Conform publicatiei sud-coreene Hankyung, in luna iunie (in perioada 17-21 iunie) ministrul coreean al apararii – Shin Won-sik, are programat un turneu european cu discutii in Romania si Polonia, dar conform jurnalistilor sud-coreeni, cu o atentie sporita asupra Bucurestiului.
Vizita inaltului demnitar sud-coreean este strans legata de negocierea si semnarea contractului care priveste livrarea catre Armata Romana a 54 de obuziere K9 Thunder si a 36 de vehicule de aprovizionare cu munitie K10.
Contractul este evaluat la putin peste un milliard de dolari iar compania producatoare – Hanwha Aerospace’s – este macar optimista in privinta semnarii unui contract ferm in prima jumatate a anului 2024.
Ca detalii generale, K9 Thunder are un tun L 52 si are o raza cuprinsa intre 10 si 50km, in functie de munitia folosita. Poate sustine o cadenta maxima de tragere de 6-8 proiectile pe minut, cu un maximum de 3 proiectile in 15 secunde. La nivel mondial este unul dintre cele mai bine vandute obuziere pe senile, fiind bine reprezentat si in Europa, nu mai putin de cinci membre NATO avandu-l in dotare astazi, Romania urmand sa devina (daca lucrurile se vor concretiza) a sasea tara europeana care se bazeaza pe K9 Thunder.
Ne ramane doar sa tinem pumnii stransi pentru ca macar la jumatatea anului sa vedem un contract semnat pentru ca in rest: sisteme anti-aeriene SHORAD/VSHORAD, tancuri, MLI etc, lucrurile arata rau daca ne uitam la bugetul statului si la deficitul sau enorm pe primele patru luni ale anului.
Dar speranta ramane, cu toate acestea problema trebuie privita in perspectiva si ne aducem aminte ca cei de la Hanwha Aerospace’s erau foarte optimisti si se asteptau ca inca din luna martie contractul sa fie semnat. N-a fost sa fie asa.
Lista de cumparaturi are in vedere achizitia a trei batalioane de obuziere, fiecare batalion avand urmatoarea componenta:
- Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe senile – 18 unitati;
- Teava cal. 155 mm, de rezerva – 9 buc;
- Masina specializata de transport si incarcat muniții – 12 vehicule;
- Post de observare de artilerie auto propulsat – 9 unitati;
- Autostație meteorologica – 1 bucata;
- Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC) – 3 unitati;
- Sistem de cercetare acustica – 3 unitati.
Ca termene de livrare, primele 18 obuziere ar trebui sa vina dupa doi ani si jumatate de la semnare, al doilea lot de 18 dupa 40 de luni si al treilea lot dupa fix cinci ani.
La nivel de munitie, contractul prevede:
- Lovitura 155 mm cu proiectil exploziv – 17.352 buc
- Lovitura 155 mm cu proiectil fumigen – 324 buc
- Lovitura 155 mm cu proiectil de iluminare – 324 buc
- Lovitura 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire) – 720 buc.
Progrmamul de modernizare a artileriei romane este impartit in doua etape, prima dintre ele este cea la care ne referim acum – 54 de obuziere autopropulsate pe senile, dar dupa inchiereia acesteia, la orizontul anului 2028, urmeaza achizitia a inca doua batalioane de obuziere auto-propulsate, de aceasta data se pare ca vor fi pe roti, valoarea contractului s-ar ridica la aroximativ 900 milioane de dolari.
GeorgeGMT