Romania Military

J’accuse! Ca fait sens!

Sa-l lasam pe Zola si al sau editorial ramas in istorie drept mobilul prin care te certi cu o autoritate superioara si sa revenim la prezent:

Gata, am rezolvat totul, avem tancuri, da, Leopardul sare gardul si acum trec pe la Nadlac, 3 batalioane, vopsite proaspat si cu insemnele armatei romane. Inca 3 ne-am inteles cu americanii, o versiune recenta de Abramas, deja au ajuns la MK. PzH, un batalion la Bucuresti. Nu are mare rol strategic acolo, insa cu aceasta ocazie colectivul si redactia ProPatria a inteles pe final diferenta dintre un aruncator de bombe/mortier si un obuzier ( https://www.rumaniamilitary.ro/propatria-loveste-din-nou ).

Ca urmare a acestei miscari intreg colectivul unitatii (de presa) urmeaza sa fie instruit in operarea lingvistica a acestor extrem de subtile diferente. Mai departe avem submarine exact dupa cum ne-a promis ministrul Fifor, s-au construit in secret, 3 sunt conventionale si nebunul de pe tabla de sah, un al 4-lea nuclear, respectand astfel promisiunea contraamairalului, pe vremea aceea, Marin din 2006. Secretomania ministerului are acum sens, totusi ascundeam niste capacitati de productie extraordinare. Corvetele. Da. Ferm, SMAp-ul a dat cu pumnul in masa politicului, amenintand cu demisia in bloc si mai rau, au promis ca refuza orice avansare pana nu vad macar doua vase in danele Constantei. Politicul speriat ca nu a mai vazut asa unitate si tarie de caracter s-a executat, a cumparat imediat 2 modele de la francezi ultimul racnet, si au contractat productia a inca doua nou-noute la noi. Sa aiba romanul activitate economica serioasa. Sa fie mandru si sa-i spuna copiilor, uite copile, vezi nava aia de lupta? Eu si colegi mei am sudat la ea. Aviatia da senzatia. Rezolvat, 60 de avioane F16 block52 la care vine o transa experimentala de F35 in numar de 12. Daca Romania va fi multumita de acest aparat, trimitem o comanda ferma de 36 de aparate.

Desigur si aici au fost mici incidente, un comandant din randul RoAF a intrebat daca se mai poate califica si el pe ceva avion la varsta asa mai inaintata. Cum a facut dl general Stanciu pe vremuri. Americanii care se ocupa de instruire pe noile aparate au intrebat daca sunt cumva filmati cu camera ascunsa. Rezerva. Rezolvat si acolo, in fapt cifrele reale pentru rezervisti sunt secrete, nu puteam spune rusilor ca noi avem deja 10 brigazi teritoriale complete. Tot la deruta (denumita in acte operatiune militara de disimulare) in cursul anului 2020 am scos la concurs functii pe statul de rezerva de care eu unul nici nu stiam ca mai exista in organigrama, de exemplu soldat, logistica specialitate cizmar. Recent de asemenea s-a publicat un protocol secret intre producatorii germani si austieci Hackler&Koch respectiv Glock pentru productia in Romania a mai multor variante de pistoale cal 9mm la care se aduga si o arma de asalt, legendarul HK416. Pentru nostalgici si unele unitati de rezerva, din ratiuni de costuri local producem o varianta de PM, cal 5.56 dupa modelul polonez Beryl. Citand vorbele comandantului-sef constitutional in declaratia de presa aferenta acestor realizari ministerul a spus doar atat: “rezolvat!”

Prin urmare dragi citiori, da, am rezolvat totul iar acum ministerul a ramas fara activitate. Ramanand fara activitate s-a gandit sa investeasca in alte sectoare oarecum conexe vietii militare deoarece se poate argumenta, ca oricarui militar ii place sportul deci trebuie sa platim sportivi-militari. Muzica la fel, corul. Lingvisti de asemnea, sa corecteze greselile de exprimare grobiana, barbara a unor site-uri precum rumaniamilitary. Desigur ca o igiena in exprimare este de preferat sa nu ajungem intr-un cadru penibil, dancilean de exemplu. In cadrul de exprimare dancilian nu s-a pus problema desigur vociferarii ministerului, doamne fereste. Simtul sensibil erecto-orto-gramatical nu a fost gadilat neplacut de aceasta doamna ci doar de mine, un biet cetatean frustrat care mai scrie pe blog din cand in cand. Si ce gresala monumentala am comis astfel incat sa fiu bun de bestelit in paginile presei ministerului? Pai am dat-o si eu in englezisme, cele a caror traducere ne joaca feste de multe ori, “face sens” vs “makes sense” vs “are sens”. Da, cu asta se ocupa ministerul, imi da mie peste cap, ca intr-un articol din 2019 am gresit folosind o formulare “corporatista”.Ca sa fie pe cat se poate de clar faptul ca nu fug de responsabilitate: Am gresit! mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

Sa-i tragem si o spoiala intelectuala il punem in colt pe marele Stanescu, Nichita si celebrul citat “Patria mea este limba romana”. Imposibil de contestat asa ceva desigur, insa pentru cine a citit  Stanescu, aprecierea sa fata de limba romana este fix dinamicitatea ei in detrimentul rigiditatii si muzicalitatea ei, unde orice traducere mai buna sau mai putin buna, devine parca o parte integrata, frumoasa a acestei comori cu adevarat si fara exagerare. Sa stiti ca nu sunt putine limbile unde poti transmite o comunicare netrunchiata facand in acelasi timp una sau mai multe greseli de traducere, ca sa nu uitam ca “moncher”-ul caragialian ne aduce pe langa un zambet pe buze, si parfumul unor vremuri apuse. Din aceste motive si nu numai, rigiditatea impusa in traducere imi indica mie doar o forma de neosnobism pseudointelectual.

Eventul putem analiza prin ochii lui Stanescu modul prin care de-gat-legaul a devenit “cravata” sau “fular” spre deosebire de limba germana unde “Halsbinde”(trad: “Hals”= gat, “binde”=legat) este inca sfant. Sau engleza, simplitatea cuvantului “Tie” nu ar trebui sa ne induca in eroare, ca “to tie” dupa Oxford insteamna tot “a lega”.Sa nu mai tot citam Websterul, ca noi suntem cu engleza aia dupa Oxford, da?

Dar pana aceasta exprimare devine acceptata, la fel cum mai nou cuvantul “ranger” apare in DEx, eu sunt in eroare, deci colegii, in buna traditia din Game of Thrones / “Urzeala tronurilor”, promit sa merg in fundul gol prin oras in timp ce voi strigati “rusine!”/ “shame!” pana la prima amenda contraventionala pentru ultraj contra bunelor moravuri. Va avertizez doar ca nu va fi o priveliste precum Lena Hadley.

Revenind la tema, curios pentru mine dezvoltand idea de mai sus, acelasi simt erecto-orto-traductologico-gramatical nu este deranjat nu doar cand mai marii de care le depind lefurile slujbasilor de rand gresesc, ci nici cand ministerul in mod flagrant si repetat greseste. De exemplu, tot de la americani ne-a pus necuratul sa preluam tot felul de forme fara fond cum bine ne-a avertizat Maiorescu si pe documente a aprut in loc de “SECRET” “CLASIFICAT”. Oricate manevre faci cu limba romana ca tancul prin poligon, la Oxford adjectivul classified este definit ca: ​(of information) officially secret and available only to particular people classified information/documents/material . Asta este sensul marcat cu 1, iar la 2 avem: with information arranged in groups according to subjects. In Dex-ul nostru cel de toate zilele: clasificat, ~ă a [At: (a. 1855) URICARIUL IV, 438/24 / Pl: ~ați, ~e / E: clasifica] 1 Care este aranjat sistematic pe clase (sau într-o anumită ordine). 2 Care a ocupat un anumit loc la un examen pe baza rezultatelor obținute.

Zic si eu, data viitoare cand primesc un raspuns la o petitie catre minister si marcati raspunsul drept “neclasificat”, am sa insist sa il corecteze si sa mi-l trimita inapoi.

Mai departe si pe acelasi narativ, oricat chinui dex-ul ala nu gasesc doua cuvinte acolo “Brave” si “Hearts”. Am ramas fara denumiri in limba romana aici sau ce s-a intamplat?

Sumarizez asadar acest articol punand o singura intrebare, dar intai am sa pun intrebarea in context:

Ministerul  “a pierdut” documentele avansarii la gradul de lt-col din maior unui fost ministru al apararii ajuns inexplicabil general cu 4 stele ( https://www.euractiv.ro/justitie/mapn-a-pierdut-actele-secrete-pe-baza-carora-gabriel-oprea-a-ajuns-rapid-la-gradul-de-lt.col.-6030 ), pierde oameni pe timp de pace din neatentie si nepasare ( https://www.profit.ro/stiri/trei-militari-au-murit-dupa-ce-camionul-in-care-se-aflau-a-cazut-intr-o-prapastie-din-arges-vehiculul-ar-fi-ramas-fara-frane-17062393 / https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/militarul-electrocutat-mortal-in-timpul-pregatirilor-pentru-1-decembrie-inmormantat-in-satul-natal.html ), a avansat la garde inexplicabile persoane fara pregatire militara ( https://ziare.com/stiri/armata/scandalul-coloneilor-in-rezerva-sute-de-inaintari-in-grad-s-au-efectuat-ilegal-1182424 ), si si-a batut joc de inzestrare ( si aici vreti link? Rumaniamilitary.ro, aproape orice articol).

Intr-adevar post articolul publicat in care am fost pe merit bestelit, am primit alte mostre de inalt profesionalism, a cauzat rumaniamilitary in mod fundamental injust si incorect de publicarea de date secretizate (nu clasificate, da?) de pe google(!!!!), si mai apoi a gresit cimitirul unde ar fi vrut sa depuna coroane de flori eroilor romani insa le-a depus la sovietici. Si sa nu te treaca fiori reci cand vezi steaua aia rosie ca sangele si sa nu iti tune prin cap ca acel simbol este ultimul lucru pe care multi eroi romani l-au vazut. Ei in acest context, draga minister, te intreb:

Serios?

Act de renuntare (in engleza Disclaimer): Calea spre rigorile academice nu le gasiti in articolele mele. Eventual puteti cauta niste domni doctori prin minister. Va spun ei cum sta problema in materie de originalitate vs plagiat, de limba romana corecta, de orice.

Si ne mai aducem aminte cum atunci cand un elicopter Puma a fost rasturnat de vant pe meleagurile mali(esti), comunicatul oficial ne anunta ca „incidentul…”. Pai care incident nene, ca „incident” inseamna ceva facut cu rea intentie de altcineva, in Mali respectivul elicopter s-a rasturnat in urma unui accident. Daca MApNul nu are informatii cum ca vantul a fost provocat de mana criminala, ramanam la accident.

Articolul de mai sus este un pamflet si trebuie tratat ca atare. Mai putin adresa catre mine redactata de expertii in limba romana ai ministerului care surprinzator nu publica in Dilema Veche ori pe la Academia Romana, ci in presa militara.

Totusi nu pot decat sa multumesc ministerului, ca uite in ce companie selecta m-ati bagat:

„Dacă ce spui nu face sens cu adevărat, dacă ce spui nu arată o viziune, o gândire de perspectivă şi de detaliu asupra problemelor curente, papagalul nu este decât o formă de, cum să spun, de concert tenoral.” (Adevarul, 2013, Andrei Pleşu: „De Crin aş fugi cât văd cu ochii“ ).

ma semnez al vostru…

Exit mobile version