Deocamdata nu oficial, ci doar la nivel de declaratii ale unor politicieni care nu fac parte din arcul guvernamental, dar care vor candida.
Cresterea fortei militare si economice a Chinei, si in general mediul politic din Pacific, fac ca Japonia sa-si faca calcule. Cu o China din ce in ce mai puternica si care isi potenteza fortele armate de la an la an, este posibil ca niponii sa nu se mai simta in siguranta doar prin aranjamentele de securitate bilaterale cu SUA.
Daca pana in urma cu doar cativa ani, zona Pacificului parea linistita, din punct de vedere militar, modul in care China isi extinde capacitatile sale militare a creat in intrega Asie de Sud-Est ingrijorari crescande. Filipine, Vietnamul, Australia, Coreea de Sud, Taiwanul isi sporesc cheltuielile de aparare, comandand cantitati de armament din ce in ce mai mari. Vietnamul de exemplu a cumparat de la Rusia submarine Kilo si avioane Suhoi-30. Filipine tocmai ce a comandat din Coreea de Sud avioane T-50.
Iar Japonia se afla chiar acum in mijlocul unui scandal politic, cu accente militare, cu China pe seama insulelor Senkaku, acolo unde vasele japoneze si chineze se sicaneaza reciproc. Politicienii japonezi dau ca exemplu anexarea Tibetului de catre China si sustin ca Tara Soarelui Rasare nu trebuie sa se mai bazeze exclusiv pe sprijinul Americii, ci ar trebui sa treaca la construirea unei forte strategice de descurajare nucleara.
Deocamdata aceste voci sunt minoritare, dar odata cu cresterea fortei Chinei si odata cu cresterea agresivitatii chineze, s-ar putea ca aceasta zona a Pacificului sa fie aruncata intr-o cursa a inarmarilor, cu nimic mai prejos decat rivalitatea dintre SUA si URSS pe vremea Razboiului Rece.
Sa nu uitam ca SUA a declarat foarte clar, ca din punctual lor de vedere Pacificul a devenit prioritar, si astfel Flota din Pacific va beneficia de 60% din navele de razboi americane, in defavoarea Flotei din Atlantic si Mediterana. De asemenea de curand au fost deplasati in Australia 2500 de infanteristi marini si se pune problema ca un Battle Group American, cu un portavion in centru, sa aiba ca port-baza Australia.
In aceste conditii nu este de mirare ca, in timp ce tarile europene isi micsoreaza bugetele militare si isi restrang armatele, in Asia de Sud-Est lucrurile se petrec exact invers: cresterea bugetelor militare si marirea fortei militare. Iar daca mai tinem cont ca in acel colt de lume, economia merge cel mai bine, daca tinem cont ca atat Japonia, cat si China sau Taiwanul, sunt niste colosi economici, care pana acum nu s-au omorat cu fire pe cheltuieli militare (exceptand poate Taiwanul), ne putem doar inchipui ce ar insemna de exemplu o Japonia care sa cheltuie 3-4% din PIB pe inarmare, adica un procent mai mic decata cheltuie astazi americanii.
Sursa: defencetalk
GeorgeGMT