Si intradevar coreenii au adus un tanc in Romania, in poligonul de la Smardan, unde vehiculul a fost supus unor teste de tragere cu munitie reala. Informatia parvine de la MApN (ProPatria). Intentia declarata a Fortelor Terestre este ca in viitor sa fie achizitionate inca 250 de tancuri noi, pe langa cele 54 de Abrams M1A2 SEPv3.
Deocamdata nu avem inca o competitie lansata pentru dotarea cu noi tancuri si nici un buget asumat pentru o eventuala achizitie, dar putem specula ca cele cinci batalioane de tancuri (pe langa cel de Abrams) ar putea sa depaseasca 6 miliarde de euro. Dar mai avem de asteptat pentru ca o astfel de decizie sa fie luata.
K2 Black Panther se afla astazi in dotarea Coreeii de Sud si a Poloniei, fiind un tanc semnificativ mai usor decat Abrams M1A2 SEPv3 sau Leopard 2A8, “coreeanul” avand o masa in jurul a 55 de tone (fata de 67 tone Abrams si Leopard 2A8), o motorizare de 1500cp (Hyundai Infracore DV27K, transmisie germana RENK HSWL TM) si in conditii de teren prielnic tancul ar putea atinge 70km/h.
In privinta arhitecturii, K2 este construit in jurul unui tun CN08 de 120mm si 55 calibre, cu teava lisa, cuplat la un incarcator automat. 40 de proiectile sunt disponibile, din care 16 in caruselul incarcatorului. Echipajul are trei membri.
La capitolul protectie, sud-coreenii se lauda ca pe zona frontala tancul rezista fara probleme in fata unui proiectil de tip sageata tras de un tun de 125mm, insa prea multe amanunte evident ca nu sunt publice. Se presupune ca avem a face cu un blindaj compozit, multistrat, care ar putea combina kevlarul, cu diferite tipuri de otel, ceramica sau materiale sintetice.
Cu toate acestea, ne putem intreba daca K2 are un nivel de protectie similar cu Abrams M1A2 SEPv3 si daca ar avea ramane intrebarea cum suplinesc coreenii cele 12 tone in minus fata de american sau cum sta tancul coreean cu nivelul protectiei pe partea de sus a tancului tinand cont ca nord-coreenii nu au excelat pana acum in drone.
In privinta disponibilitatii industriei sud-coreene de a livra rapid tancurile comandate, ambasadorul Seulului la Bucuresti a declarat ca tara sa poate onora rapid contractele si putem observa ca cel putin in cazul Poloniei lucrurile se misca intradevar foarte rapid.
Deocamdata Romania nu s-a angajat in achizitia de tancuri iar faptul ca Hyundai a adus un tanc pana la Galati ar putea fi un semnal ca Bucurestiul este serios sau doar ca coreenii fac un efort pentru a-si promova carul de lupta.
De remarcat ca industria de aparare sud-coreeana are in vedere in Romania cel putin trei contracte: obuzierul auto-propulsat K9 Thunder, tancul K2 Black Panther si Masina de Lupta a Infanteriei AS 21 Redback, ba se discuta ca am fi interesati si de sistemul de artilerie reactiva K239 Chunmoo.
Deocamdata singurii coreeni care au un contract ferm cu Statul Roman sunt cei de la LIG Nex1 care vand Romaniei rachete sol-aer cu raza scurta MANPAD Chiron, dar trebuie spus ca de ceva vreme relatiile dintre Seul si Bucuresti au devenit din ce in ce mai apropiate, iar discutiile despre achizitii de tehnica de lupta coreeana de catre Romania sunt din ce in ce mai aplicate.
Acum ramane sa vedem ce va fi in cazul achizitiei celor 54 de obuziere auto-propulsate pe senile, iar aici singura oferta este a coreenilor cu K9 Thunder.
GeorgeGMT