Romania Military

La capitolul inzestrare…

Adica suntem inca la capitolul inzestrare, capitol de care nu numai ca n-am trecut, dar nici n-am facut prea mari pasi inainte, si asta de vreo 15 ani.

A fost hei-rupismul din 2017, atunci cand ne-am pricopsit cu sistemele Patriot si HIMARS, am reusit, dupa mai bine de 13 ani, sa cumparam 12+5 F 16 MLU (discutia despre achizitia a 48 de aparate multirol noi a erupt in presa prin 2006), sa modernizam sapte (?) elicoptere Puma pentru Mali (dar la un standard mai degraba civil decat militar, in ciuda sistemului BrightNite aeronavelor le lipseste pana si un radar meteo, n-au sisteme de avertizare la iluminarea radar/laser, nu au lansatoare de capcane anti-racheta, adica sunt sub standardul Puma MEDEVAC si pot fi folosite la timp de pace sau cand te bati cu descultii, dar aia desculti rau de tot, iar comandatii detasamentului declara ca au nevoie de sisteme anti-racheta, ca aia din Mali sunt baieti giposi si nu detin rachete AA cu raza foarte scurta…), sa modernizam nitel navele militare de Dunare si cam pe-acolo…

In 2015 s-a luat decizia alocarii a 2% din PIB pentru MApN, atunci s-a facut mare sedinta CSAT si au participat mai toate partidele. Cu chiu cu vai s-au alocat din 2017 (aproape 2%), rezultatele insa se incapataneaza sa nu apara, asta si din cauza imbecilismului cronic dovedit inca o data de toate autoritatile statului si daca pana acum puteam da vina doar pe clasa politica, avem din pacate o imagine a aceleiasi incompetente si in cadrul MApN, minister care nu este in stare sa organizeze o amarata de achizitie printr-o competitie publica serioasa si cinstita.

Ba foloseste cel mai prost criteriu pentru o achizitie complexa (pretul cel mai mic), ba nu este in stare sa scrie un caiet de sarcini (bateria de rachete de coasta, unde MApN-ul a siluit efectiv limba romana ca sa-si repare propria incompetenta), ba ca o lalaie (asta cred ca este termenul academic cel mai corect) cu alte programe de achizitie, sau pur si simplu face caiete de sarcini cu dedicatie (vezi cazul celor trei mii de camioane) unde castiga Iveco iar Rheinmetall face praf achizitia in justitie la prima infatisare, atat de evidenta era frauda – pentru ca MApN-istii habar nu au de capul lor.

Modernizarea ultimului batalion de MLI 84M sta pe loc de peste doi ani din lipsa de finantare (desi programul era continuarea unuia mai vechi si deja aprobat), reparatiile capitale pentru MLVM stau si ele pe loc, lipsa de finantare, modernizarea IAR 99 blocata din cauza de coruptie cu totul si cu totul evidenta la Avioane Craiova, acolo unde directorul general a venit cu oferta castigatoare in buzunar. Intr-o tara normal ala infunda puscaria de la 20 de ani in sus…

La artilerie si tancuri nu s-a facut aboslut nimic, desi macar in cazul artileriei s-ar fi putut face pasi mici, dar mai desi, si astazi am fi avut ceva-ceva pe langa obuzierele D 20 sovietice si tunurile AT de 100mm. Artileria AA (Gepard, Oerlikon GDF 003, Viforul) stau bine-merci tot asa cum au iesit din fabrica, desi unele modernizari ar fi trebuit facute de mult.

Gepardul tot analogic cum il stim, mirare mare sa prinda ceva pe radar in caz de bruiaj, GDF 003 elvetiene ar fi trebuit de mult aduse macar la standardul “005” si dotate dracului cu munitie de tip “AHEAD”, calculator ballistic 3D, controlul focului digital, telemetru laser. Despre modernizarea “Viforului” nici pomeneala, trage la “ochiometru” la fel ca in anii ’80.

Rachetele antiaeriene sunt tot cele pe care am fi facut si noi armata daca ne nasteam la inceputul aniilor ’60: S-75 Volhov (singurii din Europa unde “stalpi” inca mai zboara), SA-6 KUB sistem inca cu potential dar cu totul nemodernizat si SA-8 AKM, ramasa, se aude, cam fara resursa la rachete. Despre HAWK, numai de bine, un sistem care se incadreaza perfect in peisaj: proiectat in anii ’60, scos din dotarea tuturor tarilor membre NATO, integrat partial cu un radar atipic pentru HAWK (TPS-79), cu speranta ca va fi “tractat” de stranepotul sau – Patriotul si va putea si el sa mai traiasca pe perfuzii…

In rest asteptam Patriotul, dar nu avem demarat programul SHORAD, iar de VSHORAD nici pomeneala (poate pe la anul, se aude) iar Patriotul singur, fara protectia SHORAD, este o paine buna de mancat pentru rachetele de croaziera inamice. La artilerie reactiva vom avea HIMARS dar cam atat, loviturile de 122 mm sunt tot cele clasice cu bataie 20 km (cele cu bataie extinsa – 45 km, desi sunt gata de productie nu sunt achizitionate), in timp ce LAR 160 sunt importate din Israel, cate or mai fi si alea. Despre dotarea cu lovitura termobarica (lovitura deja dezvoltata si omolgata de ACTTM) nici pomeneala, desi era in plan dezvoltarea loviturii pentru AG 7/9 si pentru racheta tactica calibrul 122 mm. De prisos sa mai mentionam efectul la tinta al unei incarcaturi termobarice, mai ales impotriva personalului. Peste toate astea se adauga eterna promisiune de incepere a productiei la Fabrica de Pulberi Fagaras, acolo unde banii ar fi alocati dar ne aflam inca (dupa cunostiinta mea) inca la nivelul de plan de pre-fezabilitate.

Drone?! Hai sa fim seriosi, doar cateva, desi exista un ditamai studiul la MApN pentru dotarea cu diferite tipuri de drone a intregii structurii militare: flota, terestrii, artilerie, FOS etc. Studiu au facut, studiu s-au facut ca noi n-am vazut nimica, licitatia castigata de o companie israeliana pentru zece drone de supraveghere “Orbiter” s-a impotmolit in contestatii si… hai la groapa cu furnici. In cazul dronelor nu este nevoie de cine stie ce buget, putand fi cumparate in loturi mici, cu sume care nu ar deranja bugetul. Nu se face ori din prostie (probabil), ori din incompetenta (cel mai probabil).

Despre aviatie ce sa mai discutam, ca nu mai avem decat o mana de MiG-21 Lancer (care si ele nu mai au nici un impact tactic fara modernizarea avionicii, a librariilor de semnaturi pentru sistemele de avertizare si bruiaj electronic, dar si fara rachete de utlima generatie), aproape o escadrila de F-16 MLU (care va fi modernizata – fortati de americani – la standardul 6.5 pe motiv de compatibilitate), ceva elicoptere, ceva avioane de transport. Capabilitate de lupta?! Cred eu ca “zero” ar fi cifra procentuala corecta…

Dar daca la aviatie “zero” este precedat de “cred”, la marina militara “cred-ul” nu-si mai are logica, la Marea Neagra chiar suntem “zero barat”, adica multimea vida in materie de forte luptatoare. Nici macar echipaje pentru toate navele nu mai avem.

Trei fregate, una veche si probabil fara rachete AN functionale, doua ceva mai moderne ca si structura dar care sunt fregate tot asa cum unii sunt absolventi de universitate doar prin prisma unei diplome cumparate, pentru ca la nivel de capabilitati sunt doar niste nave de 5000 de tone inarmate cu un tun de 76 mm.

Elicopterele navale n-au torpile… sa nu mai vorbim de rachete antinava.

Cele patru corvete (Tetal 1&2) sunt nave cu totul depasite, zgomotoase, batrane si fara mare impact de descurajare pentru vreun eventual inamic. Dragoarele, batrane si ele, trebuiau de ceva vreme sa intre la modernizare, planuri sunt, banii n-ar trebui sa lipseasca (cat poate sa coste modernizarea cat de cat a patru dragoare?! 10 milioane de euro? Poate 20?), cu toate astea nu s-a facut absolut nimic, navele ruginesc vartos la chei.

Despre NPR-uri n-avem ce vorbi, aceleasi rachete de tip sinucigas la bord, motoarele (turbinele) nu mai sunt nici ele tinere, restul echipamentelor in aceeasi situatie tactico-operativa, tot “zero” valoare combatanta, iar restul flotei, navele auxiliare, sunt efectiv niste ruginituri inca active, insa doar atat.

La fortele terestre numai de bine. Avem porecle pompoase (dar ridicole) pentru batalioanele noastre, avem rangeri de Romania si femei obeze in politia militara, caporali trecuti bine de 40 de ani, o lipsa acuta de personal.

La nivel de inzestrare tot cu “greaua mostenire” mergem inainte: tancuri (vorba vine) T-55, transportoare blindate vechi de +30 de ani, clasicul PM-86, nemuritoarele AG 7/9, ARO 243/244, camioane batrane, dar, nota bene, avem uniforme noi, cam scamosate si ciudate dpdv al coloristicii (care culori dispar oricum destul de repede), in rest totul este ok, avem o logistica antica, depozite de munitie climatizate (acum cativa ani aveam doua, dintre care unul era defect), importam banala pulbere pentru cartuse, nu mai suntem in stare sa fabricam aproape nimic.

Programele de inzestrare lansate din 2015 si pana acum sunt si ele dupa chipul si asemanarea celor care le-au lansat, debile adica. Pirahna 5 – 227 de vechicule – se balbaie intre o turela dubioasa refuzata ferm de australieni si un sistem de comunicatii nefunctional, cele opt aduse pana acum in tara sunt parcate in hala unde ar fi trebuit sa inceapa deja productia celor o suta nouazeci si ceva de transportoare care trebuiau construite in Romania.

 

Programul AGILIS a intrat in istorie ca mort inainte de conceptie, lalait trei ani la rand, cu neseriozitate severa de ambele parti, s-a dus sa-si intalneasca stramosii (adica restul de programe de inzestrare de dupa ’90 si amintim aici: TR-125, noul TR-2000 dezvoltat cu germanii, ATROM, racheta tactica cu bataie extinsa calibrul 122 mm, lovitura de mortier ghidata calibrul 120 mm cu raza extinsa – 15 km, STAR-80L, noua arma de asalt etc).

Ca tot am facut vorbire despre noua arma de asalt, nu va lasati pacaliti, sansa ca Beretta AMX 160A3 sa fie fabricata in Romania este mai mica decat sansa ca voi sa castigati la loto, pur si simplu MApN-ul nu stie ce vrea, de altfel Gabriel Les (un om uimitor de putin daruit de Dumnezeu cu inteligenta) a fost franc: sa faca Beretta fabrica si apoi sa participe la competia care va fi cand va fi, sa fie bine ca sa nu fie rau, sa-si doreasca mai mult victoria.

Intre timp, noi importam pistoale de la altii. Pistoale!!! Si noi ne gandim la licente, integrarea in productie a unor sisteme de arme complexe. Cand cei de la MBDA au vizitat fabrica de rachete din Ploiesti, prima lor intrebare s-a referit la zidurile fabricii: sunt siguri partenerii romani ca nu le cad zidurile in cap? Partenerii romani nu erau siguri, dar au riscat: nu domne nu cad, sunt asa de la revolutie, sigur rezista…

Aaa, sa nu fiu rautacios, fortele terestre stau foarte bine la capitolul rachete AT, aici s-au achizitionat 2-3000 de rachete Spike, in doua configuratii, inclusiv pentru folosul infanteriei. Nu s-a gandit nimeni sa achizitioneze dracului o licenta pentru atata amar de rachete cumparate si mai apoi de intretinut. Nu s-a gandit pentru ca la noi ganditul a devenit un pacat in fata partidului si a statului. Evident nu s-a gandit nimeni sa achizitioneze si o racheta AT cu raza scurta, usor de transportat de catre grupa de infanterie (Spike SR/MR sau Javelin) si au bagat tot Spike LR (45kg) cu tot cu trepied. Oare la ce-i trebuie unei grupe de infanterie o racheta AT grea cu raza de 4km?! Raza de 0,05-1,5 km nu-i ajungea, la o masa de 10 KG – Spike SR sau macar 23 kg si o raza de 4,5 km (pentru modelele noi) in cazul Javelin?

Deci mergem inainte, ne putem indeplini misiuniile, nu-i roz situatia dar nici neagra-tuci, noi suntem aici nu va faceti griji, sustine MApN.

 

PS Tare as aplauda in picioare un general roman (chiar si colonel) ACTIV care sa iasa in presa si sa spuna adevarul: “Domn’e nu ne putem indeplini misiuniile, n-avem cu ce si cu cine, ura si la gara!”

Si acum sa nu sariti, oripilati, in picioare si sa spuneti ca asa ceva este impotriva regulamentului pentru ca ati minti cu nerusinare, altii, din tari serioase si armate adevarate, o fac: in Franta seful SMG-ului frantuz si-a dat demisia cand Macron nu a facut ce a promis. A spus adevarul in presa, a demisionat si i-a dat cu flit prezidentului sau…

La americanii e chiar mai rau, generalii si amiralii lor se plang oricui vrea sa-i asculte atunci cand Congresul le taie bistarii. Fac oamenii galagie, se duc in presa, in Congres, se zbat, opun rezistenta, dar stim cu totii ca ofiterii americanii trec prin West Point, Annapolis, primesc o sabie cand termina studiile, alta specie…

Francii au si ei ditamai academia – Saint-Cyr – scoala cu staif si mare istorie, pe cand la noi: doctoranzi cu duiumul – de si miri ce dracu scriu aia in doctoratele alea pe teama apararii ca doar aici nu vorbim de fizica unde tot timpul se mai descopera cate un boson, ofiteri prin filiera indirecta (absolventi de te miri ce “universitati” fantoma), avansari pe criterii cu totul nemilitare etc. Si da, pe vremuri, unii dintre ai nostri mai absolveau un Saint-Cyr, dar acum suntem autosuficienti.

Sa nu mai discutam despre “celebra”, dar foarte nociva structura din cadrul Universitații Naționale de Apărare intitulata “Colegiu Național de Apărare”, unde gasim tot felul de trepadusi, politruci, popi, afaceristi, prostituate (care mai tarziu obtin posturi importante la stat) in general oamenii care au in comun cu militaria tot atat cat are fizica cuantica cu croitoria. O alta bazdaganie care da bine in CV dar este cu totul si cu totul nociva.

Bineinteles prin aceasta institutie trec si cadre militare foarte respectabile, dar in general, dupa absolvire cu totii au dreptul sa se inscrie la doctorat in cadrul “Universității Naționale de Apărare”. Una dintre absolventele celebre ale acestui Colegiu este nimeni alta decat pupila lui Basescu, “doamna” Elena Udrea.

Mai sunt si altii: Serban Mihailescu, Daciana Sarbu, Gabriel Oprea, Răzvan Mustea, Claudia Boghicevici, Lucian Bode.

Un singur exemplu, cu nume si prenume, cred ca este foarte elocvent: Pandele Florentin Costel (primar de Voluntari) este absolvent al “Colegiului National de Aparare” in 2005 si are doua doctorate: unul la Academia de Politie, in 2007 – Coordonate juridice si strategii priviind navigatia maritima si unul la “Universitatea Națională de Apărare”, in 2008 – Romania si noile provocari generate de integrarea europeana; acesta din urma i-a fost retras in 2016 pentru plagiat…

Mai are si un master la Universitatea “Bioterra” in Controlul, expertiza și securitatea alimentară în agroturismul ecologic.

In anul 2018, la “Universitatea Nationala de Aparare” au fost acordate 42 de titluri de doctor. Vor fi fost multe sau putine chiar nu stiu, vedem insa ca sunt probleme, iar doctoratul se acorda si la “Carol I” tot asa de usor ca si la alte universitati cu mai putine pretentii. Si-i pacat, pentru daca vrei sa distrugi o armata cel mai usor este sa-i distrugi moralul, iar moralul i-l distrugi prin generarea neincrederii militarilor in lantul de comanda.

Nimic de adaugat, dar rezultatele se vad…

Or sa spuna unii ca armata este doar oglinda societatii in care traieste (si ar avea dreptate) dar atunci haideti sa le tratam pe aceste „biete victime” ale sistemului conform statutului pe care-l merita: doar o alta institutie de stat, o alta companie cu capital de stat (CFR, politie, agentia pentru protejarea liliecilor, a activitatii nucleare etc).

Dar (pentru ca in cazul nostru mereu apare cate un “dar”) sa mai adaugam ca Romania este singura tara unde se fac avansari ale militarilor aflați în rezervă sau retragere. Despre generali “civili” nici numai are rost sa vorbim: analfabetul de Ilie Nastase, Ontanu, doamna Lipa (chestor) si dracu stie cati vor fi de fapt in realitate. Avem, in rezerva, o armata de generali care n-au comandat in viata lor o structura care sa aiba in fruntea ei o functie de general. N-avem armate, dar in Armata Romana (in rezerva, retragere) avem peste 50 de generali de armata. Iar astea sunt de fapt pensii speciale mascate…

De adaugat, si cu asta termin, ca in Armata Romana ar trebui sa existe (dupa marimea efectivelor) un singur general activ de armata (patru stele) – Seful SMG – dar avem in schimb numai la Cotroceni doua functii de generali cu multe stele, cand normal ar trebui sa fie un general de brigada in functia de secretar al CSAT-ului…

Ca sa revin la un exemplu pe care l-am mai dat: in US Navy, un amiral de o stea comanda grupul de lupta al unui portavion, grup care are in componenta: portavionul (5000 de oameni+70/80 de aparate de zbor+arme nucleare la bord), 1-2 crucisatoare, 2-3 distrugatoare, un submarin nuclear de atac, nave logistice). Pe timp de razboi numarul de nave creste.

Dar pana la sfarsit, noi, romanii, suntem principalii vinovati de tot ce ni se intampla, apoi vin politrucii cei de toate zilele, incepand cu primarii si consilierii locali si pana la ministri, secretari de stat si intreaga liota de capuse politruce. Dar nici Armata nu este o simpla victima inocenta, ci dimpotriva, a participat cu buna stiinta la distrugerea capacitatii de aparare a Romaniei, a industriei de aparare (o situatie pe care o cunosc personal), a dus o politica de achizitii cu totul si cu totul prosteasca (ca sa nu folosesc termeni chiar mai duri si mai penali), s-a dedulcit la avantajele si magariile politrucilor, a intrat in jocul lor, a profitat de pe urma degringolandei generale a Statului Roman si a institutiilor sale.

Nu vorbesc de Armata Romana ca un intreg ci, ca in cazul oricarei alte institutii de stat, de comanda acesteia, atat la nivel inalt cat si la nivel mediu.

PPS Lung primul post-scriptum, lung de tot, dar il avem si pe cel de-al doilea, unde va recomandam cu tarie sa citi un articol despre starea Armatei scris in 2015 de Doru Dragomir in Ziua Veche. Unde eram in 2015, unde suntem astazi?

Sigura diferenta marcanta tine de prezenta tot mai deasa a trupelor americane prin poligoanele noastre si de obligatia alor nostri de a scoate si ei trupe la antrenamente, pentru ca daca americanii nu erau aici nici noi nu mai faceam poligoane, trageri etc.

Doar ca din 2015 si pana acum MApNul si-a aratat chiar mai mult limitarile drastice de personal (de calitatea personalului mai exact), daca pana in 2017 se plangeau ca nu au bani de achizitii, mai apoi s-a vazut ca si atunci cand au bani nu-i duce capul sa cumpere ceva in mod autonom, pe mintea lor, nu stiu nici macar sa conceapa un amarat de caiet de sarcini, nu sunt in stare sa duca la capat nici macar o achizitie prin forte proprii.

Ori cumpara cu banii jos, de preferinta prin programele altora care dau totul mura-n gura, ori adio si-un praz verde.

PPPS Patriot este intotdeauna ADEVARUL, pe cand minicuna este intotdeauna inamica si distrugatoarea unei natiuni….

 

Intre timp o persoana care a facut parte din structurile MApN si a fost si consilier al primului ministru, iar acum are tupeul sa candideze la alegerile prezidentiale, crede ca Rusia este parte a NATO si ar trebui sa ne antrenam alaturi de rusi

Cred ca rusii jubileaza… tavalindu-se pe jos in spasme de hohote de ras.

Poate e cazul sa ne reamintim:

In ritmul acesta de imbecilizare si deprofesionalizare al statului roman, cred ca in curand chiar si o echipare moderna a armatei noastre nu va mai folosi la absolut nimic! Deja suntem in genunchi ca Tara! Iar mai jos de unde suntem este doar neantul…

Atata ticalosie si prostie aciuate in structurile fundamentale ale statului nostru, este echivalenta unui cancer in faza finala pentru orice organism! Daca nu se incepe de urgenta un program de depolitizare, reprofesionalizare si de reasezare a structurilor statului roman, pornind de la zero (pe model georgian?), putem sa ne luam adio de la Romania!

Vorba aceaa: „Vino Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din oameni!”

 

GeorgeGMT

Exit mobile version