Se pare că România a demarat achiziția de Joint Light Tactical Wheeled Vehicles (JLTV) pentru forțele speciale. Semnalam mai demult aici intenția armatei române de a achiziționa vehicule de luptă blindate pentru subunități de operații speciale conform Hotărârii nr. 922/2020 publicate în Monitorul Oficial nr. 1010/30.10.2020. Nota de fundamentare „secretă” a fost rapid devoalată de cei de la Newsweek, o publicație pentru care, aparent, nimic nu este secret în MApN: este vorba de vehicule blindate 4×4 pentru FOS, achiziție de tip Guvern-Guvern, evident cu SUA. Conform celor de la Newsweek (sursă citată mai sus), este vorba de un contract în valoare de circa 227 milioane lei (aprox. 46 milioane de euro) pentru 130 de JLTV.
După cum ne semnala și Gabrieluș (căruia îi mulțumesc pe această cale), cei de la Oshkosh Defense ne anunță pe 1 iulie 2021 în cadrul unui comunicat de presă care poate fi citit integral, în original, aici că U.S. Army Contracting Command – Detroit Arsenal (ACC-DTA) le-a atribuit o comandă în valoare de 152 milioane USD pentru Joint Light Tactical Wheeled Vehicles (JLTV) și alte accesorii, comandă din partea U.S. Army, U.S. Marine Corps, U.S. Air Force, și U.S. Navy, precum și din partea aliaților NATO Lituania, Macedonia de Nord, Slovenia și… Romania!
După cum unii dintre voi își amintesc poate, MApN nu este la prima încercare de achiziție a unor vehicule blindate 4×4. Preiau dintr-un articol mai vechi, scris de Marius, care erau „cerințele” inițiale, acum mai bine de cinci ani:
- 500 de autovehicule neblindate 4×4 pe platforma de bază;
- 500 de autovehicule blindate ușor 4×4 pe aceeași platformă de bază;
- 200 de vehicule neblindate pentru transport de persoane (masa maximă 2,7 tone).
Cele 500 + 500 (blindate/neblindate) vehicule 4×4, cu o masă maximă de 7,5 tone/ respectiv 6,5 tone urmau să aibă următoarele configurații:
- platformă de bază configurație standard;
- versiune pentru cercetare pe platforma de bază;
- versiune de evacuare medicală pe platforma de bază;
- versiune de cercetare de geniu pe platforma de bază;
- versiune de cercetare CRBN pe platforma de bază (rol atribuit modelului TAB-C79).
Conform fișei, vehiculele trebuiau să poată fi dotate cu mitraliere cal. 7,62 / 12,7 mm în turelă, senzori de iluminare, contramăsuri și senzori pentru cercetare și coordonarea focului, dar și rachete antitanc de generația a III-a.
Ceea ce a urmat a fost o țigănie de nedescris, în cel mai pur stil autohton, cine nu-și mai amintește să dea un search pe Google.
Dacă vreți să vedeți ce am luat, accesați acest link, direct către pagina producătorului.
Nicolae