MLI 8×8 Freccia
Astfel, guvernul de la Roma este dispus sa cheltuie sume uriase pentru dotare fortelor sale terestre (care intre noi fie vorba au cam fost lasate de caruta in ultimii ani in favoarea fortelor aeriene si navale), dar lasand la o parte bani in sine numerele vehiculate par un pic cam mari, mai ales daca ne uitam cu atentie la relieful Italiei si la lectiile invatate in timpul WW 2 atunci cand atat germanii cat si Aliatii au ajuns la aceeasi concluzie: tancurile nu fac prea multe parale in muntii italieni.
Cu toate acestea planurile Romei sunt mari si prevad achizitia a 132 de tancuri Kf-51 Panther (in acest caz cifra este similara cu cea vehiculata pentru Leopard 2A8) si nu mai putin de 1000 de MLI Kf-41 Lynx. La acestea se vor adauga si 140 de vehicule blindate cu destinatii speciale: geniu, tractare, recunoastere, poduri mobile etc.
Blindatele ar trebui sa intre in dotare in perioada 2025-2038. Insa sumele alocate, desi mari, nu par a ajunge nici macar pentru o parte a planului de achizitii, suma discutata oficial este de 8,2 miliarde de euro, iar daca tinem minte ca un singur batalion de tancuri (54 de unitati) sare de un milliard de euro putem concluziona ca mai trebuie niscai parale.
Sunt comentatori politici italieni care sustin ca aceste planuri sunt cu totul nesustenabile nu numai din punctul de vedere al cumpararii vehiculelor avute in plan dar si din pdv al mentinerii lor in stare operationala.
Iar semnele de intrebare sunt de bun simt atat timp cat astazi Italia detine in jur de 200 de MLI “Dardo” – vechicule pe senile si in jur de 300 de MLI 8×8 VBM Freccia, urmand ca numarul acestora sa creasca spre 600 de unitati. Iar in cazul Freccia discutam despre vehicule relativ noi, asadar ce vor face italienii cu atatea MLI-uri?
Revenind la relief, putem observa ca vulnerabilitatiile Italiei sunt mai ales la nivel de marina si forte aeriene aici unde s-au facut si cele mai mari investitii in ultimii 20 de ani cu rezultate remarcabile, dar pe zona de uscat, Italia este marginita in nord de Alpi si posibilitatiile unei forte de invazie sa atace masiv cu tancuri si MLI-uri dinspre nord sunt extrem de reduse, lasand la o parte faptul ca Italia are granita doar cu aliatii din NATO si UE.
Si atunci pentru ce au de gand politicienii de la Roma sa investeasca atat de mult in forte terestre dotate cu blindate grele?
Este o intrebare la care ramane sa gasim raspuns, dar per total, nu este nimic rau ca a treia economia a UE sa-si ia in serios acest rol si dpdv militar si sa-si asume astfel si cheltuielile aferente. N-ar fi rau ca mai toate tarile UE sa investeasca in fortele lor armate la nivelul la care au investit italienii, nemaidiscutand aici despre calitatea acestei tehnici si despre nivelul de implicare in programele de dotare a industriei nationale.
GeorgeGMT