Si o face intr-un mod foarte serios si de luat in seama.
Prin glasul lui Taro Aso, premier adjunct al guvernului japonez, Tara Soarelui Rasare declara ca va privi un atac al Beijingului asupra Taiwanului ca pe o amenintare directa asupra sa – si pe cale de consecinta – isi rezerva dreptul de a sprijini Taiwanul asa cum crede de cuviinta.
Si ca sa lase nu loc interpretarilor pe text, ministrul japonez a fost extrem de clar asupra intentiilor guvernului japonez, declarand: “If a major incident occurs in Taiwan, then it would not be a surprise if it was a survival threatening situation. In such a situation, Japan would have to defend Taiwan together with the US. ”
Mai clar de atat nici ca se putea….
Cu constitutie, pe langa constitutie, Japonia de astazi nu mai este, in mod clar, Japonia de acum 20 de ani. Guvernele de la Tokyo investesc masiv in aparare si deja s-a ajuns la punctul in care Marina Imperiala va detine curand doua portavioane STOVL.
Japonezii au deja o forta aeriana de-a dreptul impresionanta – atat ca dotare cat si ca numar de aparate operationale, iar flota militara este super-dotata: submarine (printre cele mai bune din lume), distrugatoare AEGIS, avioane de patrulare maritima si lupta anti-submarin sau anti-nava, portavioane (Izumo class, 2 bucati), nave port-elicopter (Hyuga-class, 2 bucati) foarte utile in razboiul anti-submarin etc.
Adica, in caz de situatii neprevazute prin zona lor de interes chiar au cu ce. Pentru cine este interesat va recomand sa numarati navele de suprafata militare de peste 6000 de tone aflate in serviciul activ al marinei – se apropie de 30 de unitati…
Pe de alta parte toate semnele indica ca Japonia a lasat-o mai moale cu constitutia lor anti-militarista si isi aduce aminte din ce in ce mai des de forta sa militara mai ales de cea navala. Are si banii necesari, tehnologie detine, iar aliatii ei (americanii in primul rand) par s-o incurajeze pe acest drum.
Ori in aceste conditii ramane de vazut cum se va descurca China in fata Statele Unite si Japoniei tari la care putem adauga fara sa gresim deloc si Coreea de Sud sau Australia.
Ce fac acum japonezii este diplomatie, dar una facuta cu ditamai parul la vedere, rezemat candin de pragul usii, in timp ce propietarul vorbeste despre rezolvarea pasnica a diferendelor. Pentru ca – si aici facem un apropo catre imbecilii care conduc Romania de 30 de ani – asa se face diplomatia. Nu cu simpozioane, pdf-uri si retardati mintali corupti in functii cheie…
GeorgeGMT