KS-19 sovietic 100mm
Nu stiu ce a fost in mintea iranienilor cand au hotarat sa readuca la viata acest ,,mamut”, de la inceputul erei Razboiului Rece. Eu va marturisesc ca mi-e jena de incompetenta si coruptia alesilor nostri, deosebit de ,,inteligenti”, ce au ratat sansa din 2009 de-al trimite in istorie pe varul mai mic, S-60 (57mm) si sa-l inlocuiasca cu sisteme Mistral si VL MICA.
Mistral in poligonul de la Capu Midia
Revenind la ,,mamutul” sovietic, KS-19 si-a facut aparitia in urma celui de-al II-lea Razboi Mondial si a luptat inRazboiul Coreean si cel din Vietnam. Nu stiu ca acest tun sa fi avut victorii semnificative. De obicei tunul (foarte greu – 9,5 tone) era remorcat de un tractor AT-T.
Pentru a deveni oprational, KS-19 era integrat intr-o retea de 4 sau mai multe tunuri.
Tunul are o lungime de 9.45m, rata de foc 15 runde/min, viteza proiectilului 900-1000m/s si raza de actiune: 21 km -orizontal; 12.700m-15.000m vertical.
Iranul a avut mai multe KS-uri sovietice sau clone cumparate din China (Type 52 AA). Se banuieste ca o mare parte a stocul iranian provine din capturile facute in anii ’80, in timpul razboiului cu Irak.
Sa’eer, este forma produsa in Iran. Tunul cantareste 11 tone, directionarea este automata, 12-15 runde/min, nu poate sa actioneze independent. Tunul face parte dintr-o retea de 4 unitati, dirijate de un post de comanda ce include sistem electro-optic si radar cu o raza intre 20-40km, altitudine 15km.
Incepand cu data de 29.11.2011 un numar mare de Sa’eer a fost livrat catre IRGC (Garzile Revolutionar Islamice) in cadrul unei ceremonii la care au participat doi comandanti de seama: generalul de brigada Amir Ali Hajizadeh si Ministrul Apărării Ahmad Vahidi.
Expertii considera ca Sa’eer nu are nici o sansa in fata IAF/USAF si nici nu se poate compara cu Tor M1 (sistem aflat deja in arsenalul iranian).
Sursa: Armyrecognition
NeroFlash