Conform presei sud-coreene, prototipul KF-21 este gata de primul sau zbor chiar in luna iulie a acestui an.
Producatorul aparatului – Korea Aerospace Industries (KAI) – a anuntat acest lucru saptamana trecuta odata cu prima aparitie publica a KF-21 “Boramae”. Pana acum au fost construite sase prototipuri in cadrul programului KF-X.
Sud-corenii au in vedere achizitia a 120 de aparate KF-21 pentru inlocuirea deja batranelor F-4 Phantom II si F-5Tiger II pana in 2032. In acest program, pe langa Coreea de Sud, mai este implicata si Indonezia cu 20% din costurile totale de cerecetare-dezvoltare (costuri estimate la uma de 6,76 miliarde de dolari) in schimbul unui transfer semnificativ de tehnologie. Indonezia ar avea de gand sa cumpere 50 de aparate.
Programul KF-X a demarat in 2016 si desi nu au lipsit controversele deocamdata lucrurile merg mai departe. Radarul AESA va fi unul dezvoltat local cu ajutor de la Elbit Systems, iar motorul unul GE F 414.
In rest ramane de vazut ce succes va avea, daca va fi sau macar un pic stealth, dar judecand dupa succesele inregistrate de industria militara sud-coreeana in alte domenii ar trebui sa ramanem optimisti.
KF-21 nu va fi un avion de generatia a V-a ci mai mult unul 4+ tinand cont ca este primul din aceasta familie dezvoltat de coreeni. Dar slab nu cred ca va fi…
PS Si desi mi s-a atras atentia, in nenumarate randuri, ca vorbesc in pustie, nu pot sa nu remarc ca 20% din 6,76 miliarde de dolari ne-afi fost si noua la indemana, precum si o eventuala achizitie a 48/50 de KF-X. Nu stim cat de buna va fi aparatul, dar daca ne uitam la performantele inregistrate de coreeni cu tancurile, submarinele, nave lor de lupta, obuzierele autopropulsate, avioanele FA-50 etc, putem presupune ca viitorul KF-21 nu va fi de lepadat.
Bine, bine, Coreea de Sud nu este tara membra NATO si cel mai probabil ca o astfel de colaborare ar fi fost dificila, ceea ce trebuie insa inteles este ca dezvoltarea si productia de sisteme sofisticate de armament nu este chiar ca mersul pe Luna, se poate face daca ai vointa.
Si daca in Romania nu se pot sa fabricam nici macar pistoale acest lucru se datoreaza in intregime clasei noastre politice ca si stabilimentului militar. In ce procent, ramane sa aflam odata, candva.
In alta ordine de ideei, Seulul va mai cumpara inca 20 de aparate F 35A, ducand astfel numarul acestora la 60 de bucati. De aceasta data vor fi F 35A Block 4 pentru suma de 3 miliarde de dolari.
Si greu de crezut ca se vor opri aici, de fapt aceste ultime 20 de aparate F 35A Block 4 sunt o relativa surpriza, presa sud-coreeana se astepta ca tara sa comande 20 de F 35B pentru viitorul portavion sud-corean si cum programul de dotare cu doua portavioane este in derulare (CVX), comanda pentru F 35B va sa vina fara indoiala.
GeorgeGMT