Romania Military

Japonia are insulele Senkaku/Diaoyu, iar chinezii au un plan

Senkaku Islands Japan China disputed islands a

Scanadalul iscat in jurul insulelor Senkaku pe japoneza, Diaoyu pe chineza, pare fara de sfarsit, cel putin din punctul chinezilor de vedere. O confruntare militara iese deocamdata din discutie, nici una dintre parti nefiind dispusa sa mearga atat de departe, dar cu exceptia unui conflict dechis, toate celelalte posibilitati sunt explorate, mai ales de catre constructorii Marelui Zid.

China, o tara veche de cinci mii de ani, are rabdare, iar experienta ei milenara i-a arata ca mai eficienta este picatura de apa lovind piatra ritmic si in acelasi loc, decat o lovitura de baros, asa ca baietii au un plan…

„Crunte” batalii navale intre paza de coasta japoneza si cea taiwaneza. Armele folosite: tunuri cu apa!

 

Dupa nesfarsite schimburi de replici diplomatice si amenintari voalete, dupa manifestatii de protest si boicotarea companiilor japoneze din China, a venit randul sa se ia, figurativ vorbind, de carliontii la fata locului, in largul coastelor prapaditelor de insule. Astfel ca nave “civile” chineze, apartinand te miri carei agentii, isi fac frecvent veacul la limita sau chiar in interiorul apelor teritoriale ale arhipelagului.

S-a ajuns si la batai cu tunuri cu apa, sau ridicari de avioane militare de ambele parti, dar deocamdata, slava Domnului, nimeni n-a patiti nimic. Pe de o parte Marina Imperiala Japoneza este in acest moment cea mai puternica forta navala din regiune si nici aviatia nu sta de loc rau, pe de alta parte Flota Militara a Chinei nu se ridica inca la nivelul rivalilor japonezi si nici aviatia lor nu are inca avioane de acelasi calibru cu F-15 japoneze, dar chinezii au mai multe, si nici nu sunt departe de arhipelag, pe cand Japonia are multa paine de mancat pana ajunge in zona.

Asadar in utima vreme s-a putut observa un anumit tipar, in conceptia Chinei de a actiona in problema insuleor Senkaku: picatura chinezeasca! Un numar mare de nave, deocamdata apartinand Garzii de Coasta Chineze, sau diferitelor agentii nationale, sunt absolut tot timpul cu ceva treaba prin zona. Nu sunt deloc nave mari si amenintatoare, dar sunt foarte multe, China detinand un numar imens de astfel de ambarcatiuni de patrulare. Si cum chinezii au facut o rutina zilnica din intrarea in apele teritoriale ale respectivului arhipelag, presa nici macar nu-i mai baga in seama,  dar supusii Imparatului, din fortele armate, nu-si permit acest lux si trimit tot timpul ba avioane, ba nave pentru ai intercepta pe hraparatii de chinezi, numai ca Japonia nu detine un numar suficient de astfel de nave.

Situatia din jurul insulelor arata cam asa…

In fata asaltului chinezesc si in fata schimbarii de metoda, Japonia a trecut la constructia rapida si masiva de nave de patrulare, pentru a face fata asaltului chinez, tot mai obraznic si care a devenit o prezenta constata si foarte iritanta in zona japoneza exclusiva.

Asadar conflictul diplomatic pentru stapanirea insulelor Senkaku/Diaoyu,s-a transformat intr-un concurs de anduranta si rezistenta a nervilor, de lupte cu tunuri cu apa, totul garnisit cu un numar tot mai mare de nave de patrulare, nave care sa pun presiune pe inamic…Care inamic (Japonia) a intrat si ea in febra constructilor navale, pe motiv de China, iar China continua sa spuna si sa sustina ca insulele sunt propietate chineza, furata de Japonia.

Si cum pentru un tango este nevoie de doi parteneri, care in paranteza fie spus se pare ca s-au gasit si s-au placut, muzica pare sa nu se mai opreasca in largul insulelor Senkaku pe japoneza, Diaoyu pe mandarina.

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

Exit mobile version