificate.

Astfel incat, se spera ca pana in 2029 sa existe din nou capacitatea reala de patrulare maritima pe distante mari dar si de lupta impotriva submarinelor, mai ales ca italienii sustin ca submarine non-NATO (rusesti si chinezesti) au devenit din ce in ce mai prezente in Mediterana de est si sudica.

Dupa evaluari extensive, s-a remarcat ca Kawasaki P-1 ar fi perfect pentru nevolie locale, cu atat mai mult cu cat cala interna de armament a P-1 este mai mare decat a Posiedon, putand transporta o incarcatura de lupta de pana la noua tone (torpile si balize), iar aeronava mai dispune si de opt piloni externi pentru rachete anti-nava etc.
Pentru cautarea si urmarirea submarinelor Kawasaki P-1 are la bord 100 de balize-sonar, din care 30 gata de lansare in tuburi.

Avionul japonez a fost dezvoltat pentru inlocuirea P-3C Orion si nu are la baza un avion civil sau unul militar ci este o platforma special dezvoltata pentru acest program de Kawasaki. Programul a fost lansat oficial in 2001 si primul avion a devenit operational in 2013.

Pana in 2024, 34 de astfel de aparate au fost deja livrate, dintr-un total de 48 comandate. Dar s-ar putea ca intr-un final, numarul total de Kawasaki P-1 sa ajunga la 70 de unitati doar pentru Japonia.

Pana acum avionul de patrulare maritima japonez n-a avut nici o vanzare la export (desi a fost evaluat de Noua Zeelanda, Regatul Unit si Germania), dar recenta incalzire a relatiilor dintre europeni si Tokyo, mai ales pe relatia Italia- Regatul Unit ar putea face ca contractul cu italienii sa fie doar primul pas al armelor japoneze spre Batranul Continent.

Ca date generale, Kawasaki P-1 foloseste un radar AESA Toshiba HPS-106 X-band cu patru antene, la 360*, o turela retractabila dotata cu un sistem opto-electronic Fujitsu HAQ-2, evident ca dispune de un detector de anomalii magnetice de la Mitsubishi Electric si lista dispozitivelor electronice poate continua.

Insa in varianta italiana, aparatul s-ar putea sa foloseasca sisteme italiene: ATOS (Airborne Tactical Observation and Surveillance), radarul Seaspray 7300E, sistemul electro-optic Star Safire 380 HD si sistemul ESM/ELINT DASS pe zona ISR.

Aparatul are o masa maxima la decolare in jur de 80 de tone, patru motoare turbofan IHI F7-10, un echipaj format din 13 membrii (doi piloti si 11 operatori), poate zbura pe o distanta maxima de peste 8 mii de km.

Acum, italienii par sa fi batut palma cu japonezii, europenii din “cizma” solicitand insa ca avioanele sa poate fi intretinute la nivel local.

Ramane sa aflam doar cate aparate isi doresc europenii si cati yeni vor trebui sa plateasca fostilor aliati de Axa.

Oricum, foarte interesanta alegerea facuta de Roma, in conditiile in care P-8 de la Boeing este alegerea germanilor si britanicilor, aliatii apropiati ai italienilor.

Insa discutiile nu s-au finalizat si exista posibilitatea ca si japonezii la randul lor sa cumpere avioane pentru antrenament avansat M346 de la Leonardo.

GeorgeGMT

Exit mobile version