Este Virginia-class… Este Astute-class… Este Collins class cu vasle nucleare!
Ce sa fie, ce sa fie, cu totii inclinam sa credem ca australienii sunt baieti destepti si vor cumpara de la raft un submarin nuclear, chiar daca asamblarea finala s-ar face (greu de presupus) in Australia. Cea mai evidenta optiune parea sa fie Virginia-class, in rezerva suradea gales Astute britanic dar se pare ca nimic din toate acestea nu este valabil si “marinelii” din Tara Cangurilor se vor apuca sa-si proiecteze un sumbarin nuclear plecand de la clasa Collins a Saab-Kokums.
Adica, si mai pe intelesul tutoror, australienii s-au gandit (ei singuri?!) ca, plecand de la Collins-class, sa dezvolte o varianta cu propulsie nucleara si cu tuburi de lansare verticale pentru rachete, precum A 26 sau Barracuda propusa de francezi.
Conform sursei citate – Naval News – australienii chiar isi facusera iluzii ca americanii, sau macar britanicii, sunt dispusi sa le vanda submarine nucleare adevarate (Virginia sau Astute) dar se pare ca nu, cele doua tari au propus Australiei o struto-camila, scumpa – probabil – in draci, un Collins restilizat propulsat de un reactor nuclear.
O anumita logica ar exista totusi, cele sase nave din clasa Collins au fost construite local de catre Australian Submarine Corporation (ASC) intre anii 1990-2003, asadar ceva expertiza si niscai scule ar mai fi pe-acolo.
Pe de alta parte un oficial australian s-a plans ca submarinele americane si britanice sunt mult prea mari pentru infrastructura australiana si tara sa nu are unde sa construiasca astfel de nave. Pai asta stiam si noi coane, daca ne intrebai inainte, ti-am fi spus.
Asa ca australienii vor face un compromis si vor incerca marea cu degetul: transformarea unui submarin clasic intr-unul nuclear, inversul fata de propunerea francezilor. Cat va costa aceasta chestiune este un mare semn de intrebare, cu cine va colabora Australia, iarasi ramane de vazut. Cu Saab, proiectantul Collins class, cu americanii, cu britanicii?
In linii mari, vom avea de-a face cu un Collins class mai lung si adus la zi cu tehnologiile, ramane insa de vazut care este (daca este) capacitatea Australiei de a lua de la zero un astfel de program faraonic si care vor fi rezultatele, cand va intra in dotare prima nava.
Conform informatiilor disponibile acum, prima nava are si un nume – HMAS Vengeful si ar fi sa fie lansata (Atentie!!!) in 2050, adica peste 28 de ani de acum incolo. Pai mai rezista Collinsurile actuale inca 28 de ani?!
Suedezii, simtind probabil cum baltesc dolarii australienilor in apa, au venit si cu o definitie foarte sugestiva pentru The Son-of-Collins si l-au alintat “astute compromise”, probabil un joc de cuvinte pentru ca “astute” inseamna istet in limba engleza dar poate insemna si HMS Astute.
PS Este ca nu va asteptati la o asa intorsatura de vasla? Cred ca eu ca nici australienii nu se asteptau cand au denuntat contractul cu Naval…
Credibila stirea? Eu m-am pacalit, dar Naval News – bravo lor – au reusit sa ma pacaleasca, articolul fiind publicat pe 1 aprilie. A doua zi, pe 2 aprilie, au dat si dezmintirea: totul este doar o pacaleala de 1 aprilie.
Pacaleala sa fie, mi-am luat-o, sa fie „cangurii” sanatosi, dar oare chiar sunt in toate mintiile sau articolul celor de la Naval News are unele reverberatii profetice?!
1- Submarinele. Aici sunt mai multe probleme:
- Costurile programului par a fi astronomice, atat pe partea de achizitie cat si pe partea de dezvoltare a infrastructurii necesare. Nu mai discutam despre posibilitatea – extrem de redusa – ca submarinele nucleare sa fie macar asamblate in Australia. Dar costurile par a fi enorme, numai pentru o noua baza de submarine pe coasta de est au nevoie de 7,4 miliarde de dolari;
- Un alt necaz major la orizont este afacerea cu francezii de la Naval Group, afacere care nu s-a incheiat si care ar putea sa-i coste pe australieni cam 5,5 miliarde de dolari desi n-au vazut nici macar periscopul unui submarin. Cam trei miliarde ar fi fost deja cheltuiti si se mai asteapta inca 2,4 miliarde ce ar trebui sa poata fi platiti, nu stim cui si sub ce forma, in programul Barracuda;
- Dar pe langa toate acestea o intrebare isi face loc in mintea noastra: de la cine va cumpara Australia submarine nucleare? De la americani – Virginia-class? Greu de presupus ca americanii au capacitatea de a construi si navele australienilor cand US Navy nu are suficiente santiere pentru propriile sale nave. BAE Systems si Marea Britanie? Nici aici optimismul nu debordeaza, nici in UK nu stau cu capacitati de constructie a submarinelor nucleare nefolosite si cu muncitorii in coada lopetii. Englezii mai au de ciocanit la Astute-class mai apoi vine randul submarinelor lansatoare de rachete Dreadnought class (cu doua nave aflate deja in constructie), asadar cine, cum si in ce fel, va oferi Australiei submarine nucleare?
2- Dronele de la General Atomics (Project Art 7003) , program dezvoltat special pentru Australia. Costurile programului – 1,3 miliarde de dolari, dar programul a fost brusc anulat spre sincera nedumerire a companiei americane care, se vede treaba, a fost luata cu totul prin surprindere.
Discutam aici despre drone din familia MQ-9 SkyGuardian, drone inarmate, de raza lunga. Americanii se plang nu numai pentru pierderile lor dar si ale companiilor australiene asociate programului, companii care se apucasera de investitii si au ramas acum cu ochii-n soare.
GeorgeGMT