Romania Military

jandarmerie, securitate, nkvd, ss, gestapo

Astăzi nu va fi nici un moment de visare, doar lucruri mai puțin convenabile. Și vom începe cu îndemnul de a folosi Mozilla Firefox pentru experiența completă.

 

Psihologie

Este un fapt cunoscut că în stare de război creierul se modifică. Suntem bombardați cu adrenalină continuu; mecanismul aflat efectiv în controlul nostru (al emoțiilor, acțiunilor, reacțiunilor) este ‘luptă sau fugi’ (engl fight or flight).

Reacția ‘luptă sau fugi’ este un mecanism biologic apărut ca urmare a evoluției și este prezent atât la oameni cât și la animale, fiind de ajutor atunci când individul se confruntă cu o situație de pericol. Efectul acestui mecanism este creșterea nivelului de adrenalină, această reacție ajutând individul să facă față primejdiei într-un timp minim. În urma evoluției a rezultat că supraviețuirea unui individ este realizată când el se protejează de acțiuni amenințătoare (luptă) sau acționează pentru a le evita (fugă), în cel mai scurt timp posibil. Creierul primește semnalul ‘primejdie’ și trimite rapid mesaje în corp. În creier se eliberează substanța numită factor corticotropin (CRF), care determină producerea hormonului corticotropină (ACTH) de către glanda pituitară (hipofiza) aflată în creierul mijlociu sub hipotalamus. ACTH este transportat de sânge și stimulează glandele suprarenale.

Glandele suprarenale se află în partea de sus a fiecărui rinichi și eliberează doi hormoni (adrenalina și cortizonul), care au două efecte:

Energia suplimentară este adusă de adrenalină – care îmbunătățește respirația (deci cantitatea de oxigen care intra in organism) și crește pulsul și presiunea sângelui (este furnizat mai mult sânge celulelor) – și de cortizon – care determină ficatul să elibereze glucoza și lipidele în sânge. Ca rezultat al acestei reacții, corpul are mai multă glucoză și lipide (energie) și mai mult oxigen (oxidant, pentru arderea combustibilului) disponibile, în timp ce o cantitate mai mare de sânge ajunge la creier și în mușchi. Organismul este mai alert (este într-o stare de excitare), cu tonusul muscular crescut (sub tensiune), deci corpul se pregătește pentru o activitate musculară crescută, prin concentrarea tuturor resurselor interne către amenințarea exterioară imediată.

Dacă problema poate fi rezolvată prin ‘luptă sau fugi’, soluția însăși previne stresul ulterior iar funcțiile corpului încep să revină la nivelul normal. După ce încetează eliberarea adrenalinei, cortizonul este eliberat în continuare, pentru a stimula conversia glucidelor și a proteinelor în energie, astfel încât corpul să aibă o cantitate suficientă de energie după ce glucoza s-a epuizat. Aceasta dă corpului o rezistență suplimentară, pentru a compensa consecințele fiziologice ale reacției ‘luptă sau fugi’. Mai târziu, încetează și eliberarea cortizonului, echilibrul restabilindu-se.

În mecanismul ‘luptă sau fugi’ mai este implicată o altă parte a corpului, amigdala cerebrală. Această zonă a creierului este cea responsabilă cu frica, teama, panica; stimulii sunt trimiși către amigdală de hipocamp.

Singur, indiferent cu ce ar fi fost înarmat, un om nu ar fi putut face față nici unui animal de pradă și nu ar fi putut vâna nici un animal de dimensiuni mari. A fost nevoie ca membrii unei familii sa lucreze împreună pentru a supraviețui, să devină un grup unit. Să își asigure cele necesare traiului în condiții de insecuritate. Am fost culegători, am devenit apoi vânători, dulgheri, constructori; a fost apoi nevoie de războinici. Fiecare avea nevoie de altcineva pentru a supraviețui, interdependența fiind rezultatul diviziunii muncii. Evident, rezultatul acestei organizări sociale de-a lungul evoluției este dezvoltarea anumitor legături/conexiuni în creierul nostru. Apartenența la grup a devenit o necesitate, aceasta oferind siguranță, fiind sursă de progres, modalitate de ajutor reciproc, crescând șansele de supraviețuire.

Traiul în grupuri este deci o necesitate, acesta fiind modul în care am evoluat în ultimele sute de mii de ani. Necesitatea grupului poate fi observată cu ușurință în mediul urban și în societatea conectată de astăzi, când oamenii se alătură unor comunități virtuale. Reacția ‘luptă sau fugi’ descrisă mai devreme și-a spus cuvântul și în evoluția omului ca individ care are nevoie de contacte sociale, de grup, de apartenență.

Alte aspecte care trebuiesc menționate sunt cele validate de diverse experimente efectuate până acum: respectarea cererilor unei autorități, percepția puterii, dinamica grupurilor.

Există trei moduri principale de manipulare care se folosesc direct de mecanismul ‘luptă sau fugi’: cele care acționează pe termen scurt, cele care acționează pe termen lung și cele care se bazează pe emoții reziduale și condiționare. Toate sunt utilizate în războiul psihologic.

Dacă la mecanismul ‘luptă sau fugi’ adăugăm celelalte aspecte descrise mai sus, putem obține o mulțime de scenarii sau posibilități de manipulare, cu mult mai subtile. Însă altul este subiectul acestui articol.
 

Propagandă

Dicționarul Merriam-Webster definește propaganda ca fiind diseminarea de idei, informații sau zvonuri cu scopul de a ajuta sau a provoca pagube unei instituții, cauze sau persoane (engl The spreading of ideas, information, or rumor for the purpose of helping or injuring an institution, a cause, or a person).
Dicționarul Cambridge definește propaganda ca fiind informații, idei, opinii, imagini – de cele mai multe ori oferind doar un punct de vedere parțial – care sunt transmise, publicate, diseminate cu scopul de a influența opiniile (engl information, ideas, opinions, or images, often only giving one part of an argument, that are broadcast, published, or in some other way spread with the intention of influencing people’s opinions).
La noi este definită (DN 1986, DEX ’98, DEX ’09) ca Acțiune desfășurată sistematic în vederea răspândirii unei doctrine politice, religioase etc., a unor teorii, opinii, pentru a le face cunoscute și acceptate, pentru a câștiga adepți.

Se poate vedea, deci, abordarea diferită din limba română și limba engleză, putând spune că chiar termenul de propagandă în România este influențat de propagandă. Pentru claritate, în acest articol orice utilizare a termenului de propagandă are înțelesurile din limba engleză.

Primul lucru care trebuie observat este că intenționat propaganda nu este obiectivă. Informațiile transmise pot fi și false, însă se bazează mult mai mult pe dezinformare și cenzură. Un alt aspect care merită să fie menționat este că în general ea este doar o parte a unei campanii de influențare a indivizilor. Propaganda funcționează prin conectarea la emoțiile individului prin intermediul imaginilor, sloganurilor și a unei utilizări selective a informațiilor. Controlul și cenzurarea informațiilor despre anumite fapte este folosită în general de guverne care controlează canalele de informare prin cenzură sau are propriile mijloace de informare.

Materialul de lucru al propagandei este reprezentat, așa cum s-a menționat deja, de emoții – nu doar cele negative, așa cum am fi tentați să credem. Propagandiștii apelează la frică, ură, curaj, dragoste. Fiind o manipulare bazată pe emoții, nu transformă emoțiile în ceva rău, arată doar că sistemul emoțional al oamenilor poate fi manipulat cu rezultate distructive.

Statul este cel care realizează în general acest gen de acțiuni în scopul de a uni cetățenii împotriva unui dușman comun. În ambele războaie mondiale părțile adverse au fost prezentate în materialele grafice ca fiind diavolul. Propaganda a fost utilizată și în timpul războiului rece atât de URSS cât și de USofA.

Demonizarea și dezumanizarea
Este una din tehnicile utilizate de propagandă. Atunci când un grup este nedorit sau dușman al propagandistului, prima acțiune întreprinsă este demonizarea sau dezumanizarea sa. Demonizarea presupune reducerea indivizilor care aparțin acelor grupuri prin sugestie sau false acuzații la nivel subuman, fără valoare, imoral. Demonizarea este sinonimă cu dezumanizarea sau este o componentă a dezumanizării. Dezumanizarea este operațiunea inversă celei din negocierile în care sunt implicați ostatici, în care se urmărește umanizarea ostaticilor.

Ajută demersului ca acțiunea de dezumanizare să fie tot timpul prezentată cu masca unei legitimități oarecare. În contextul primei secțiuni prezentate (aspecte psihologice), dezumanizarea a fost și poate fi combinată cu mecanismul ‘luptă sau fugi’.

Secțiunea se încheie cu o extrapolare a unei vorbe de duh despre jucătorii de poker – Dacă la o masă unde se joacă poker nu poți identifica un amator care va pierde, înseamnă că tu ești acela – în contextul propagandei: Dacă nu se aud prea multe vorbe despre propagandă, ești ținta propagandei.
 

Istorie

Bolșevicii au folosit-o, găsind tot timpul dușmanii revoluției atunci când au avut nevoie. Amintesc doar de 1940 și Fântâna Albă. De cum, după 1945, au lăsat femei singure cu copii și fără nimic în casă, omorând soți și tați în fața familiilor, victimele fiind dușmani ai revoluției sau socialismului.

Descoperiți și eliminați provocatorii (sursa allworldwars.com)

Contrarevoluționarul sabotor (sursa allworldwars.com)

Propagandă sovietică (sursa reddit)

Un exemplu al unei zvâcniri a cazacilor.

Cazacul și dușmanii săi (sursa liveactiongroup.net)

Naziștii au folosit tehnica împotriva evreilor. Evreul, în materialele de propagandă, nu avea trăsături umane, fiind sursa răului. A se remarca și posterele în limba rusă.

Vinovat pentru război (sursa ushmm.org)

Evreul etern (sursa daytonjewishobserver.org)

Propaganda nazistă în limba rusă (sursa liveauctioneers.com)

Satana își dă jos masca (sursa Pinterest)

Evreul, în spatele puterilor lumii

Nici noi nu suntem tocmai străini de propagandă.

Propagandă românească

 

România modernă și contemporană

În 1948 a luat ființă sub conducerea unui agent NKVD (Gheorghe Pintilie/Pintilie Bodnarenco) Direcția Generală a Securității Poporului (GDSP) iar în 1949 în MI s-au înființat Trupele de Securitate, Jandarmeria fiind desființată ca instituție; formațiunile rurale au trecut la Direcția Generală a Miliției iar batalioanele teritoriale, logistica și centrele de instrucție au trecut la Trupele de Securitate. A fost transformată deci în instituție de represiune.

Deși au încercat cât au putut să își fardeze imaginea, iată câteva ‘acte de vitejie’ și ipostaze ale securității: [8]

Colonelul Vasile Mihalache, comandantul Brigăzii 60 Apărare Te­ri­to­rială, a trimis în 14 februarie 1990 un raport către Ion Iliescu. El spune că: [8][5]

[…] aceste trupe cât au fost în subordinea Ministerului de Interne au suportat multe vitregii: de aici s-au luat funcții și cadre; de aici s-au luat bani pentru alte scopuri; au fost desființate unele co­mandamente de mari unități și chiar unități; de multe ori ni s-au lezat demnitatea și onoarea. Situația s-a înrăutățit din toamna anului 1986, când am fost trecuți în subordinea fostului Departament al Securității Statului. În acest context organizatoric, jignirile si afronturile care ni s-au adus permanent au fost dintre cele mai dure.
[…] starea morală a efec­tivelor a fost afectată de nedreptățile și inechitățile politico-sociale și militare din societatea de dinaintea revoluției, concretizate prin neavansarea la gradul următor la termen a 22 cadre; «mărirea» re­tri­buției prin introducerea în soldă a unor drepturi bănesti existente; sistemul defectuos de repartizare a locuințelor și aprovizionare; sup­rasolicitarea cadrelor în munca, ca urmare a introducerii si­tuațiilor spe­ciale pe perioade foarte mari; slaba calitate a hrănirii și echipării ostașilor, reducerea cotelor de energie electrică și a combustibilului pentru încălzire etc.
De fapt, trebuie să vă raportez, dom­nule președinte că trupele au fost «Cenușăreasa» acestor orga­nis­me, noi fiind socotiți categoria de personal cea mai inferioară, așa cum se exprimau la adresa noastră ca suntem «trupeții».

Și pentru că nu puteau rămâne Trupe de Securitate după 1989, numele fiind compromis, în iulie 1990 s-a reînființat comandamentul trupelor de jandarmi. Evident: aceeași Mărie cu altă pălărie sau – dacă cititorul preferă o exprimare mai colorată – aceeași damă de moravuri ușoare care încearcă să intre în societate pe ușa din spate schimbându-și numele de familie. Pentru că au fost relatate în timp diverse aspecte ale profesiei de jandarm, mai jos va fi o sinteză realizată doar cu informațiile găsite la o căutare rapidă, cele care dau o imagine mai aproape de realitate. A se citi având în vedere și evoluția după Al Doilea Război Mondial, prezentată anterior.

Iată, deci, faptele unei instituții de stat care activează exclusiv în cadrul și în numele legii, pentru ocrotirea populației (în interesul cetățenilor, al comunității și în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii):

Ajungem, așadar, în 2018 la final de an, jandarmeria având imaginea mai șifonată ca o Dacie 1300 intrată cu viteza maximă într-un stejar secular. jandarmeria s-a păstrat bățoasă în ultimele 4 luni susținând că nu au greșit nimic pe 10 august. Ba chiar au încercat toate manevrele posibile să își apere posterioarele, gradele, pensiile viitoare și libertatea.

Este ca în relațiile NATO-URSS/Rusia, când nici una din părți nu cedează adoptând posturi prin care se transmit mesaje. Unii cetățeni vor ca la parada de pe 1 decembrie să întoarcă spatele jandarmilor care defilează – un gest perfect normal, care arată prețuirea și respectul purtat instituției. Lucrurile nu se termină aici, jandragneria face spume la gură și cu o atitudine bățoasă își varsă invectivele și inepțiile în loc să ia un Extraveral/Extravalerianic/Distonocalm.

De asemnea, citatul anterior și cel următor arată (oarecum spre surprinderea autorului) că retorica de ieri și cea de astăzi sunt asemănătoare, la mai mult de 25 de ani distanță.

Jandarmeria este atenta la toate mesajele care circula si se propaga in mediul online. In acelasi timp, ne manifestam convingerea ca cetatenii nu vor raspunde acestor mesaje si provocari, care se propaga in mediul virtual.
Nu excludem posibilitatea sa existe o minoritate, un anumit grup de persoane, care sa aleaga sa se exprime in acest mod. Este o optiune personala prin care, din punctul nostru de vedere, se descalifica ca (sic!) oameni, ca cetateni si ca romani.
Jandarmii care fac parte din blocul de defilare depun un efort intens pentru a pregati toate ceremoniile care au loc in aceasta zi de o importanta deosebita. Jandarmii cat si militarii din celelalte structuri fac eforturi mari pentru ca aceasta parada militara si aceasta desfasurare de forte sa arate asa cum trebuie si pentru ca acolo se regasesc simbolurile nationale. (…) Este vorba de mai mult decat o simpla prezenta a unor institutii. Este vorba despre statul roman si Romania.
Oamenii trebuie sa stie ca astfel de gesturi nu afecteaza Jandarmeria Romana in ultima instanta, ci aduc o ofensa statului roman. Toti trebuie sa fim constienti ca fiecare individ isi asuma consecintele propriului comportament.
O astfel de sarbatoare nu trebuie denaturata in niciun fel, iar daca sunt gesturi care depasesc normele legale si care presupun anumite derapaje vom lua toate masurile legale care se impun pentru a fi trasi la raspundere cei care savarsesc astfel de fapte.
Oamenii trebuie sa fie atenti cine sunt cei care propaga astfel de mesaje in mediul online si care indeamna la astfel de comportamente. De 1 Decembrie vrem sa purtam Ie si opinci si sarbatorim Romania. Exista si a doua zi!

În citatul de mai sus se pot vedea mai multe componente ale metodelor prezentate în prima parte a articolului, reieșind și situația reală:

Au fost arătați cu degetul suspecții, au fost judecați, găsiți vinovați și condamnați. Urmează să fie executați, de aceeași instituție care s-a ocupat cu acuzarea și judecarea. Cred că doar inocenții nu înțeleg ce s-a întâmplat și miza evenimentelor din 10 august, ceea ce se întâmplă acum. [9][10] Avem, în ultimele 18 luni, o operațiune psihologică de proporții din ce în ce mai mari dusă împotriva românilor, în care se regăsesc toate elementele de manipulare descrise mai sus. Măsurată statistic, psihologic, sociologic – pe termen lung – aceste acțiuni se traduc în boli (de care unii dintre noi vom suferi pe termen nedeterminat), în emigrare, în creșterea intoleranței sociale, în adâncirea faliei stat-cetățean, în toleranță din ce în ce mai mică a celor ce lucrează în mediul privat față de toți cei plătiți din buget. Statul se destramă singur, prin propriile acțiuni.

jandarmeria nu s-a depărtat prea mult de directivele NKVD pentru țările din Europa de Est:

Antidotul propagandei este găsirea adevărului, a faptelor, prin întrebări și metode științifice (prezentarea de dovezi pentru orice afirmație). Propaganda prezintă faptele conform planului și scopului urmărit; știința are un singur plan – faptele, adevărul bazat pe ele. Sau, totdeauna există varianta care a fost demonstrat că funcționează: să batem situația până scoatem adevărul de la ea.

Nivelul real al jandarmeriei

Totuși, rămâne o întrebare: de când într-un stat în care nu este un regim totalitar se duc operațiuni de război (psihologic și de stradă) atât de transparent împotriva cetățenilor săi?
 

Exista oameni care au trecut prin MApN și apoi au ales o carieră universitară, i-au învățat pe cei care au avut urechi pentru a asculta și sinapse pentru a înțelege. Au plecat apoi și de acolo. Corecți, profesioniști, demni, verticali. Le mulțumesc.

PS: personal, am o reacție somatică puternică – mi se face greață – când mă gândesc că jandarmi trec pe sub Arcul de Triumf (nu că lor le-ar păsa de idealurile, sentimentele și părerile românilor).

Atât.

Editat: adaugate clarificari referitoare la incidentul de la Oradea, noiembrie 2018.

Iulian

Notă: Există o evaluare înglobată în acest articol, te rog vizitează acest articol pentru a-l evalua.

Surse:
[1] Gl.-bg. (r) Mihalache D. Vasile, Gl.-bg. (r) Suciu P. Ioan, Istoria Jandar­me­riei Române, 1850-2000, Bucuresti, 2000
[2] Vezi Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu, Luptatorii din munti. Toma Arnautoiu. Grupul de la Nucsoara, Bucuresti, 1997; Miodrag Milin (ed.), Rezistenta anti­co­munista din Muntii Banatului în documente, Bucuresti, 2000; Adrian Brisca, Radu Ciuceanu, Rezistenta armata din Bucovina. 1944-1950, vol. I, Bucuresti, 1998; Adrian Brisca, Rezistenta armata din Bucovina. 1950-1952, vol. II, Bucu­resti, 2000.
Revista Memoria, editata de Fundatia culturala Memoria, a publicat o serie de astfel de marturii dintre care amintim: Gheorghe Urdea-Slatinaru, Între spe­ranta si moarte, în nr. 9, pp. 79-85; Lucretia Jurj-Costescu, Patru ani de rezis­tenta cu arma în mâna în Muntii Apuseni, nr. 26, pp. 98-107; Mihai Timaru, Am fost ofiter al armatei regale române si nu puteam sa absentez de la lupta anti­co­munista din Muntii Vrancei, nr. 20, pp. 112-123.
[3] Liviu Ţaranu, Problema cadrelor în MAI (1948-1965), în Totalitarism si rezistenta, teroare si represiune în România comunista, Bucuresti, CNSAS, 2001
[4] Într-un raport al ministrului de Interne, George Homostean, cu privire la stadiul pregatirii de lupta si a îndeplinirii misiunilor de catre Trupele de Securi­tate în anul 1978, adresat lui Nicolae Ceausescu se arata ca: „Din cauza neajun­surilor manifestate în procesul de instruire si educare a efectivelor, a lipsei de fermitate din partea unor comandanti, State-Majore si organe de partid, s-au mai produs încalcari ale ordinelor si prevederilor regulamentare, iar la unele cadre si militari în termen s-a manifestat lipsa de raspundere în îndeplinirea îndatoririlor ostasesti. În anul 1978, în Trupele de Securitate si de Pompieri s-au înregistrat 39 eveni­mente negative soldate cu 16 morti din care 9 sinucideri” (vezi ACNJ, fond CTS, Sectia operatii, dosar nr. 1/1978, ff. 75-77).
[5] ACNJ, fond CTS, dosar nr. 7/1989, ff. 6-9.
[6] Florian Banu, Liviu Ţaranu, Terorismul în România socialista, în Historia, nr. 3, 2002
[7] ACNJ, fond CTS (CTP – operatii), dosar nr. 32/1971, vol. 1, ff. 180-183.
[8] Liviu Taranu – Evoluția Trupelor de Securitate în cadrul structurilor MAI (1949-1989)

[9] Jandarm în rezervă: Ştiu ce înseamnă provocatori, adică jandarmi în civil puşi să facă asta ( https://adevarul.ro/news/eveniment/jandarm-rezerva-Stiu-inseamna-provocatori-adica-jandarmi-civil-pusi-faca-asta-1_5b6eac7edf52022f7543a7a2/index.html , accesat la 2018-11-28)
[10] EXCLUSIV: Dezvăluirile șocante ale unui jandarm: ”Nu s-au folosit doar simple gaze lacrimogene!”. Detalii ascunse ies la iveală ( https://www.capital.ro/exclusiv-dezvaluiri-socante-din-randul-protestatarilor-1.html , accesat la 2018-11-28) [11] SCANDAL imens în JANDARMERIE. Videoclipul unui MANELIST a atras atenția PARCHETULUI MILITAR ( https://evz.ro/jandarmerie-videoclip-manelist.html , accesat la 2018-11-28)
[12] SCANDAL în jandarmerie: Parchetul Militar a deschis o anchetă după ce mai mulţi jandarmi ce ar fi apărut în videoclipul unui manelist ( https://www.mediafax.ro/social/scandal-in-jandarmerie-parchetul-miliar-a-deschis-o-ancheta-dupa-ce-mai-multi-jandarmi-ce-ar-fi-aparut-in-videoclipul-unui-manelist-video-17379930 , accesat la 2018-11-28)
[13] Un nou SCANDAL de amploare! Jandarmeria, acuzată de un senator că aplică electroșocuri copiilor cu probleme psihice ( https://www.stiripesurse.ro/un-nou-scandal-de-amploare–jandarmeria–acuzata-de-un-senator-ca-aplica-electrosocuri-copiilor-cu-probleme-psihice_1302168.html , accesat la 2018-11-28)
[14] Jandarmeria Română, scandal pe litoral. Adevărul, răspuns cheie ( https://www.dcnews.ro/jandarmeria-romana-scandal-pe-litoral-adevarul_613513.html , accesat la 2018-11-28)
[15] Scandal in Jandarmerie: Pretindeau că sunt poliţişti şi jefuiau prostituate in Bucuresti! ( https://m.bucurestiul.ro/scandal-in-jandarmerie-pretindeau-ca-sunt-politisti-si-jefuiau-prostituate-in-bucuresti/ , accesat la 2018-11-28)
[16] Scandalul cazul pliantelor jandarmeriei continuă! Avocatul Poporului a început o anchetă ( http://www.bistriteanul.ro/scandalul-cazul-pliantelor-jandarmeriei-continua-avocatul-poporului-a-inceput-o-ancheta/ , accesat la 2018-11-28)
[17] Jandarmul bătăuș. Dacă el nu a rezistat presiunii, deși e antrenat, caii Jandarmeriei rezistă, oare? ( https://www.euractiv.ro/video/jandarmul-bataus.-daca-el-nu-a-rezistat-presiunii-desi-e-antrenat-caii-jandarmeriei-rezista-oare-9846 , accesat la 2018-11-28)
[18] Prima reacție a jandarmului care i-a bătut pe protestatari. Nu sunt lovituri cu ură ( https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/jandarmeria-romana-nu-a-confirmat-identitatea-jandarmului-filmat-lovind-un-protestatar.html , accesat la 2018-11-28)
[19] Salvamontista DESFIGURATĂ de un interlop RUPE TĂCEREA: Am dureri de cap, faţa tumefiată şi ochiul drept „machiat” ( https://evz.ro/salvamontista-desfigurata-de-un-interlop-recunoaste-ca-se-teme-sa-mai-iasa-din-casa-am-dureri-de-cap-fata-tumefiata-si-ochiul-drept-machiat.html , accesat la 2018-11-28)
[20] BESTIA care a lovit cu PUMNUL în faţă o salvamontistă a RĂPIT un jurnalist şi a pus CÂINII pe el. Povestea incredibilă a tânărului care a fost dus în CÂMP şi BĂTUT cu pumnii şi picioarele ( https://evz.ro/bestia-care-a-lovit-cu-pumnul-in-fata-o-salvamontista-a-rapit-un-jurnalist-si-a-pus-cainii-pe-el-povestea-incredibila-a-tanarului-care-a-fost-dus-in-camp-si-batut-cu-pumnii-si-picioarele.html?v=347635&page=2 , accesat la 2018-11-28)
[21] Salvamontistă lovită până la leşin de un interlop. Jandarmul care asista la agresiune n-a intervenit ( http://epochtimes-romania.com/news/salvamontista-lovita-pana-la-lesin-de-un-interlop-jandarmul-care-asista-la-agresiune-n-a-intervenit-video–243680 , accesat la 2018-11-28)
[22] Scandal la Jandarmeria Alba Iulia. Fostul şef al şantajistului a trimis-o pe amantă la Trădaţi în dragoste ( http://www.vremeanoua.ro/scandal-la-jandarmeria-alba-iulia-fostul-sef-al-santajistului-a-trimis-o-pe-amanta-la-tradati-in-dragoste , accesat la 2018-11-28)
[23] Scandal între Poliţia Transporturi şi Jandarmerie pe tema furtului din vagoane ( https://www.replicaonline.ro/scandal-intre-politia-transporturi-si-jandarmerie-pe-tema-furtului-din-vagoane-15173/ , accesat la 2018-11-28)
[24] Jandarmii romani acuzati ca au omorat doi albanezi in Kosovo ( https://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1116161-jandarmii-romani-acuzati-omorat-doi-albanezi-kosovo.htm , accesat la 2018-11-28)
[25] De ce pistolul pierdut de Jandarmerie e un caz mai dubios decât pare ( https://playtech.ro/2018/jadarmerie-pistol/ , accesat la 2018-11-28) [26] Gabriel Catalan, Mircea Stănescu – SCURTĂ ISTORIE A SECURITĂŢII, 2003-2004 ( https://gabrielcatalan.wordpress.com/2013/09/24/scurta-istorie-a-securitatii/ , accesat la 2018-11-29) [27] Prima reacție a Jandarmeriei Bihor, în cazul acuzațiilor că aplică tratamente cu electroșocuri copiilor cu probleme psihice ( https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/jandarmeria-bihor-precizari-in-cazul-acuzelor-de-violenta-de-la-liceul-george-baritiu-1028128 )
[28] Scandalul paznicilor angajaţi la Oradea să aplice electroşocuri copiilor cu probleme psihice dintr-un internat: „Se comportă ca nişte brute“ ( https://adevarul.ro/locale/oradea/scandalul-jandarmilor-angajati-oradea-aplice-electrosocuri-copiilor-probleme-psihice-dintr-un-internat-se-comporta-brute-1_5be2de52df52022f753f8f44/index.html )
Exit mobile version