Motivata de dezvoltarea Chinei din ultimii 30 de ani (dar si de o crestere a increderii in industria locala), Japonia pare sa fi abandonat (cu acord american) filosofia pacifista pe care a manifestat-o din 1945 incoace. Incet-incet puterea militara japoneza creste, dar nu aici apar lucrurile cu adevarat interesante ci pe zona industriala acolo unde Tokyo pare sa-si doreasca din ce in ce mai mult sa aiba o din ce in ce mai mare independenta fata de producatorii americani, fara ca deocamdata sa se remarce vreo ruptura intre industria americana si Japonia.
Mitsubishi F-X
De la activarea, dupa aproape 75 de ani, a conceptului de portavion in Marina Imperiala, la constructia de submarine foarte avansate, arme hipersonice, avioane de generatia 5/6 dezvoltate local, la motoare de aviatie dezvoltate si construite in Japonia, Tara Soarelui Rasare pare sa fi lasat in urma fantomele trecutului si arata din nou ca o forta militara de temut.
Este evident ca nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat fara acordul Washingtonului, dar americanii arata incredere in japonezi iar, pe de alta parte, Japonia poate si doreste sa fie implicata in zona Pacificului de Vest, atat economic cat si militar. Iar daca ne uitam la PIB-ul japonez si la dezvoltarea industriala a tarii intelegem ca americanii vor implica resursele Japoniei impotriva Chinei din ce in ce mai mult.
Revenind la performantele industriei japoneze si la planurile aflate in curs de aplicare, remarcam programele celor de la ALTA (Acquisition, Technology and Logistics Agency), un fel de DARPA japoneza:
- Avion multirol de generatia a VI-a, program aflat in plina dezvoltare. Anulat cu ceva ani in urma si reluat de curand, Mitsubishi F-X a fost prezentat publicului in martie anul acesta, iar japonezii sunt foarte optimisti, avand in faza de dezvoltare-testare si propriul motor cu tractiune vectoriala pentru aparat. De remarcat ca Tokyo a refuzat oferta britanica de afiliere la programul “Tempest”. Aparatele vor beneficia de un nou sistem de schimb de date in timp real intre avioane – Integrated Fire Control for Fighter (IFCF). Un datalink autohton de foarte mare viteza. Sistemul se afla deja in teste avansate. Aparatul japonez va beneficia de un pronuntat profil stealth, va dispune de arme in cale interne, radar AESA;
- Motor cu tractiune vectoriala (20* – 3D) pentru noul avion de generatia a VI-a. XF9-1 este deja in teste la sol si se urmareste ca acesta sa ofere multa putere la un gabarit redus. In teste motorul a ajuns la 11 to/forta, regim normal si 15 to/forta cu postcombustie (fortaj). Ori stim cu totii ca dezvoltarea unui motor militar de aviatie este un lucru foarte complicat, iar unul dedicat pentru un aparat de generatia a VI-a este si mai complicat, daca ne uitam la rusi, cu toata experienta lor, sau la chinezi, cu toti banii lor;
- Drone complexe, urmand in 20 de ani chiar aparate de lupta fara pilot;
- Arme hipersonice. Aici japonezii se orienteaza spre rachete de croaziera hipersonice si Hyper Velocity Gliding Projectile (HVGP) ce urmeaza sa fie lansate de aviatie. Se asteapta ca ambele concepte sa fie operationale la inceputul aniilor 2030;
- In acelasi timp nici fortele terestre nu au fost uitate, se au in vedere dezvoltarea de obuziere calibrul 155mm autopropulsate, vechicule amfibii si autotunuri pentru suportul infanteriei, dotate cu tunuri de 105mm;
- Network Electronic Warfare System (NEWS) autohton;
- Noi sonare cu adancime variabila ce vor echipa distrugatoarele;
- Se fac cercetari pentru dispozitive de mare capacitate intru stocarea de energie electrica la bordul submarinelor. Banuim ca aceste dispozitive sunt baterii Li-Ion de foarte mare capacitate ce vor echipa submarinele clasei 29SS (urmasa Soryu-class). Se urmareste cresterea eficientei in paralel cu reducerea dimensiunilor;
Si ca sa mai scurtam lista, si asa foarte lunga, a proiectelor japoneze din domeniul apararii, mai amintim: noi senzori pentru rachetele aer-aer, rachete anti-nava si rachete anti-nava dedicate a fi folosite impotriva unei flote de invazie formata din nave mici, de debarcare, inclusiv pe perna de aer.
Unele programe se desfasoara in parteneriat cu companii americane, altele (mai putine) cu firme europene, dar mesajul cred ca este foarte clar: japonezii au dat cep bugetului pentru aparare si cresc sumele alocate pentru dezvoltarea si productia interna de sisteme de armament, astfel incat Japonia sa se poata uita direct in ochii Chinei in anii ce vor urma, nu ca in prezent ar da dovada de timiditate.
Coreea de Sud, la randul sau, urmeaza fix aceeasi schema, cumpara ce poate, dezvolta si fabrica ce-i iese, nu se pune problema fondurilor, iar Australia a demarat de ceva timp un program de achizitii militare grandioase, multi-anuale si multi-miliard de stai si te intrebi ce stiu ei si nu vedem noi.
China este prinsa intre americani, japonezi, coreenii cei liberi si, eventual, Australia, iar cu piciorul in gura luat din cauza COVID-19 si economia subrezita, ramane de vazut ce va putea sa opuna, ramane sa vedem ce va mai ramane din economia chineza daca planurile actuale de relocalizare a unor capacitati de productie occidentale, japoneze, coreene si americane vor prinde contur. De urmarit si care va fi amploarea acestui plan de relocalizare, daca va fi urmarit cu asiduitate si ce efecte pe termen mediu si lung va avea.
GeorgeGMT