Romania Military

Japonia se schimba dramatic

Racheta aer-aer AAM-4B, prima astfel de racheta din lume care dispune de un radar AESA

Sau mai corect spus, si-a modificat intr-un mod fundamental politica de aparare. Primul soc a fost aparitia celor doua portavioane in inventarul Flotei Imperiale. Desi initial botezate distrugatoare, ele erau in mod clar ceea cu devin acum: portavioane.

Drept este ca sunt niste portavioane usoare care vor opera doar F 35B si elicoptere, dar pasul a fost facut si de aici pana la portavioane clasice care sa opereze F 35C/Rafale sau Super Hornet nu mai este decat un pas.

In mod clar, Tara Soarelui Rasare are si tehnologia necesara construirii unor astfel de nave, si de unde invata (US Navy, Franta sau chiar Marea Britanie) si fondurile necesare. Lipsea pana acum vointa politica (plus contextul international favorabil) dar acele vremuri par sa fi trecut de mult si astazi Japonia calca din ce in ce mai apasat pe drumul care o poate duce spre rangul de super-putere in zona Pacificului.

Iar lucrurile accelereaza, guvernul de la Tokyo ar fi gata sa permita exportul de avioane de lupta si rachete catre tari prietene din Asia si NATO, conform Asia Nikkei. O lege in acest sens ar putea fi aprobata pana in martie anul viitor.

Evident ca aceasta idee are legatura cu expansiunea Chinei, iar tarile beneficiare ar putea fi acelea care se opun Beijingului, printre acestea sunt: Vietnam, Thailanda, Indonezia, Malaysia, Filipine, Statele Unite, Marea Britanie,  Germania, Franta si Italia.

Asadar, lucrurile se schimba in Asia iar Japonia tinde sa redevina o mare putere militara, pe masura fortei sale economice. De reamintit ca Tokyo are o relatie destul de proasta cu Rusia, care Rusie este prietena la catarama cu China, astfel ca Japonia se uita urat si spre Moscova, laolalta cu intreaga lume occidentala. De altfel la Summitul NATO de la Madrid, la sfarsitul lunii iunie, premierul japonez Fumio Kishida va participa, pentru prima oara in istorie.

In aceasta ecuatie asteptam sa vedem care va fi reactia Germaniei. Va reusi Berlinul sa mai scape de amintirile trecutului si sa-si dezvolte o forta miliatar serioasa? Va reusi sa scape de paguboasa politica pseudo-ecologista si sa calce apasta ghidat de logica si de bun simt si nu de aberatiile care au facut ca Germania verde sa-si inchida centralele atomo-electrice in favoarea gazului rusesc?

Pentru ca acei ecologisti care au tot militat pentru inchiderea centralelor nucleare ar cam trebui spanzurati asa, un pic, macar pe motiv sa nu se mai inmulteasca prostii. Ne speriem de posibile accidente nucleare dar devenim dependenti de importul de gaze si pompam CO2 in atmosfera intr-o veselie. Halal ecologie…

Daca Japonia si-a luat avant, Germania inca ramane sa dovedeasca seriozitate in privinta celor 2% alocati apararii din PIB, care 2% inseamna aproximativ 160 de miliarde de euro pe an, la PIBul de dinainte de pandemie.

Revenind la Japonia asteptam acum raspunsul la lansarea la apa a primului portavion clasic chinezesc – “Fujian” – adica a primului portavion din clasa CATOBAR, mai ales ca Beijingul are de gand sa mai construiasca patru astfel de nave – dar care vor face parte dintr-o clasa diferita.

Astfel incat cele doua Izumo-class nu vor mai fi de ajuns, este deja nevoie de portavione japoneze de tip CATOBAR dotate cu F 35C si E-2 Hawkeye.

GeorgeGMT

Exit mobile version