JSOW-ER
Pe 1 mai, de ziua muncii 🙂 , americanii au testat cu succes o noua versiune cu raza crescuta a AGM-154 JSOW (Joint Stand Off Weapon). Aceasta este prevazut ca un mic motor cu reactie, care alaturi de caracteristicile speciale aerodinamice ale bombei, a facut ca raza sa ajunga la peste 500km, desi varianta clasica a acestei bombe, adica fara motor, ajunge, in functie de inaltimea de lansare la 22-130kilometri.
Aici facem o paranteza pentru a explica ca JSOW este, alturi de JDAM, nimic altceva decat o bomba gravitationala clasica. Fata de dumb-bomb din WW2, JSOW/JDAM au sisteme de ghidaj, iar JSOW are si capacitatea de a plana, fiind dotata cu aripioare, in timp de JDAM nu are capacitatea de zbura liber.
Versiunea cu propulsie (JSOW-ER), este in lucru de sase ani si a fost putin intarziata de unele dificultati tehnice, dar si de lipsa de …clienti. Operatorii variantei clasice JSOW sunt: Australia, Canada, Grecia, Finlanda, Polonia, Singapore, Turcia si Olanda in cantitati mici. Bineinteles ca principalul client este US Air Forces si US Navy care au cumparat peste 1000 de bucati, din care peste 400 au fost deja folosite in Balcani, Iark sau Afganistan.
JSOW este pana la urma o bomba “inteligenta”, adica ghidata care dispune si de aripi si are chiar capacitatea de a urma anumite traiectorii, datorita softului foarte “destept”, folosind sistemul GPS pentru ghidare, sau unul inertial ca rezerva. Precizia bombei este de 10 metri si poate lovi nave aflate in miscare.
JSOW are trei versiuni:
-AGM-154A, dotata cu 145 de bombleti, folosita in atacul anti-personal si impotriva vehiculelor
-AGM-154B, contine sase bombleti de tip SADARM, arme anti-tanc care odata lansate cauta, cu ajutorul senzorilor de bord, vehicule grele (tancuri), pe o suprafata cuprinsa intre 300-600 de metri, folosind o miscare turbionara de coborare lenta.
-AGM-154C, dotata cu un focos de 361 kilograme, varianta fiind proiectata ca arma anti-bunker, focosul detonand numai dupa ce penetreza o anumita grosime de pamanat sau beton armat.
Variana “C1” poate sa loveasca tinte in miscare.
Greutatea unei JSOW variaza in functie de tip intre 500 si 618 kilograme. Numarul mic cumparat pana acum arata ca nu exista o cerere foarte mare pentru acest tip de arme. Principalul scop al sistemului JSOW este sa tina avionul lansator cat mai departe de sistemele AA inamice, numai ca in lipsa unui adversar dotat cu sisteme antiaeriene serioase, bombele JDAM (fara aripi) sunt mult mai ieftine si si fac treaba la fel de bine, fiind astfel preferate bombelor-planoare JSOW, mult mai scumpe si care in lipsa unui adversar dotata cat de cat decent cu sisteme AA, nu prea isi au un scop in viata.
JDAM
Numai ca JSOW a fost chiar dezvoltata prin cresterea razei pana la 500 de kilometri, ori acest lucru nu poate insemna decat ca americanii ar fi putut sa-i gaseasca “de lucru” acestui tip de arma. Dar singurele tinte posibile si care au si o dotare antiaeriana cat de cat buna ar fi: China, Iranul sau Coreea de Nord….Iranul pare favorit, cel putin pe termen scurt, dar poate ca americanii nu gandesc pe termen scurt, ci pe termen lung si gandindu-se la imensitatea teritoriului chinez…
Sursa: strategypage
GeorgeGMT