Romania Military

Italienii au o dilema, Rheinmetall tine pumnii stransi

KF 51 Panther

Si anume, ce sa faca ei acum ca germanii de la KNDS le-au dat papucii?

Daca ne intoarcem in timp, ne aducem aminte cum italienii de la Leonardo si germanii de la KNDS Germania (adica Krauss-Maffei Wegmann) se pupau pe obraji si isi jurau credinta vesnica, participare la programe comune, ce mai, o familie fericita.

In decembrie 2023 KNDS si Leonardo au semnat o fituica pe care au intitulat-o pompos :”strategic alliance” si care avea ca scop „create a real European defence group” si „cooperate more closely in the field of land defence electronics.”

Lucru care ar fi favorizat (urmeaza cuvinte mari!) “implementation of programmes in cooperation between European nations,” cum ar fi participarea Italiei la programul MGCS si implicarea germanilor in cadrul programului italian AICS (Armored Infantry Combat System).

In noiembrie 2023, cele doua parti au semnat un memorandum de intelegere prin care se angajau sa puna mana de la mana pentru dezvoltarea unor sisteme pe zona armamentului fortelor terestre, cum ar fi: MGCS, AICS, artilerie cu raza lunga etc.

Si evident ca Leonardo si KNDS au semnat si un alt memorandum de intelegere cu privire la cele 132 de tancuri Leopard 2A8IT pe care Roma are de gand sa le cumpere ca si pentru 140 de vechiule pe sasiu de Leopard 2.

Cum suma pusa la bataie doar pentru tancuri este in jurul a opt miliarde de euro, italienii au avut intentia sa le produca la ei in batatura, impreuna cu cei de la Iveco Defence Vehicles. Cu alte cuvinte, italienii au cerut compensatii industriale pentru cele opt miliarde de euro ce urmau sa le cheltuiasca si au cerut ca tancurile sa fie fabricate in Italia. Se pare ca prin compensatii macaronarii inteleg licente-transfer de tehnologie.

Si cand toata lumea astepta paharul de sampanie cuvenit dupa semnarea contractului, pe 11 iunie, KNDS a anuntat sec ca a rupt negocierile cu Leonardo. Din ce se intelege si sub-intelege, germanii nu au fost de acord cu “macaronizarea” prea excesiva a Leopard 2A8, sau cel putin asta spune directorul general al KNDS Germania, domnul Frank Haun: „With 18 European user countries, the Leopard 2 is the standard battle tank of our continent and NATO. It is more important than ever to safeguard this standard, which makes a significant contribution to the interoperability and joint combat power of the European and NATO armies.”

Si in continuare, cu subiect si predicat, neasteptat de clara exprimarea: ”The parties have not been able to agree on the configuration and, as a result, discussions on Leonardo’s strategic participation have also failed.”

Din partea noastra de Europa, tonul pare unul definitiv si doar o injuratuara de mama ar fi fost poate mai elocventa. Cert este ca KNDS nu mai are intentia sa le ia bani italienilor, ceea ce nu este o mare problema pentru constructorul german dar s-ar putea dovedi o napasta mare pentru italieni care raman pe cap cu Ariete.

Doar ca necazul KNDS ar putea fi marea si imensa bucurie a Rheinmetall cu al sau KF 51 Panther, tanc nou aparut pe scena europeana si pana acum necumparat de nimeni, dar in 2022 se spune ca Pantherul ar fi fost oferit Italiei, iar Rheinmetallul ar fi probabil mult mai flexibila in acceptarea doleantelor italienilor cu atat mai mult cu cat Italia ar fi si primul sau client. Doar ca de fapt KF 51 Panther exista doar la nivel de demonstrator tehnologic, desene animate etc, si daca te apuci sa cumperi 132 de bucati apai trebuie sa-l testezi pe toate partile, sa platesti dezvoltarea tehnologiei, maturizarea produsului si doar prostii isi doresc sa fie ei primii clienti pentru ceva atat de complex precum un tanc. Ma rog, prostii si Victor Orban…

Sau poate ca italienii vor arunca un ochii si asupra coreanului K2 Black Panther stiindu-se deja faptul ca sud-coreenii sunt mai mult decat maleabili cand vine vorba de personalizarea tancurilor pentru clientii lor.

Asadar, avem de asteptat desi toata lumea era ferm convinsa ca Italia va fi un nou succes pentru Leopard. Oricum ar fi italienii nu au foarte multe variante ramase pe masa cu exceptia celor doua amintite mai sus. De fapt nu au nici o alta varianta, pentru ca asa este cand stai la mana altora si au ajuns italienii de la Leopard la dat cu banul intre doua „pantere”. Care, pentru cine nu stie, leopard este de fapt sinonim cu pantera dpdv biologic, nu si al tancurilor.

GeorgeGMT

Exit mobile version