Asa zic iranienii, foarte mandri de noul lor tanc, o clona mai modesta – vad eu – a T 90MS, gata sa intre in productia de serie. Sa-i credem pe urmasii – mult mai modesti – ai persilor, cand declara sfidator ca ei au (sau vor avea in curand) unul dintre cele mai bune tancuri din lume?!
Pai eu spun ca nu ar trebui sa-i credem, probabil ca declaratia are legatura cu opinia publica interna, dar chiar si asa pare o opinie macar haioasa din mai multe puncte de vedere.
In primul rand este o clona dupa T 90, ori clona iese in general mai subreda decat originalul, macar si pentru ca proprietarul originalului nu-ti da chiar toate schitele, iar tu nu esti in stare sa fabrici ceva atat de complex precum un tanc, la fel de bine ca ala de l-a proiectat, deoarece n-ai nici tehnologie (nici acces la dansa) si nici o industrie orizontala suficient de performanta.
In cel de-al doilea rand, este hilar sa-ti faci singur vanatai pe piept cu caramida si sa sustii ca… M(K)arrarul tau clonat este printre cele mai “za best”, adica sa te incadrezi tu singur in aceeasi liga cu: rusii cu T 90 (plus derivate), tot ivanii cu T 14 Armata, yankeii cu Abrams, nemtii cu Leopard, francezii, japonezii, sud-coreenii, evreii, etc, unii dintre cei enumerati fiind constructori consacrati de tancuri, cu acces la cea mai inalta tehnologie…
Al treilea aspect ar fi ca, asa cum am mai scris pe aici, o comparatie directa tanc vs tanc nu poate fi facuta. Este imposibil de spus care-i cel mai bun tanc din lume, care sunt primele trei, etc, atat timp cat fiecare tara constructoare si-a proiectat tancul in functie de tactica sa, de necesitatile armatei sale, de geografie, etc, etc. Iranienii n-au proiectat nimic, au cumparat pur si simplu ce si-au permis.
Poti compara, daca ai acces total, doua rachete aer-aer, de exemplu Meteor vs AIM-120D AMRAAM, pentru ca o racheta aer-aer, desi este un sistem de armament foarte complex din punct de vedere tehnic, este in acelasi timp un lucru foarte simplu din punct de vedere tactic: racheta aer-aer cu raza lunga, o lansezi, gaseste tinta, zboara si doboara.
Altceva nu stie si nici nu trebuie sa stie, racheta nu poate fi folosita altfel, nu este o arma versatila ci una strict specializata, dar la tancuri lucrurile sunt infinit mai complexe.
Care-i cel mai bun tanc?! Nimeni serios nu s-ar hazarda sa dea un raspuns.
Poti incerca sa le compari performantele dinamice, puterea motorului, fiabilitatea, nivelul protectiei, distanta maxima de angajare, raza, tonajul, etc, etc, etc …
Si n-ai obtine mare lucru.
Rusii prefera tancuri foarte rapide, cat mai usor de fabricat (cu exceptia T 80), ramane insa sa vedem pe ce filosofie si-au proiectat T 14, cu o masa scazuta, inaltime mica, dar in general tancuri rapide si cat mai compacte. Europenii si americanii au mers pe tancuri mai grele, mai mari si mai complexe, scumpe si destul de dificil de fabricat, cu un nivel de protectie cat mai ridicat.
Care dintre cele doua filosofii de aparare este mai buna?!
Atunci cand cumperi un tanc trebuie sa te interesezi foarte serios cum a fost el gandit sa fie exploatat, in ce “buchet” de arme intrunite, cu cine colaboreaza pe campul de lupta, cum e cu mentenanta, fiabilitatea, etc, pentru ca ce-i bun pentru o tara poate fi dezastru ambulant pentru alta. Te mai gandesti si in conditii il vei folosi, vei detine superioritatea aeriana, vei lupta in inferioritate numerica?
In cazul Romaniei 🙂 , ar trebui noi sa mergem pe un tanc mai usor sau unul mai greu si mai bine protejat?! Greu de spus dar daca tinem cont strict de numarul de tancuri pe care Romania ar putea teoretic sa le intretina pe timp de pace (250-300) logica ne spune ca un tanc mai bine protejat ar fi mai indicat, dar aici depinde cum vad generalii nostri razboiul, daca astfel de preocupari mai tin ocupat SMGul.
Asadar Karrar nu cred sa fie printre cele mai bune tancuri din lume, nici n-ar avea cum sa fie, dar in acelasi timp trebuie sa recunosc ca persii vor detine tancuri, in sensul militar al termenului, nu T 55 precum noi care nu sunt tancuri in absolut nici o varianta serioasa de conflict avut in vedere.
Si sa mai spunem ca nea Karrar este un tanc de conceptie 100% iraniana, un lucru care iti starneste rasul nu numai daca te uiti le el si iti sare in ochii asemanarea cu T 90, dar tunul este unul practic rusesc de 125mm, iar pe de alta parte dati-mi voie sa ma indoiesc foarte sincer ca Iranul are tehnologie de fabricatie pentru motoare de tanc performante, deci…tot rusesc.
Nu mai vorbim de blindaj, ERA,incarcatorul automat, transmisie, etc.
Original de original.
PS Pe de alta parte tonul asta ironic poate parea macar bizar din partea unuia a carui armata tine active tancuri de conceptie 1950, dar macar rasul ne-a mai ramas.
PPS Iar guvernul iranian merita tot respectul nostru pentru modul in care a tot incercat de-a lungul anilor sa-si intareasca industria de aparare, sa dezvolte noi arme, sa modernizeze ce-a mai gasit prin curte. Tot respectul!
GeorgeGMT